Vés al contingut

Cafetera Mini Moka M-600: funció i forma

Són tan sols dues fredes xifres i no reflecteixen l’atribolada existència fabril de la cafetera Mini Moka M600, ni els esforços i enginy que amaga la petita exprés domèstica: trenta quatre anys de producció ininterrompuda, gairebé set-centes mil unitats venudes.  Guarismes que certifiquen que un bon disseny no passa mai de moda.

La M-600 i el detall del filtre Super crema

El fabricant de cafeteres Gaggia Española decidí aprofitar l’empenta que li donava el ser una marca de renom i fer la una incursió en el sector de les cafeteres exprés domèstiques. El 1971 entrava a les cuines de l’estat la Mini Gaggia, una cafetera d’èmbol i palanca, rèplica a escala de les màquines de bar. Quan Gaggia introduí la tecnologia de les bombes elèctriques en els seus productes, decidí incloure la millora a la línea domèstica de productes i fer una nova cafetera més petita, pràctica i econòmica. El disseny formal s’encarregà a André Ricard, mentre la mateixa Gaggia en desenvolupà els elements interns i funcionals. El 1976 es posava en producció la primera sèrie de cafeteres Mini Moka, des del primer dia un èxit de vendes: eren les primeres en arribar al mercat, funcionaven perfectament i l’encertat disseny de Ricard (seleccionat per als premis Delta) agradava al comprador. Funció i forma, una recepta imbatible.
La M-600 del 2010 és externament idèntica al model original, tot i que en el seu interior els components han anat canviant per tal de fer quadrar la difícil equació que suposa millorar la qualitat del producte i ajustar-ne els costos. El calderí, originalment de llautó fos ara és d’acer inoxidable estampat. La bomba, ànima de la màquina i responsable principal de la qualitat del cafè va començar sent un producte dissenyat per la mateixa fàbrica, i actualment és un component estàndard, més sofisticat i potent, de procedència italiana. Tots els conductes que amaga la carrosseria d’ABS són de silicona trenada, material que esmorteeix les pulsacions de la bomba i són responsables de fer de la M-600 una màquina sorprenentment silenciosa.  El filtre Supercrema, un dispositiu patentat per Mokaexpres, assegura una pressió constant en la cassoleta d’erogació i permet obtenir un cafè de qualitat òptima, independentment de la mòlta del gra.
La petita M-600 ha estat sempre la pedra angular de la fàbrica, amb una quota aproximada del seixanta per cent de la producció total de l’empresa. Tot i que s’havien arribat a muntar més de 30.000 màquines anuals, la crisi i la irrupció dels cafès encapsulats ha frenat el ritme fabricació, que el 2009 va ser d’unes 12.000 unitats, totes de consum estatal.
La M-600 es fabrica gairebé íntegrament a Catalunya: Es conformen els calderins, s’estampen, mecanitzen, poleixen i cromen els components de llautó. Es tallen els conductes a mida, es munta la instal·lació elèctrica, s’injecten les carcasses, es munta tot el conjunt i un cop encapsat es distribueix a les botigues. En els temps que corren, processos tan productivament sostenibles comencen a sonar a ciència ficció.
Al servei post-venda de l’empresa de vegades arriben màquines fabricades fa més de 25 anys, que han filtrat centenars de litres de cafè, i que continuaran fent-ho un cop reparades. “ No sé si és bo o és dolent  per a l’empresa que aquesta cafetera duri tants anys, però en tot cas és símptoma de qualitat”, comenta en Daniel Soler, responsable del departament tècnic i que ha patit i gaudit els èxits i neguits de la dilatada existència de la M-600.
La petita M-600 segueix tossudament als aparadors de les botigues i es resisteix a cedir el testimoni com a protagonista de les sobretaules, reivindicant una alternativa de proximitat a la moda del cafè encapsulat i oferint la solvència de més de 30 anys de funcionament i una línea tan moderna com el primer dia.

10 comentaris leave one →
  1. joan permalink
    14/04/2013 2:35 pm

    A on es pot comprar?

  2. 22/04/2013 6:03 pm

    Por favor, necesito recambios de este mismo modelo M-600 del año 1990, el deposito del agua, los pulsadores rojos o grises, me da igual, el filtro, en Zaragoza, habia 3 SAT, y ya no tienen nada, dicen que la ha absorbido TAURUS??, funciona de maravilla, mi cuñada tiene una igual y somos……….. cafeteros, DONDE PUEDO COMPAR RECAMBIOS???? Muchas Gracias.

  3. 17/12/2014 11:42 am

    Donde puedo comprar la minimoka 600

  4. unko palmes permalink
    13/07/2018 3:39 pm

    Fantàstica cafetera! Jo en tinc una i la faig servir a diari des de fa aproximadament uns 30 anys. De vegades he fet cafè amb la Nespresso, i no diré que no estigui bé, però tot i la varietat i la comoditat, trobo a faltar el ritual en la preparació, el fet de moldre el cafè de primera qualitat i veure-me’l a l’instant amb un resultat excel·lent a nivell de gust, cremositat i temperatura. Ocupa poc espai i escalfar la llet pel tallat amb el vaporitzador és un luxe.
    He de dir que he hagut de fer petits ajustos a l’interior, desmuntant la màquina, els filtres, netejant i collant el cargol central del dosificador per tal de reduir el cabdal d’aigua i així concentrar una mica més el gust del cafè a la tassa. També de tant en tant netejo tots els conductes per tal de treure’n la calç incrustada. Darrerament el dipòsit de l’aigua em perdia una mica, però ja ho he arreglat. Una de les rodetes, precisament la d’escalfar els líquids se m’ha trencat, i he hagut de fer un petit arranjament; m’agradaria però, trobar algun recanvi per mantenir-la com nova.

    A la feina tinc una Lellit, i tot i la diferència de preu (quan la vaig comprar em va sortir per 500€), és cert que la cremositat és superior, però considero que aquesta Minimoka en qüestió no està tant allunyada com podria semblar, si s’utilitza adequadament: amb les proporcions correctes i la mida més escaient del gra de cafè mòlt. A mi em dona uns resultats molt satisfactoris. També he de dir que he provat el cafè d’una Minimoka nova – ara no sabria dir de quin model es tracta-, que es veia una mica justeta d’acabats i el cafè no tenia res a veure amb la meva.

    Us encoratjo a seguir en aquesta meravellosa tasca que feu a difondre i compartir, explicant de manera tan aclaridora i amb tanta cura, aquests vostres coneixements . Agraït

  5. 13/06/2012 8:44 pm

    Excel.lent iniciativa!

Trackbacks

  1. La llegendària Mini Moka « El tecnígraf
  2. La llegendària Mini Moka « El tecnígraf
  3. Antonio » Ressucitant una Mini Moka M-600
  4. Visita 10.000 « El Tecnígraf
  5. Coses a antonio.cat » Ressucitant una Mini Moka M-600

Deixa un comentari