Vés al contingut

La grapadora i el trepant de Petrus

Hi ha objectes que, de tan quotidians, gairebé conviuen amb nosaltres. Que porten anys, a voltes dècades, fent-nos servei i gairebé companyia. Que, per humils i discrets, passen gairebé desapercebuts. Aquest és el cas de la grapadora 226 i el trepant 52 de Petrus: enguany compleixen 50 anys de vida amb salut i una decoració especial per celebrar l’efemèride.

La grapadora 226 i el trepant 52 "50è aniversari", de Mariscal

Per a un producte, mig segle de vida és una eternitat. Assolir aquesta edat no és fàcil, i fer-ho sense gairebé canvis és doblement dificultós. ¿Què ha fet que la grapadora i el trepant de Petrus es mantinguin al mercat durant tant de temps, gairebé inalterables? La qualitat, un disseny encertat i, sobretot, ser el primers models de gran difusió a l’estat dins el seu gènere: en el seu dia els donà una posició de privilegi al mercat que ja no han abandonat. Tot i ser més sofisticats que productes semblants de la competència, els clàssics de Petrus segueixen gaudint d’acceptació en un mercat tan competitiu com l’actual.
Des de que el 1959 les primeres unitats d’aquests clàssics van sortir del petit taller que Industrias Petrus tenia al carrer Torre dels Pardals ha plogut molt. Si bé la grapadora i el trepant són en essència el mateix producte (tan sols han variat en petits detalls i en el material amb què es fan alguns components interns), el procés productiu ha canviat radicalment. Del muntatge manual dels inicis es passà a una cadena de muntatge. Fins a finals dels anys 90 el muntatge es realitzà en la cadena o transfer , moment en que es canvià a un sistema de producció d’origen japonès basat en uns grups d’estacions de treball anomenats chaku-chaku.

Producció i maquetes per un nou chaku-chaku

En la planta de Santa Perpètua de Mogoda on la multinacional Esselte fabrica els productes Petrus, tradició i modernitat es donen la mà per aconseguir un producte de qualitat de forma el més eficient possible. Excepte el cromat d’alguns components, tots els processos es fan en la mateixa fàbrica: la matriceria, la soldadura, el reblonat, el pintat i el muntatge final i l’embalatge. De l’aplicació de sistemes de millora contínua n’ha resultat un sistema productiu eficaç i sorprenentment senzill, optimitzat a base d’aplicar el sentit comú i l’experiència, que té en l’ús dels chaku-chaku una de les pedres angulars.
Chaku-chaku significa alimentar i rebre, i darrere d’aquest nom que d’entrada ens podria semblar una broma s’amaga una moderna filosofia de treball que podríem sintetitzar en la frase “útils simples per fer operacions simples”. En cada chaku-chaku hi treballa un operari que munta un producte de principi a final en una sèrie d’estacions de treball en cadascuna de les qual s’hi efectua una operació de muntatge simple. Al chaku-chaku hi trobem dues persones: el muntador i el water spider, que és qui te cura que no falti mai material per a fer els muntatges. Del baix consum de recursos humans i econòmics se’n deriva una gran flexibilitat. En les estacions del chaku-chaku tot està estudiat fins al darrer detall, especialment l’ergonomia, que és sinònim d’estalvi, economia de moviments i comoditat. Les estacions es dissenyen i desenvolupen als tallers de Petrus: es construeixen unes maquetes (primer de cartró, després de fusta), que permeten avaluar el funcionament de cada muntatge amb l’ajut de l’operari, que intervé de forma activa en el disseny. Les maquetes serveixen com a guia per construir els útils definitius.
Amb l’aplicació del chaku-chaku cada 20 segons es munta una grapadora, i en 30 segons un trepant. Amb tan sols amb dues persones es poden muntar més de mil unitats diàries, mentre que el sistema anterior de muntatge amb transfer, molt més rígid, necessitava d’un mínim de 9 persones per posar en marxa una producció que generava excessos d’estoc difícils de gestionar.
Per celebrar els 50 anys de “vida”, el 2009 Petrus va llençar una versió de la grapadora 226 i el trepant 52 decorades per Javier Mariscal. Un vestit actual per a uns clàssics en vida que, darrere el seu aspecte robust i sobri, amaguen una moderna filosofia fabril.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: