Vés al contingut

Cromaresme: Colors amb valor afegit

La paleta de colors que ens envolta no para de créixer: els creadors afinen els dissenys i els productes s’acaben amb tonalitats innovadores, capaces de transmetre sensacions. Possibilitar els suaus setinats, les lluïssors metàl·liques i els reflexos iridiscents és responsabilitat de la tècnica moderna i del treball d’empreses com Cromaresme, fabricant de sistemes de pintat.

Gamma de colors extensa i especialitzada en tons metal·litzats

Gamma de colors extensa i especialitzada en tons metal·litzats

 

“Voldria el color d’un capvespre estelat”. A un requeriment tan allunyat de la concreció científica com aquest tan sols poden respondre amb professionalitat empreses amb imaginació, experiència i un equip de I+D ben preparat com és el cas que ens ocupa. Perquè Cromaresme fa més de cinquanta anys que es dedica a la producció de pintures especials, “taylor made o fetes a mida”, com els agrada a puntualitzar en aquesta empresa que, tot i de dimensions contingudes (en l’actualitat ocupa a 28 treballadors), juga en la primera divisió del sector.

Diferents etapes del procés de producció

Diferents etapes del procés de producció

Una proposta suggerent, una idea o una mostra d’un color per reproduir és el punt de partida d’un procés en el que el know-how és tant important com la tècnica. Partint d’un coneixement profund dels pigments i partícules metàl·liques disponibles, així com dels additius i resines que millor s’ajusten a cada substrat a cobrir, a Cromaresme formulen les pintures i vernissos que, després d’un complert procés d’homologació,  fabricaran per lliurar-les al client en lots que van de 20 a 1500 quilos.

El camí per esdevenir una empresa de referència a nivell europeu començà el 1955, quan  el químic Antonio Colomer i la seva dona Maria Antònia Creizet establiren a Mataró una petita fàbrica dedicada a  la fabricació de pintures de poliuretà. La dèria per oferir un producte diferenciat i l’eclosió de la indústria dels plàstics van convertir Cromaresme en un dels primers especialistes en recobriments per aquests materials, amb dedicació especial a la indústria de la moto, on les peces d’injecció prenien cada cop més protagonisme.Cromaresme-04

 

Superar una doble crisi

Després d’una època de creixement constant, operant des d’una nova fàbrica establerta a Dosrius, Cromaresme veié com la crisi reduïa el volum de feina, situació agreujada per la desaparició de clients importants del món de les dues rodes. La recerca de nous mercats ha facilitat definir un nou marc en el que seguir creixent: l’industria de l’automòbil. Audi, Seat,  GM, Honda o Renault, entre d’altres, no han dubtat en aprofitar l’experiència de la firma maresmenca. La forma de treballar de l’automoció ha obligat a Cromaresme a modificar els esquemes de treball. D’entrada, ha calgut adaptar nous estàndards de qualitat, adaptant el producte a exigents requeriments d’aspecte, duresa, resistència als raigs ultraviolats, aplicabilitat en superfícies complexes, etc.  Paral·lelament, ha estat necessari treballar en l’organització interna per escurçar al màxim els períodes de desenvolupament, principal coll d’ampolla del procés productiu. S’ha optimitzat cadascuna de les fases  (disseny, homologació i producció) per poder reduir-ne la durada, sempre mantenint l’alta qualitat habitual i el gust per la feina ben feta.

Àlex Vivancos, director industrial de Cromaresme amb una mostra d'un lot produït. Laboratori de desenvolupament de nous colors.

Àlex Vivancos, director industrial de Cromaresme amb una mostra d’un lot produït. Laboratori de desenvolupament de nous colors.

 

Tot i emprar ingredients i tecnologies prou sofisticats, Mercè Colomer, gerent de Cromaresme des de 2006, descriu amb un senzill símil culinari el procés de producció: “Emprem uns ingredients bàsics (resina, pigment i dissolvent) combinats i cuinats acuradament durant la fase de molturat fins obtenir la dispersió del pigment en l’anomenada base o vehicle. Després la condimentem amb els additius específics per a cada aplicació, i finalment els coloristes donen el toc final per assegurar que el producte és exactament el requerit”. Més enllà de la metàfora cuinera, a Cromaresme sintetitzen en una frase la profunda fe en el producte que elaboren, tota una garantia per a l’usuari: “ben aplicada i polimeritzada, una bona pintura és gairebé eterna”.

Cromaresme-01

Cromaresme disposa de versions en base aigua de totes les famílies de productes, una fórmula més ecològica i moderna que els tradicionals recobriments en base solvent, tot i que encara d’inferior difusió.

 

Càrrega particular

En l’actualitat els colors metal·litzats són comuns en tots els sectors. Això ha fet augmentar les varietats de càrregues metàl·liques disponibles per aconseguir nous efectes. La mica i l’alumini són els materials més emprats, en alguns casos tractats químicament per modificar-ne el color. Els reflexes de la mica són iridiscents, mentre els de l’alumini són més vius i metàl·lics. La mida, la forma i distribució de les minúscules partícules, influeix també en la forma en que el recobriment reflectirà la llum, i  a més incideix en el cost final del producte. La selecció de la càrrega és, doncs, una de les parts més complexes del desenvolupament d’una pintura: cal conèixer el producte i haver-lo treballat per saber en quina quantitat i proporció combinar les càrregues.

L'us de càrregues minerals i metàl·liques permet obtenir els diferents tons metal·litzats.

L’us de càrregues minerals i metàl·liques permet obtenir els diferents tons metal·litzats.

 

Veure l’article publicat a la revista Theknos

thumb_document-1_editora_20_310_1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: