Vés al contingut

Tecnobugada: Rentadora centrifugadora Girbau

Motor de 11 kW ventilat, suspensió MDS i sistema de control de velocitat GDrive. No es tracta d’un vehicle de nova generació: és una rentadora-centrifugadora Girbau, al capdavant de la tecnologia del rentat, dissenyada i fabricada a Vic.  

El control de qualitat comprova el funcionament correcte de totes les unitats fabricades.

La bugada és un procés que a Girbau, fabricant de rentadores de fa més de cinquanta anys, dominen en profunditat. Una tècnica en què cal combinar adequadament quatre paràmetres (acció mecànica, acció química, temperatura i temps) per aconseguir un rentat òptim tant des del punt de vista del resultat final com l’energètic. Les rentadores-centrifugadores de Girbau, destinades a bugaderies, hotels i altres serveis a col·lectivitats porten dècades d’evolució perseguint aquesta fita.

Tot i que el principi de funcionament es manté invariable, l’experiència, els nous materials i l’aplicació de l’electrònica han sofisticat una màquina que en el segle XXI és dissenyada per un equip de tècnics multidisciplinars, amb nocions de mecànica (especialment fatiga i vibracions), materials, hidràulica, mecànica de fluids, electrotècnia i electrònica i, darrerament, comunicacions i telecontrol. Entre els avenços tècnics de la nova generació de rentadores (amb capacitats des de 9 a 122 kg de roba), en destaca el control de centrifugat, que ajusta en temps real la velocitat de gir del bombo en funció del descentrament de la càrrega, assegurant la integritat mecànica dels components interns, allargant-ne la vida i reduint el consum d’energia. L’estalvi i la sostenibilitat no són aliens, doncs, a la ciència de la bugada industrial: el rentat del 2011 utilitza menys de la meitat d’aigua que fa trenta anys, i en les instal·lacions que dissenya Girbau s’inclou la recuperació de l’aigua de l’esclarit per reutilitzar-la en el servei següent. El procés d’eixugat combina en la proporció precisa l’energia tèrmica i mecànica i elimina la humitat de la roba amb el mínim consum. 

Procés de fabricació del bombo

Entre les múltiples virtuts de la rentadora cal destacar-ne la solidesa, qualitat obligada en els béns d’equip en que una avaria o aturada té greus conseqüències econòmiques. La longevitat del producte ha dut a Girbau a cercar arreu del món unitats veteranes amb resultats sorprenents: han localitzat diverses àvies mecàniques treballant en plena forma més de vint-i-cinc anys després de ser muntades en la planta de Vic.  

La planxa d'inoxidable abans i després de passar per a premsa

Els orígens de Girbau cal buscar-los als volts de l’any 1920, quan Joan Girbau, en obtenir el títol de Pèrit elèctric, engega un taller d’electromecànica en general. Allí els seus fills Pere i Toni Girbau inicien la fabricació de rentadores domèstiques en detectar una demanda incipient en el mercat local. Amb l’arribada al mercat dels grans fabricants a finals dels 50, la producció es centra en rentadores de mitja i gran capacitat i maquinaria industrial per a les bugaderies. L’acceptació del producte en el sector turístic emergent del moment fa que Girbau creixi, estableixi una xarxa comercial i es traslladi a una nova fàbrica a les afores de Vic. L’arribada de la crisi de l’any 74 sorprèn la firma vigatana amb una fàbrica pràcticament nova, una plantilla preparada i una forta inversió pendent d’amortitzar. La solució a tan compromesa situació passa per obrir-se al mercat internacional, amb tot el que l’exportació comporta: adaptar-se normatives diverses, establir delegacions i adoptar estàndards de qualitat més exigents. El salt endavant resulta una decisió encertada, i la superació d’aquell moment delicat i dècades d’esforços fan créixer Girbau fins convertir-la en una sòlida empresa familiar amb esperit multinacional i marcada vocació industrial. Compta amb 4 centres productius, 600 treballadors  i una àmplia xarxa comercial amb 12 filials  que distribueix i dóna servei postvenda a més de 80 països. Produeix sota comanda rentadores, assecadores, planxadores i túnels de rentat i ofereix solucions integrals en bugaderia centrades en un producte propi, capaç de competir de tu a tu amb fabricants d’arreu del món. 

Els models de més capacitat poden carregar-se amb 122 kgs de roba

Les rentadores Girbau, testimonis duradors i inanimats dels canvis en modes i teixits, segueixen evolucionant amb els tambors dissenyats per centrifugar incansables durant més d’un quart de segle.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: