Vés al contingut

Plasticband: experts en embalatge i eficiència

Incondicionals de la producció local i la qualitat, Plasticband crea solucions per al fleixat i embolicat de mercaderies destinades a tots aquells que volen reduir la incidència de l’embalatge en el cost de fabricació d’un producte.

Jordi Guimet, Director General de Plasticband

Jordi Guimet, Director General de Plasticband


“Crec que fabricar aquí és possible, però cal fer-ho bé. Catalunya conserva un teixit industrial fort, competitiu i concentrat en un territori relativament petit”. Així parla Jordi Guimet, director general de Plasticband, i demostra la certesa d’aquesta afirmació carregada de contingut amb l’exemple de l’empresa que dirigeix, amb més de 35 anys de trajectòria en el sector de l’embalatge i actualment capdavantera a nivell europeu.

Producte i consumible
Plasticband inicià la singladura fabril el 1978 produint fleix de polipropilè (llavors una novetat en el sector de l’embalatge) i comercialitzant fleixadores. La inquietud tècnica dugué l’empresa a dissenyar les seves pròpies màquines de fleixar per, posteriorment i guiada per un fi olfacte comercial, entrar en el món de l’embolicat amb film de polietilè, iniciant la producció d’embolicadores orbitals el 1984. Aquestes màquines han estat l’estendard tecnològic de l’empresa, i actualment són la referència de l’especialitat. Amb la recent adquisició de la marca catalana Maturi, Plasticband ha incorporat al catàleg fleixadores de palet gran format. En la planta de Granollers, Plasticband munta les màquines i fabrica els consumibles “una combinació molt avantatjosa perquè reforçant les vendes de maquinària donem feina a la planta de producció de consumibles, i les dues seccions creixen juntes – explica Guimet. A les nostres instal·lacions fem les operacions amb més valor afegit: el disseny i el muntatge. La fabricació dels components les encarreguem a tallers externs”.

Embolicadora orbital i fleixadora automàtica Maturi

Embolicadora orbital i fleixadora automàtica Maturi

Una fàbrica modèlica
Plasticband estrenà la fàbrica actual l’any 2000, i l’evolució del producte, dels sistemes de treball i la dèria d’optimitzar tot el que s’hi esdevé l’han convertida en quinze anys en un centre de producció modèlic. “Amb l’esclat de la crisi el 2008 vam haver de prendre una sèrie de decisions estratègiques. Avui en dia el mercat és molt gran i, davant la caiguda de les vendes, vam prendre la decisió de fabricar aquí i vendre fora”. Amb la col·laboració d’especialistes en la matèria i formació a Alemanya i Japó, Plasticband va iniciar un camí que la duria a implementar el lean maufacturing (LM), una filosofia de producció que se centra en l’optimització, la millora continuada i la reducció al mínim del malbaratament (ja sigui de temps, d’espai, de material o d’esforç).” El procés d’implementar el LM no ha estat fàcil: quan optimitzes et trobes que sobren metres, material i persones. En el nostre cas, no ens va fer falta fer fora cap treballador, perquè el procés coincidí amb la compra de Maturi, i les fleixadores van aportar la feina que calia per a l’excedent de personal”.

Plasticband ha aconseguit aplicar el LM amb èxit, i ha convertit Guimet en un defensor entusiasta d’aquesta filosofia fabril: “Tot i que pot semblar obvi, el lean manufacturing és molt complex perquè afecta a totes les seccions i treballadors, caps inclosos, i implica feina continuada per a tots per incidir en la millora contínua, un dels puntals d’aquesta manera de fer. I un cop implementat, per a que tot rutlli cal seguir treballant-hi”.
No és cap exageració afirmar que Plasticband és actualment una fàbrica exemplar. Densament aprofitada, altament productiva i respectuosa amb el medi ambient: les 1.500 plaques solars instal·lades al sostre produeixen el 25% de l’energia elèctrica consumida, i l’aigua emprada per a la refrigeració de la línia de producció de fleix circula en un circuit tancat, i quan ja no és útil per a l’ús industrial s’empra per regar el jardí. “Ens agrada rebre visites, especialment de l’estranger, perquè de vegades hi ha qui ve amb idees preconcebudes del país i se sorprèn de veure unes instal·lacions com les nostres”, afirma orgullós Guimet.

Plasticband-01Cèl·lules de producció
Els magatzems de la planta de Granollers s’han reduït a la mínima expressió. Tant pel que fa a la producció de consumibles (on es treballa amb racks dinàmics), com en la de maquinària, emprar un sistema de producció eficaç i flexible ha reduït el temps de preparació de les comandes al mínim, i l’espai disponible s’empra per fabricar en comptes de mantenir estocs aturats esperant comandes. Les màquines, que abans es muntaven en petites sèries, ara es munten cèl·lules de producció, unitats productives en les que l’operari té a la mà tot el material i eines necessaris. “Amb les cèl·lules de producció hem aconseguit, en alguns casos, rebaixar el temps de muntatge a la meitat. Això ens permet oferir uns períodes de lliurament mínims, un fet especialment interessant si tenim en compte que el nostre és normalment un producte customitzat i adaptat a les necessitats del client”. Plasticband afronta aquests mesos un potent repte industrial en el que treballen sis persones de les diferents seccions de l’empresa: el disseny de la cèl·lula de producció de les enormes fleixadores de palets.

Detalls de la línia de fabricació del fleix

Detalls de la línia de fabricació del fleix

Made in Barcelona
Les màquines de Plasticband llueixen orgulloses en un lloc visible l’etiqueta Made in Barcelona. “És la marca que ens resulta comercialment més rendible”, sentencia Guimet. Actualment el 92% de la producció de Plasticband s’exporta a l’estranger, especialment el centre d’Europa, Estats Units i Japó. De la planta de Granollers en surten anualment 500 màquines. “I tot això amb una plantilla de tan sols 30 persones. Aquí els treballadors són molt més que simples operaris, perquè la polivalència és un dels puntals de l’empresa: estan preparats per muntar màquines, fer una posta en marxa a l’estranger, controlar la producció de fleix o fer una auditoria interna. Estem molt ben organitzats, i per això podem fer molta feina”.

%d bloggers like this: