Vés al contingut

Creadors de passiatges: Escofet 1886

Aigua, àrids i ciment: amb aquesta recepta base, i amb l’experiència que donen 125 anys de treball, Escofet 1886 segueix en l’avantguarda d’una indústria que participa en la creació d’entorns agradables i sostenibles amb els seus paviments, elements arquitectònics i urbans de formigó emmotllat.

Enric Pericas, director d'Elements Urbans d'Escofet, assegut al banc Utsep System, dissenyat per Jern Utzon. Textures diverses d'Escofet.

Enric Pericas, director d’Elements Urbans d’Escofet, assegut al banc Utsep System, dissenyat per Jern Utzon. Textures diverses d’Escofet.

 

Des del clàssic “panot” Barcelona que cobreix moltes de les voreres de la Ciutat Comtal a l’escultòric banc Lungo Mare, passant per elements fets amb l’innovador formigó d’altes prestacions Slimconcrete.  El catàleg d’Escofet 1886, empresa Barcelonina amb fàbrica a Martorell, compta amb una gran diversitat de productes fruit d’un tarannà innovador, l’ús del rigor en el disseny, i la col·laboració amb artistes i creadors de renom internacional.

Àrids: la barreja dels ingredients de la recepta.

Àrids: la barreja dels ingredients de la recepta.

Tradició innovadora

Escofet 1886 és, per vocació, més que un fabricant de formigó emmotllat. Ja col·laborà amb artistes reputats del modernisme com Domènech i Muntaner en el disseny de paviment hidràulic, i més de cent anys després manté ferm el vincle amb els creadors excel·lint en el camp del formigó emmotllat. Com destaca Enric Pericas, director d’Elements Urbans de l’empresa, “ens hem convertit en editors a més de fabricants, i això ens fa una empresa diferent a la resta. En les tres línies que produïm (paviment, formigó arquitectònic i elements urbans) fem de consultors al servei de dissenyadors, arquitectes i paisatgistes, vetllant per materialitzar els projectes que imaginen. Del nostre treball en resulten productes específics d’ús puntual i elements que es converteixen en estàndards i s’incorporen al catàleg de la casa. Sempre aplicant el màxim rigor al procés de disseny i amb vocació de crear un productes atemporals”.

Enmotllament: la mescla resultant es carrega en un cubilot que es trasllada amb un enorme pont grua per omplir els motlles.

Emmotllament: la mescla resultant es carrega en un cubilot que es trasllada amb un enorme pont grua per omplir els motlles.

 Indústria en format XL

Pericas descriu gràficament la nau on s’emmotlla el formigó: “És com una gran pastisseria on elaborem magdalenes gegants”. Seguint una lògica elemental en el procés, primer es barregen en la pastera els ingredients de la recepta (que inclou àrids, ciment, aigua i additius). Amb la mescla resultant es carrega un cubilot que es trasllada amb un enorme pont grua per omplir els motlles, amb la cavitat de poliester reforçat amb  fibra de vidre i una estructura exterior metàl·lica de reforç. En molts casos, les peces inclouen  una armadura de corrugats d’acer  inoxidable que, integrada en el formigó, en millora les propietats mecàniques. Dur a terme tot el procés de forma controlada és molt important, perquè el formigó elaborat en planta permet ajustar-se exactament a la fórmula, emprant els additius necessaris i treballant en condicions controlades de temperatura i humitat. Així s’obté un material de qualitat molt superior al formigó emmotllat en obra, i amb propietats mecàniques, de resistència a l’ intempèrie i color constants. Ja desemmotllades, les peces passen al pati d’acabats, on se sotmeten a un decapat, es reparen petits defectes i, depenent del producte, i s’apliquen tractaments de polit o hidrofugat per deixar-les llestes per a ser lliurades al client. 

Desenmotllament i acabats

Desemmotllament i acabats

Slimconcrete: material innovador per una empresa d’avantguarda

Slimconcrete és el nom amb que Escofet ha batejat comercialment  el seu UHPC (Ultra High Performance Concrete), un formigó formulat amb àrids de gra molt fi i additius específics, que inclou una armadura de fibres polimèriques. El Slimconcrete permet reproduir formes i textures complexes,  i la superior resistència permet associar-li conceptes tan aparentment allunyats del formigó com són esveltesa, subtilitat o lleugeresa. L’ UHPC d’Escofet és, a més, un material elaborat amb criteris de sostenibilitat: les elevades propietats mecàniques permeten fer elements lleugers, amb el consegüent estalvi en material, energia i  transport. A més, la baixa porositat el converteix en gairebé immune a la intempèrie, allargant-ne la vida útil. Tot i la matèria  primera és  4 vegades més cara que l’emprada en la formulació convencional, és sens dubte el formigó del futur.

Escofet-01Diversificar per tirar endavant

Escofet ha ampliat el catàleg amb noves formes i materials. Una de les darreres novetats és la inclusió d’elements de polipropilè rotomoldejat, que en alguns casos  disposen d’il·luminació pròpia, i que suposen un interessant contrapunt a l’opac i sòlid formigó. “La nova orientació del catàleg  que hem dut a terme els darrers deu anys pot semblar una pèrdua de l’ADN de l’empresa – apunta Pericas- tradicionalment centrada amb exclusivitat en el formigó. Però aquesta diversificació i aposta pel producte amb valor afegit suposa oferir al client un ampli espectre de productes i materials, i ens ha permès incrementar la facturació i obrir-nos a l’estranger”. En els darrers anys Escofet ha assolit quotes d’exportació del 70 %, xifres que fan que l’empresa afronti el futur amb optimisme tot i la radical caiguda del consum intern. Una conseqüència més d’un treball rigorós i de l’aposta continuada per la innovació.

 

Lungo Mare: el formigó convencional portat al límit

sergi + lungo mareLa gestació d’aquest singular i inconfusible banc suposà cinc anys de desenvolupament que van concloure en un nou concepte d’element paisatgístic. El Lungo Mare va ser un producte que suposà un   punt d’inflexió en la trajectòria de l’empresa, obrint la porta a una sèrie de productes on el disseny hi juga un paper protagonista. Es presenta en 3 mòduls d’entre 1.500 i 3.000 kgs de pes, colats en formigó de diferents colors. Tècnicament el Lungo Mare suposà dur al límit les possibilitats del formigó colat estàndard. La peculiar estructura, amb un generós voladís, obliga a mantenir allargar el temps d’enduriment abans de treure el formigó del motlle per procedir a l’acabat. Dissenyat per Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, és considerat el buc insígnia de la casa, i l’Adi-FAD li concedí el Delta d’Or el 2001.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: