Vés al contingut

Enginyeria, energia i producte: Cinergia

La generació i consum d’electricitat estan canviant. En l’evolució del sector hi jugarà un paper destacat l’electrònica de potència, imprescindible per gestionar les noves xarxes de distribució i producció d’energia.  Cinergia, una jove empresa barcelonina, treballa per consolidar-se en el sector oferint un producte fet a mida.

Briefing de projecte de la cooperativa Cinergia.

Posada en comú dels diferents punts de vista previ al treball individual. La manera de fer d’aquesta cooperativa.

 Cinergia és un cas singular dins el panorama empresarial de casa nostra. És cooperativa, és catalana, es dedica a la tecnologia, fabrica producte d’alt valor afegit i, en un moment de crisi generalitzada, es troba en fase de creixement. Quina és la fórmula per assolir aquest èxit combinant característiques tan poc usuals? Resulta impossible resumir-ho en una frase, però han estat factors determinants el posicionar-se en el nínxol de mercat adequat i, lògicament, fer bé la feina. Els números certifiquen aquesta encertada política: Cinergia ha triplicat la plantilla des de la fundació el 2008, i des del 2009 duplica la facturació cada any.

 

Un món en transformació

 Els combustibles fòssils són un recurs finit, el consum energètic augmenta, i les energies alternatives i/o renovables han esdevingut un sector emergent. A mesura que se’n generalitzi l’ús, la distribució i control de l’electricitat haurà d’adaptar-se a un nou mapa energètic. “L’actual sistema de distribució, format per grans centrals generadores que produeixen l’electricitat per als consumidors, canviarà – apunta Quim López, un dels socis fundadors de Cinergia. Es passarà d’aquest sistema unidireccional a una xarxa on hi haurà més generadors i més petits, amb un augment de la generació per a l’autoconsum. Això farà necessària un sistema de distribució mitjançant una xarxa intel·ligent,  el que s’anomena smart grid, per assegurar una gestió òptima dels recursos. El canvi no serà d’un dia per l’altre, especialment en un país com el nostre amb fortes inèrcies difícils de vèncer, però arribat el moment l’electrònica de potència serà imprescindible per possibilitar el procés”.

 Cinergia-01

Enginyeria i producte propi

Dins de l’especificitat del sector en que treballa, Cinergia se centra en dues línies de negoci: el producte propi i els serveis d’enginyeria.

El producte propi el composen, d’una banda, elements que per les característiques tècniques tenen sortida comercial i formen part d’un catàleg on destaquen els equips per a xarxes elèctriques intel·ligents i els dispositius especials per a la mobilitat elèctrica. Es tracta sempre de productes especials i produïts en curtes sèries, un camp en el que les empreses grans, centrades en fabricar en grans quantitats, no els resulta rentable entrar.

A aquests elements s’afegeix un ampli ventall de productes dissenyats a mida, creats i produïts sota les especificacions pròpies de cada projecte o necessitat del client.

En els serveis d’enginyeria (o “lloguer de cervells”, com es defineix aquest servei internament) Cinergia ha definit una política pròpia. “L’experiència ens ha demostrat que el client no sempre sap transmetre les necessitats del projecte- explica López. Això sol causar de problemes per manca de definició, de manera que hem optat per desplaçar els nostres enginyers a casa del client i, des d’allí, dirigir els projectes, normalment coordinant equips formats per tècnics locals. Per aquest motiu hi ha hagut enginyers de Cinergia treballant en diverses empreses d’Espanya i l’estranger”.

El servei de Cinergia és, doncs, integral: dels projectes en que participen poden sorgir-ne productes dels que se’n construeix el prototip i posteriorment es fabriquen als locals del Poble Nou, amb marca blanca o com a producte propi.

 

Quim López i Francesc Agüera al costat d'un dispositiu carregador per a mobilitat elèctrica desenvolupat i produït a Cinergia

Quim López i Francesc Agüera al costat d’un dispositiu carregador per a mobilitat elèctrica desenvolupat i produït a Cinergia

Joventut i experiència

Cinergia es formà el novembre de 2008 com un spin off d’un dels centres de transferència de tecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya. Allí va ser on quatre emprenedors van detectar la necessitat que sovint les empreses tenien per posar en producció els productes desenvolupats en col·laboració amb la universitat, i s’embarcaren en una aventura empresarial que batejaren com Control Intel·ligent de l’Energia, tota una declaració d’intencions. Buscant un model empresarial democràtic, s’organitzaren com a cooperativa. “En la cooperativa, els treballadors som propietaris, el que genera un plus de motivació i responsabilitat. Tot i això, el funcionament a efectes pràctics és semblant al de qualsevol empresa, amb un organigrama que estableix jerarquies”, apunta López.

Cinergia ocupa 13 treballadors, 9 dels quals treballen en el departament tècnic, i la mitjana d’edat no arriba als 30 anys. Més enllà de la joventut la trajectòria de l’empresa convida a mirar al futur amb optimisme: acaben de mudar-se a uns nous locals al Poble Nou de Barcelona, un barri que, com Cinergia, combina indústria i noves tecnologies. Centrats en el dia a dia, a Cinergia no es marquen un objectiu definit a mig termini: “No tenim un pla de creixement: hem crescut segons la demanda del mercat, i la previsió és seguir fent-ho així”.

Una smart grid  en un armari

Interior de l'emulador de xarxes elèctriques GE 50, de 50Kw

Interior de l’emulador de xarxes elèctriques GE 50, de 50Kw

Muntats en l’interior d’un sobri armari metàl·lic, els emuladors de xarxes elèctriques són un dels productes desenvolupats per Cinergia, i una eina pràcticament imprescindible per als qui necessiten obtenir corrent en les condicions de pertorbació i variabilitat que produeixen els generadors o les xarxes reals. Són una eina d’assaig molt útil als laboratoris, ja que permeten, per exemple, comprovar la resposta d’una instal·lació connectada a un aerogenerador a escala de 2 MW de potència sense necessitat de construir-lo físicament. “No és el mateix un emulador que un simulador”, matisen els comercials de la casa: “Si es tracta d’electrònica de potència, en un simulador la feina es realitza virtualment. En canvi, un emulador com els que dissenyem i produïm a Cinergia treballa amb corrent real, el que permet realitzar assaigs fidedignes i testejar instal·lacions de forma efectiva”. 

Article publicat a la revista Theknos medium_theknos172_editora_20_313_1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: