Vés al contingut

Canaletas: un raig d’aigua fresca

Apretar el pedal i beure a galet d’un fresc rajolí parabòlic. Una acció que repeteixen a diari les desenes de milers d’assedegats usuaris que s’atansen a una M66 de Canaletas, font pionera nascuda gairebé d’una casualitat, present en espais públics i comunitaris des de fa més de quaranta anys. 

Fent un petit esforç retrospectiu molts trobaríem el record, llunyà o proper, d’una font d’accionament a pedal, pica quadrada i rajolí d’aigua fresca Canaletas. Possiblement es tracti d’una M66, buc insígnia de la firma barcelonina especialista en el disseny i fabricació de fonts d’aigua refrigerada, molt habitual en els àmbits laboral i lúdic. Sovint davant d’un producte popular i longeu ens preguntem sobre l’origen, el perquè de les seves formes i les peripècies comercials que n’han escrit l’història, tot i que de vegades la realitat no satisfà les nostres ànsies d’èpica i lírica fabril. Però la simple normalitat productiva i una llarga, tranquil·la i satisfactòria presència al mercat sol ser el reflex de la feina ben feta i la innovació, efectuades sense presses i amb pas segur.

Imatges producció fonts Canaletas (I)

Aquest és el cas de la font M66 de Canaletas, el primer prototip de la qual començà a gestar-se el 1964. Llavors en Josep Maria Morera Surroca, instal·lador i reparador de motors elèctrics, decidí adquirir una matriu per estampar una pica en planxa inoxidable i provar sort en el territori llavors gairebé verge de les fonts d’aigua refrigerada per a ús en espais públic. Construïts els primers prototips i comprovat el correcte funcionament, Morera trobà la inspiració per batejar la creació al capdamunt de Les Rambles, i el 28 de maig de 1965 registrava la marca Canaletas per a distingir “fuentes de agua corriente refrigerada”. Començava així la singladura comercial d’una empresa, que va anar creixent constantment i sense daltabaixos. Mantenint gairebé invariable l’aspecte exterior la font va anar optimitzant-se mentre Canaletas creava nous models amb els que formar una complerta gamma. Les xifres de producció van augmentar, el petit taller esdevingué una fàbrica i el negoci familiar una societat.

Imatges producció fonts Canaletas (II)

Després de trenta cinc anys creixent als voltants de l’emplaçament original (uns baixos al carrer Pare Maria Claret), el 2003 la firma es traslladà a una nou i espaiós edifici industrial en un polígon al Prat del Llobregat, on des de llavors les més de 30 fonts que conformen el catàleg es dissenyen, munten i s’expedeixen en direcció als 5 continents.

Amb el consum nacional estancat després d’un parell d’anys de descens de les vendes, les exportacions creixen progressivament i mantenen viable l’empresa. La internacionalització no només ha permès incrementar les vendes: ha fet néixer nous models de font, un producte que a més d’estacional té una tipologia definida en cada contrada. Les fonts de sortidor dominen en els calorosos països mediterranis, mentre les d’aigua calenta per a les infusions ho fan al nord d’Europa.

L’electrònica ha arribat també al ram del beure, amb cèl·lules d’accionament per proximitat i l’aparició, el 2009, del model més sofisticat de la gamma, que serveix aigua freda, calenta, natural i amb gas, que inclou la bombona i la vàlvula dosificadora de gas carbònic.

A Canaletas hi treballen 24 persones. Com en moltes pimes l’organigrama no és fix, i les tasques dins d’una plantilla versàtil es distribueixen segons la càrrega de feina. L’oficina tècnica i el desenvolupament de nous productes ocupa una mitja de 4 treballadors, incloent en Jordi Morera, fill del fundador. Enginyer coneixedor del sector, és director gerent i participa activament en el disseny de les fonts i de l’utillatge per a construir-ne els components, sovint desenvolupat en la mateixa fàbrica. Controlar de principi a final el procés, des del dibuix a l’embalatge no només és una satisfacció per a una empresa de clara vocació industrial: permet satisfer encàrrecs especials i fer dissenys a mida si els clients ho exigeixen.

Un raig d’aigua fresca

Tot i que va sortir al mercat el 1965, Canaletas va trigar deu anys a patentar el disseny de la seva font. Al llarg de la seva inusualment dilatada vida ha estat sotmesa a quatre transformacions en profunditat, canvis que tot i mantenir-la productivament viable no n’han variat l’aspecte exterior ni n’han modificat l’accionament. Les primeres fonts tenien un xassís de tub que es soldava manualment i la coberta de planxa de ferro pintada. Poc a poc l’acer inoxidable va anar guanyant terreny, i el 1982 entrava en producció el model anomenat internament tot inox. El darrer redisseny data del 2010,  redueix l’estructura interior donant a la carrosseria una funció parcialment portant, adapta els components als sistemes de producció actuals i inclou un comandament per cable del pedal de vida gairebé infinita. Moltes matrius s’han arraconat, substituïdes per una combinació de punxonadores CNC i plegadores. El resultat és un temps de fabricació inferior, major flexibilitat en la producció i menor cost. La M66 actual és la més lleugera, fiable, duradora, i silenciosa de tota la nissaga.

Fàbrica antiga - fàbrica actual

La reconeguda robustesa de la font i la solvència que donen dècades en el mercat són els principals aliats comercials de Canaletas, però altres característiques que passen desapercebudes als usuaris són importants per a instal·lador i encarregats de manteniment. És molt importànt, per a poder beure amb comoditat i sense esquitxar-se, que el raig d’aigua caigui al mig de la característica esquena d’ase de la pica. La vàlvula encarregada d’aquesta tasca és formada per vint components, i permet la regulació del raig de forma fàcil per ajustar-lo a la pressió d’entrada de l’aigua de la xarxa.

Tot i que hi ha qui qüestiona l’estil robust i auster de la M66, és innegable que les línies rotundes de la font prismàtica s’han convertit en familiars, i el costum ha acabat per polir petits defectes de forma. Canaletas no oblida el disseny però prioritza la robustesa i la qualitat que caracteritza els seus productes, una política que els ha donat excel·lents resultats. 

2 comentaris leave one →
  1. 25/08/2011 5:40 pm

    I ara a les oficines porten bidons de 20 litres d’aigua que quan s’acaba s’han de canviar i pesa lo seu, motiu pel que molts s’escaquegen de canviar-los. Anem enrera, eren molt millor aquestes màquines com la Canaletes.

Trackbacks

  1. Fonts Canaletas: un raig d’aigua fresca « El tecnígraf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: