Vés al contingut

Suinsa: Solucions tecnològiques

Adaptabilitat, capacitat de treball i visió de futur. Tres valors que estat una constant en la trajectòria de Suinsa, una empresa familiar que acumula més de tres dècades d’experiència en el mecanitzat de precisió, i lluita per consolidar-se com empresa de serveis d’enginyeria.

Susana Visauta a les instal·lacions de Suinsa

Susana Visauta a les instal·lacions de Suinsa

Suinsa ja va camí de complir 35 anys de vida, i durant aquesta dilatada singladura fabril ha anat ha demostrat que la capacitat d’adaptació forma part del seu ADN. El fundador, Jesús Visauta, era director de la secció de CNC d’Hispano Olivetti. Quan la fàbrica de màquines d’escriure va deslocalitzar la producció, aquest enginyer aragonès va decidir-se a establir la seva pròpia empresa i apostar pel control numèric, llavors una tecnologia incipient. Així nasqué, el 1980, Subcontrataciones Industriales SA, dedicada al mecanitzat de components d’alt valor afegit per als sectors de les telecomunicacions, les dues rodes i la indústria de l’òptica. Firmes com Showa, Montesa-Honda, Alcatel o Indo eren clients habituals de l’empresa badalonina. L’entrada d’Indo en la producció de béns d’equip va resultar clau per a Suinsa, que va assumir un paper decisiu en el desenvolupament i gestió dels nous projectes, coordinant les compres i gestionant una línia de muntatge pròpia on muntava, comprovava i expedia la maquinària del que va ser el client principal durant la dècada dels 90. Disposaven de l’experiència, la capacitat i els mitjans: perquè no aprofitar-ho per obrir noves vies de negoci?

 Suinsa-01

Mirar cap a sectors estables

El 2006 Susanna i Jesús Visauta, fills del fundador, s’incorporen a la direcció de l’empresa. La crisi aviat afectarà els principals clients: havia arribat el moment de dirigir la mirada cap a nous sectors, més estables i afins a la filosofia de treball de Suinsa, com són la farmàcia, l’automoció o l’aeronàutica. Passats vuit anys, a Badalona comencen a collir els fruits d’aquesta aposta estratègica. “Hem treballat en projectes que han requerit un gran esforç humà i de recursos -explica amb convenciment Susanna Visauta- i gràcies als quals ens estem consolidant després d’aquest canvi d’orientació. En el procés ha cobrat especial interès el sector aeronàutic, en el que treballem per a un fabricant de trens d’aterratge, en projectes complexes però amb un cicle de vida llarg, que ens asseguren un flux de feina constant durant anys”.

Desde mecanitzats fins a ensamblatges complerts

Desde mecanitzats fins a ensamblatges complerts

Suinsa ofereix un servei integral d’enginyeria en la producció, un enfocament de la feina que està modificant l’estructura de l’empresa i que Visauta defineix de forma original: “anem camí de convertir-nos en editors tecnològics. Tenim capacitat per ocupar-nos de la mecatrònica, els prototips i la producció, i podem acompanyar el client des del moment en que es defineix el producte”. Inquiets de mena, a Suinsa també treballen desenvolupant producte propi, “tot i que en aquest terreny s’ avança més lentament a causa de la manca de finançament”. Segons Visauta, avui en dia aquest és el principal problema de les empreses que volen i poden créixer: la falta de suport per part dels bancs.

Les xifres evidencien l’evolució de Suinsa: El 2003 el 85% de l’activitat se centrava en el mecanitzat, i en deu anys s’ha reduït al 65%, en favor del muntatge de conjunts mecatrònics (que han passat del 15 al 20%), i de l’enginyeria (que suposa el 15% del total). Paral·lelament s’ha substituït el personal sense qualificació per operaris provinents de cicles formatius de grau superior, i s’han contractat enginyers tècnics i industrials. La complexitat dels projectes així ho requereix, i a dia d’avui Suinsa disposa d’una plantilla rejovenida, formada i versàtil.

 

L’evolució vol formació

Suinsa s’ha convertit en pocs anys en una empresa atractiva en el mercat de treball: la mitjana d’edat és baixa, la feina és variada, enriquidora i atractiva, i això és un al·licient per a tècnics formats i per a estudiants en pràctiques. Però un torner o operari necessita moltes hores de treball al costat d’un professional format, i això avui en dia representa un cost difícil d’assumir. Segons Visauta “calen sistemes de contractació que facilitin el procés d’aprenentatge per poder invertir de forma rendible en formació”. Davant d’aquests problema de fons, Visauta formula una pregunta a l’aire: “Ha de ser un sector estratègic, la indústria?” I respon ella mateixa: ”la resposta és un sí rotund. Cal reivindicar el nostre paper en la construcció del país”. I rebla: ”Crec que cal actuar en diversos fronts: potenciar la col·laboració entre el teixit empresarial, el que anomenem networking, i aprendre a buscar finançament. I cal, sobretot, enfortir el lligam universitat-empresa”.

 

Blispack és l'exemple de com una bona feina d'enginyeria i un estricte control de qualitat són les claus per a consolidar la presència en la indústria farmacèutica.

Blispack és l’exemple de com una bona feina d’enginyeria i un estricte control de qualitat són claus per a consolidar la presència en la indústria farmacèutica.

Proveïdor clau del Blispack

En el camí per passar de proveïdor a partner, destaca la participació en el desenvolupament del BlisPack de Grífols Engineering, una màquina que automatitza el tallat i ensobrat en monodosis dels blisters de medicaments, utilitzada en els hospitals per reduir les possibilitats d’error en l’administració de medecines. Un projecte complex que ha combinat mecatrònica i visió artificial, en el que Suinsa ha coordinat el desenvolupament i la producció de part de la màquina. Cinc anys de feina que comencen a donar fruits, i que a Suinsa consideren un projecte engrescador perquè no hi havia res semblant al mercat i molts components es van crear partint de zero. A Suinsa coneixen la màquina tan a fons que participen en la posta en marxa. Ha suposat una forta inversió, i ara que les màquines comencen a instal·lar-se a diferents països del món, suposa un aparador de la capacitat tecnològica de l’empresa badalonina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: