Vés al contingut

Família i empresa: Gravados Arévalo

No són poques les empreses de Can Batlló que han tirat endavant amb la complicitat que donen els llaços familiars. Germans o parelles que s’associen, fills que comencen d’aprenents, esdevenen oficials i finalment gerents… El cas de Grabados Arévalo, el negoci familiar degà del polígon dedicat a gravar tot tipus d’objectes emprant les tecnologies més dispars, n’és un cas paradigmàtic.


La història de Grabados Arévalo és la d’un treballador-oficial-artesà que, gairebé sense proposar-s’ho, es troba formant una empresa, creixent amb ella i adaptant-la als canvis que comporten les modes i el pas dels anys. En Juan  Arévalo és gravador, una feina artesana que requereix habilitat manual i dots artístics. El 1969 aprofità l’oportunitat de llogar un petit local a Can Batlló per 1.500 pessetes al mes, treure la feina de casa i fer un petit però decisiu salt endavant. Engegat el taller, aviat va fer-se càrrec del gravat de les peces amb els gravadors que ell mateix elaborava. Aquí comença el final de l’artesà i s’inicia la història de l’empresari, una història estretament lligada al polígon i al barri on viuen ell i la seva família. De la petita empresa unipersonal, avui poc en queda: fa molt que els burins de gravar deixaren pas als processos químics, i la maquinària automàtica i una quinzena d’operaris s’encarreguen de la producció, en un local més espaiós al bloc setè del polígon de la Bordeta. El camí no ha estat fàcil de recórrer, i ha requerit esforços continuats i el suport d’un equip preparat.
En Juan dirigeix la producció juntament amb el seu gendre. La seva dona, Conxita, s’encarrega de la facturació, compres i expedicions. Les tres filles dels Arévalo treballen també a l’empresa, i en el petit però aprofitat despatx  no tan sols s’ hi atenen els clients:  a la tarda hi fa guàrdia la tercera generació dels Arévalo, dos nadons que passen les tardes descansant en llurs cotxets, aliens al tràfec productiu que regna en la fàbrica. Fins i tot el gos , espectador indiferent del feinejar diari,  té el seu lloc assignat en un racó del taller.
Quatre dècades donen per molt, i el Sr. Arévalo ha gravat tot tipus de producte fent ús de les tècniques més diverses, adaptant noves tecnologies i abandonant les que queien en desús i fent necessàries inversions (de vegades molt elevades, no sempre reeixides). La fàbrica disposa d’instal·lacions automàtiques de serigrafia, tampografia, termo-transferibles i brodat. Qualsevol material i superfície pot ser decorada a Grabados Arévalo: bolígrafs, para-sols, samarretes, calculadores, jerseis… fins i tot la superfície esfèrica i irregular d’una pilota de golf pot marcar-se mitjançant els tampons de silicona de les instal·lacions de tampografia.
Grabados Arévalo ha tirat endavant i ha superat moments difícils gràcies al compromís derivat dels vincles parentius, com passa amb tantes altres petites empreses a Can Batlló. Com el cas del semisòtano del bloc 11, que comparteixen dos tallers metal·lúrgics, propietat de pare i fill. Una de les premses d’excèntrica que hi ha fou un regal de reis de l’àvia. Un feliç esquitx de solidaritat fabril-familiar.

One Comment leave one →
  1. merce permalink
    08/07/2013 11:34 am

    UN RELAT MOLT TENDRE !

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: