Vés al contingut

Seguint el fil del tèxtil: Hilaturas Jesús Rubio

El tèxtil és un sector complex que abasta una ingent quantitat de materials, processos i, és clar, indústries que hi treballen. La producció de fil de carda va ser un sector puixant en el potent tèxtil català, i Hilaturas Jesús Rubio és una de les empreses que sobreviscut a la crisi del sector i que enfronta el futur amb optimisme.

Jesús Rubio i els seus fills: Pilar i Joan Carles. Estar al peu del canó és vital en una empresa com la seva

Jesús Rubio i els seus fills: Pilar i Joan Carles. Estar al peu del canó és vital en una empresa com la seva

Hilaturas Jesús Rubio ens reben en un moment de canvis: està en plena implantació d’un pla estratègic a mig termini i, a la nau, la instal·lació d’una nova bobinadora automàtica se suma a l’arribada d’un lot de recanvi d’ocasió per a les màquines de carda. Les paques de llana fan companyia a engranatges, caixes reductores i politges i, aliena a tot aquest enrenou, la producció continua dia i nit en aquesta petita empresa sabadellenca.

 Hilaturas J.Rubio-01

Especialistes de la llana

Hilaturas Jesús Rubio treballa principalment la llana, barrejada segons convingui amb altres fibres naturals o sintètiques. Joan Carles Rubio, fill del fundador i encarregat del manteniment de les instal·lacions, ens introdueix en el món d’aquesta fibra natural: “De llana n’hi ha de molts tipus, el micratge i longitud del pèl depenen de la raça de l’animal i de la zona del cos on creix. Per al fil de carda comprem llana de ramats de la zona de Castella sense netejar, tot just esquilada. Per això el primer que fem abans de posar-nos a treballar-la és netejar-la i fer un primer esponjat tot tractant-la amb humectants i olis. Després la deixem reposar 24 hores per a que absorbeixi el grau d’humitat necessari treballar-la i, en cas necessari, la tallem per deixar les fibres a la mida que ens convé”. El procés de filat comença en el diable, un molí que obre la llana neta i la prepara per entrar a les cardes, les principals protagonistes fabrils del procés, junt a les filadores. Hilaturas Jesús Rubio disposa de dues línies de cardat que presten servei incansable des de fa dècades i que ofereixen un autèntic espectacle mecànico-productiu, cardant la llana amb el concurs de cadenes, pinyons, engranatges i lleves. Les diverses fases del procés, efectuades per raspalls circulars de duresa i longitud de pua decreixent, netegen i disposen les fibres paral·leles formant una fina napa que, tallada en tires i després d’una lleugera torsió, es transforma en la metxa.

La línia de cardat és pura poesia mecànica

La línia de cardat és pura poesia mecànica

Per elaborar el fil, a Hilaturas Jesús Rubio disposen de filadores selfactines i contínues. La contínua, com el seu nom indica, fa el fil estirant i torçant la metxa en un procés continu. La selfactina, en canvi, alterna estirat i torsió, una tecnologia més antiga i d’inferior producció, però de la que en resulta un fil de superior qualitat. Aquesta baixa productivitat és la que ha convertit les selfactines en una raresa, “gairebé peces de museu”, afirma en Joan Carles, un incondicional d’aquesta tecnologia. El fil enrotllat en fusos passa per la bobinadora, que uneix varies fusades i deixa el fil bobinat en cons, llest per lliurar-lo al client.

 Hilaturas J.Rubio-03

De manufactura a producte propi

Amb les dimensions i la maquinària adaptades a la realitat del sector, els darrers anys l’empresa mantenia una lleugera tendència a la baixa que decidí la direcció a iniciar un canvi de rumb, assessorats per ACC1Ó. Per remuntar el vol, l’empresa ha deixat de ser una simple manufactura per oferir producte propi. “Abans el client havia de subministrar la matèria primera –Explica Pilar Rubio, directora comercial- i ara som nosaltres els encarregats d’omplir el magatzem de matèria primera i de definir les mescles i els tints necessaris per fer el fil que el client desitja”. En aquest nou camí hi juga un paper clau un químic tèxtil que defineix les especificacions (composició i color) de cada producte. La nova estratègia inclou l’obertura a mercats estrangers, i mira de reduir l’estacionalitat de la producció (el fil de carda s’empra en gènere de tardor-hivern) investigant amb noves fibres naturals per entrar al sector de l’entapissat.

 Hilaturas J.Rubio-05

Supervivents

L’aragonès Jesús Rubio va combinar diverses feines com a comptable fins que decidí agafar les regnes de la filatura on treballava. Corria l’any 1960, i aquesta primera aventura empresarial va ser l’embrió de Hilaturas Jesús Rubio, fundada el 1968. La bona marxa de l’empresa animà aquest emprenedor aragonès a engegar Rubifil, el 1989. Entre les dues empreses van arribar a sumar més de 40 treballadors, fins que l’arribada de la crisi del tèxtil, a principis del nou mil·lenni, obligà a una reestructuració, traslladant Hilaturas Jesús Rubio a una nova nau a les afores de Sabadell i posant punt i final a l’altra empresa.

Quines són les claus que permeten seguir treballant després d’una forta crisi en un ram que acumula centenars de baixes empresarials? Joan Carles respon a la pregunta sense dubtar: “Tenim rapidesa de resposta, una bona relació qualitat/preu i som molt seriosos respecte als terminis de lliurament. A més, els tres germans estem al peu del canó, vivim el dia a dia i si cal treballem els dissabtes: això és molt important en una empresa petita com la nostra”.

 El fil de carda 

El fil de carda s’utilitza per a abrics i gèneres de punt. És un fil de fibra curta, més bast que el fil d’estam (que empra una fibra més llarga i fina i s’empra en teixits més fins). La rusticitat és una de les seves virtuts, ja que admet un percentatge d’irregularitats superior al d’estam i permet combinar fibres de diferent material i color per teixir xeviots i vigorés.

Fins fa poc a Catalunya s’emprava una unitat de mesura del gruix del fil pròpia, una convenció que defineix el gruix del fil directament a partir del pes de 125 metres de material. Un sistema encara conegut per tots els professionals, però que ha perdut vigència davant de l’estandarització que suposa el sistema mètric, el més estès a Europa i que mesura els metres que mesura un quilo de fil.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: