Vés al contingut

Indústria i salut animal: Laboratorios Calier

Tot i que de forma indirecta, els productes d’ús veterinari formen part de la nostra quotidianitat, ja que tenen cura dels animals de companyia i vetllen per la salut del bestiar. Laboratorios Calier és una de les empreses capdavanteres del sector a l’Estat.

Planta d'envasat. Les mesures de seguretat i higiene són exetremadament estrictes.

Planta d’envasat. Les mesures de seguretat i higiene són exetremadament estrictes.

 

Laboratorios Calier forma part del grup Indukern, un potent grup d’empreses de capital familiar amb seu al Prat del Llobregat. El formen Indukern, Kern Pharma i Laboratorios Calier, i dóna feina a més de mil persones, amb una facturació que supera els 750 milions d’euros anuals. Dins d’aquest trident d’empreses, Laboratorios Calier es dedica al desenvolupament, producció i comercialització de productes per a la salut i benestar animal, operant a Espanya des de la seu central de Les Franqueses del Vallès.

Dues línies de producte

L’origen de Laboratorios Calier es remunta al 1968, quan Indukern (dedicada a la distribució i venda de productes per a la indústria farmacèutica, l’alimentació i la química bàsica) decidí iniciar la producció de producte propi en el sector de la salut animal. El ràpid increment de l’activitat va ser causa de dues mudances en poc més de cinc anys, fins establir-se a la seu actual, al Polígon Ramassar de Les Franqueses del Vallès. Des d’allí les dependències han crescut fins ocupar varis edificis dins el mateix polígon, on s’ubiquen les oficines, les plantes de producció de líquids, sòlids, i hormonals, i un magatzem.

En aquest centre productiu descentralitzat, Calier fabrica dues línies de producte: una dedicada a animals de producció (és a dir, granges), i una dedicada a animals de companyia, amb una línia específica per als èquids. El catàleg de Calier inclou productes de disseny propi i genèrics, amb presentacions que van des de l’ampolleta de 2 mil·lilitres per al tractament d’aus domèstiques al contenidor de 1.000 litres destinat a grans explotacions ramaderes.

Calier-01 

Exportar, la clau

Laboratorios Calier manté un creixement constant fins i tot en moments tant difícils com els actuals. La mentalitat exportadora de la direcció juga un paper clau en aquest aspecte: des dels inicis, l’activitat comercial de Calier ha mirat a l’exterior, amb especial atenció a Sud-Amèrica i l’Amèrica central. A dia d’avui, Calier exporta 2/3 parts de la producció, amb l’ajuda de les 11 filials que l’empresa té repartides pel món, i és present en mercats tan exigents com Japó o EE.UU.

Com passa en el sector farmacèutic, l’exportació no és una tasca fàcil. Per poder vendre un producte a l’estranger és imprescindible obtenir el registre, un permís de comercialització que requereix tràmits complexes i gran quantitat de documentació, l’obtenció del qual converteix en vital el concurs actiu dels distribuïdors del país i  els experts locals. L’expansió de Calier s’ha dirigit indistintament a les anomenades economies  emergents, on es pot fabricar segons els estàndards europeus sense acusar el fort sobrecost regulatori; i als països desenvolupats, més acostumats a pagar per la tecnologia i els productes d’alt valor afegit. Com a resultat de l’expansió internacional, Laboratorios Calier té centres productius a Juatuba (Brasil), i Montevideo (Uruguai).

Control SCADA per a lcontrol dels processos a la planta de líquids.

Control SCADA per al control dels processos a la planta de líquids.

Procés elemental, producció complexa

La fabricació dels productes d’ús veterinari, més enllà de la dificultat que suposa desenvolupar i definir una nova fórmula, es basa essencialment en reproduir-la exactament i de forma absolutament controlada. Precisament aquí rau la dificultat del procés, doncs les mesures de seguretat i higiene són altíssimes i segueixen les GMP (Good Manufacturing Practice), una normativa que assegura la qualitat del procés productiu i del producte final. Per això el producte es manipula de forma aïllada, per prevenir la contaminació per agents externs. Uns estrictes protocols de neteja, el treball en atmosfera controlada i en cambres amb lleugera sobrepressió o els filtres de partícules i microorganismes, garanteixen que tots els processos es realitzen de forma segura. Això afecta directament l’estructura física de la planta, dissenyada per poder realitzar el manteniment sense intervenir en les àrees de manipulació, així com al tractament dels residus, que disposa d’un sistema de clavegueram intern per a les aigües que entren en contacte amb els diferents components. Les GMP estipulen un nivell de protecció per a cada fase i tipus de producte, unes normes que se segueixen amb el suport d’eines de control informàtiques que permeten seguir la traçabilitat dels  lots i components del producte. La seguretat i control de qualitat no acaben amb l’envasatge en la línia de producció: ja embalats, els productes passen un període de quarantena al magatzem, durant el qual els departaments de qualitat i la direcció tècnica certifiquen que tot el procés ha seguit la normativa.

Marc Llovera, marketing manager, mostrant un producte recient sortit de la línia de producció. L'imprescindible R+D, departament estratègic a Laboratorios Calier

Marc Llovera, marketing manager, mostrant un producte recient sortit de la línia de producció. L’imprescindible R+D, departament estratègic a Laboratorios Calier

L’I+D, un departament estratègic

En la indústria farmacològica i veterinària la inversió en I+D és de vital importància. Una inversió que comporta un risc elevat, ja que desenvolupar un producte és costós tant en temps com en recursos humans i econòmics. Des de la formulació d’un nou producte fins la sortida al mercat poden passar de dos a cinc anys, amb un cost mínim de tres milions d’euros. El món de la salut animal, a més, es troba immers en un canvi de tendència en el que sembla imposar-se una aposta per la disminució dels tractaments en favor de la prevenció. És a dir que es tendeix a incrementar l’administració de biològics o vacunes per reduir la quantitat de productes farmacològics administrats al bestiar (antibiòtics o d’altres tractaments pal·liatius). Aquesta nova orientació del sector remarca la importància de la inversió en I+D,  i en aquest marc de canvis, Calier parteix ben posicionada gràcies a la recent ampliació de la planta de biològics de León, i una estratègia que planeja l’increment de producte propi en el catàleg que suposa un increment del risc però que reforça la presència en un sector en el que els beneficis són més elevats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: