Vés al contingut

L’empresa ecoeficient: Compostadores S.L.

Hi ha empreses que donen a la sostenibilitat la importància que mereix com a concepte econòmic, social i ecològic, i miren de tenir-la present en cadascuna de les seves accions. Compostadores n’és un exemple: du l’ecoeficiència en l’ADN productiu i és l’artífex del Combox, el compostador 100% reciclat, reciclador i reciclable. 

Logo en relleu sobre la superficie del Combox

A Europa el tractament dels residus orgànics mitjançant el compostatge és una pràctica molt més estesa que a casa nostra. Potser per poc temps, perquè des de Castelldefels una petita empresa clama la difusió de les bondats del compostatge armada amb un producte propi i un discurs sòlid i convincent a favor d’aquest procés que, imitant la natura, converteix els residus orgànics en adob sense cap despesa energètica.

Eugeni Castejón és el director executiu de l’empresa i alma mater del projecte. Un estudi mentre elaborava un pla d’empresa en el sector dels fertilitzants orgànics dirigí les mires empresarials cap als compostadors, llavors autèntics desconeguts al país. El 2002 fundava Compostadores S.L., iniciant un intens treball comercial i pedagògic, imprescindible per obrir-se pas en un terreny completament verge. La necessitat de disposar d’un producte propi que permetés controlar la distribució i rendibilitzar la intensa tasca divulgativa duta a terme portà l’empresa a idear i desenvolupar un nou concepte de compostador modular i ecodissenyat.

 

Eugeni Castejón, CEO de Compostadores. Maqueta del Combox davant del reconeixement d'un Premi Delta

Convertir residus en recursos 

El plàstic mix, un plàstic reciclat, reciclable i que converteix un residu inútil en materia primera era el material ideal per tancar el cercle de la ecoeficiència del nou producte. Emprar-lo implicava cert risc, doncs suposava aplicar una tècnica incipient en el desenvolupament d’un producte conceptualment innovador. El primer compostador dissenyat per la firma de Castelldefels es batejà RRR, i va desvelar-se una font de problemes degut a mancances del disseny i la dificultat de producció. Econòmicament suposà una forta despesa per a l’empresa, però l’experiència acumulada en la resolució dels problemes tècnics van resultar un bagatge valuosíssim fruit de la qual nasqué el Combox, concebut el 2009  i que a Compostadores defineixen molt gràficament com “El Lego del compostatge”, perquè en base a la repetició un mòdul de 150 litres de capacitat permet formar compostadors de capacitat il.limitada. De forma cúbica, el formen sis elements bàsics (quatre parets, base i tapa) i quatre unions laterals. L’enginyós disseny del Combox permet adaptar-ne la forma segons la ubicació, i en cas necessari fer-lo créixer sense grans despeses, afegint peces i aprofitant tots els components. Tres anys de desenvolupament han millorat les prestacions d’un producte de concepció innovadora a tots els nivells, situant-lo en la primera línia del sector, i molt fidel al que s’anomena Cradle to Cradle (C2C), que garanteix el cicle de vida íntegrament verd dels productes.

El concepte modular i la possibilitat de crear volums variats ha donat al Combox usos molt variats: hi ha qui, aprofitant la resistència a l’intempèrie del material, l’ha emprat  com a suport per a senyalèctica en espais exteriors, o qui ha format petites torres Combox  per utilitzar-les com suports per a obres d’art en exposicions. Contenidor o jardinera son altres usos no tipificats originalment als que s’ha adaptat l’acurat i sofert disseny del Combox,  que  en les darreres versions es fabrica amb uns motlles que permeten personalitzar la superficie exterior amb gravats o marques comercials, mitjançant l’ús de postissos intercambiables.

 

Creixement sostenible

Compostadores busca la integració vertical del procés, que a mig plaç suposa fer-se càrrec de la fabricació amb l’objectiu de  millorar la qualitat, reduïr les despeses per transport, minimitzar el rebuig i aconseguir un producte més ecoeficient encara. Establir la fàbrica a tocar del punt de producció de la matèria primera serà la clau de volta del futur de l’empresa i donarà sentit al seu sòlid discurs mediambiental. Quan producció i productivitat siguin òptimes arribarà el moment de fer el salt definitiu i internacionalitzar el compostador modular, en l’actualitat poc més que un nadó (fabrilment parlant, és clar), però amb una gran projecció. Per fer front als reptes de futur han entrat nous socis en l’accionariat, que compta amb un equip multidisciplinar, sensibilitzat amb el medi ambient i amb experiència en la producció i les finances.  Castejón és optimista: “L’estratègia i el calendari estan definits, ara cal dur-los a terme. L’equip és bo: ens en sortirem!”

 

Del contenidor groc a la indústria 

Detall superficial del material

El contingut dels contenidors grocs (els destinats als envasos) se separa segons la composició mitjançant una combinació de processos manuals i automàtics. El residu restant de la tria arriba al 17% del total i és una mescla de plàstics que s’anomena mix. Se’l considera un residu: si no existís la tecnologia que permet processar-lo i empreses decidides a consumir-lo caldria incinerar-lo o enterrar-lo en un abocador. Un procés de mòlta i l’escalfament a 200º el converteix en una pasta de color grisenc, modelable en un motlle que la premsa, compacta i refreda, i converteix d’aquesta manera un residu molest en una peça útil. Ja premsat, el mix té unes propietats mecàniques acceptables i una resistència a l’intempèrie de fins a 30 anys.

El mix no és totalment homogeni, i conté punts de consistència desigual que en difuculten l’emmotllat i fan augmentar la taxa de rebuig fins a nivells molt superiors a altres processos. S’utilitza per peces de formes poc complicades i normalment de components no visibles, el més habitual bases de cadires entapissades.

Article publicat a la revista Theknos: 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: