Vés al contingut

Perelló Caldereria: la gestió del canvi de fase

Des de que protagonitzà la revolució industrial el vapor d’aigua és present en la majoria de processos que necessiten calor i energia. És la forma més eficaç i versàtil de transportar calories, i a Perelló Caldereria en són especialistes. 

Detall d'una caldera de vapor

Fins la dècada dels setanta l’escassa repercussió de l’eficiència i el rendiment en el cost dels processos industrials duia a moltes empreses a fer ús d’instal·lacions sobredimensionades. Les calderes de vapor no escapaven a la política del “preu per preu, sabates grosses”, una mentalitat que el sentit comú i la crisi energètica van encarregar-se de canviar. Josep Maria Perelló Nicolau, pèrit industrial barceloní, va ser protagonista actiu d’aquesta transformació arran d’un viatge a la convulsa França de maig del 68, del que en tornà amb un acord per fabricar sota llicència uns generadors de vapor de capacitat mitja, ràpids i eficients, inèdits al nostre país. Eren més barats, més petits, més versàtils i, en definitiva, més lògics que les grans calderes d’elevat consum i lenta posta en marxa, i aviat van convertir-se en  la referència del sector. La inquietud tècnica de Perelló va transformar poc a poc el producte gal en català, i l’empresa centrà la producció exclusivament en les calderes, amb els models verticals com els best-sellers del catàleg.

Tot i mantenir l’estructura general intacta, les calderes de Perelló Caldereria han canviat força en quatre dècade, optimitzant el funcionament fins convertir-les en ginys de concepció clàssica  que tenen en l’eficiència i la fiabilitat les principals virtuts. Enfront d’altres productes més sofisticats que llueixen complexes sistemes electrònics de comandament, a Perelló Caldereria  garanteixen rendiment, productivitat, estalvi energètic immediat i econòmic a curt termini.

Paral·lelament a la tècnica, la normativa ha estat motor de canvis: periòdicament cal introduir nous materials i sistemes de seguretat. L’entrada en vigor de la directiva europea el 2002 va ser causa d’un redisseny integral que afectà tota la gamma i preparà les calderes per afrontar el segle XXI vestides amb el color blau de sempre, però amb materials, funcionament i sistemes de seguretat d’acord amb les necessitats actuals.

 

Vapor saturat sec

El cor d’una caldera de vapor el formen el cremador i la fogaina on es crema el combustible (gas o gasoil) i un bescanviador on l’escalfor generada en la combustió es transmet a l’aigua que, en bullir, genera el vapor. Una bomba elèctrica alimenta el sistema, i sensors i vàlvules de seguretat garanteixen un funcionament segur. Un bon disseny aprofita al màxim l’escalfor del combustible, genera menys òxids de nitrogen (NOx) i fa que els gasos abandonin el dispositiu a menor temperatura. L’experiència, disposició interna dels elements i components de disseny especials donen al producte de Perelló avantatges claus respecte a la competència: la producció de vapor sec i una ràpida posta en marxa. Conèixer en profunditat un producte permet a Josep Ma Perelló expressar-se de forma gràfica: “No ens enganyem, totes les calderes són olles que bullen. Però les nostres generen vapor sec, que no arrossega partícules d’aigua que absorbirien escalfor en canviar de fase disminuint el rendiment tèrmic. fins un 15 o 20%, com passa en altres calderes més senzilles”.

Fogaines preparades per a l'ensamblatge en la caldera

La conjuntura actual no facilita el dia a dia a les empreses, especialment en casos com el de Perelló Caldereria, amb un sistema de producció vertical on el gruix del producte es fabrica al mateix taller partint de matèria primera. No obstant, l’amplíssim espectre de possibilitats del vapor juga a favor d’aquesta petita empresa, com recorda Joan Perelló, quarta generació dedicada al negoci: “El vapor s’empra a tot arreu: indústria alimentaria, química, laboratoris, hospitals, bugaderies… quan va fallar el tèxtil vam centrar-nos en altres tipus d’aplicacions. És qüestió d’adaptar-se als temps que corren i buscar oportunitats en els sectors que estiren de l’economia”. La minuciosa execució repercuteix en el cost del producte, però l’estalvi de temps i millora en el rendiment de la instal·lació són arguments de vendes consistents.

Tot i tractar-se d’una empresa de llarga trajectòria amb un know-how consolidat, el pes específic el concentra el taller, les tasques d’oficina tècnica estan externalitzades i la direcció es centra en tasques comercials i de gestió. Aquesta ferma estructura fabril permet servir les comandes en terminis que van de les dues setmanes per a les calderes verticals a les quatre per a les horitzontals, de superior capacitat i potència.

 

Empresa centenària 

Dues generacions Perelló

Els orígens de Perelló Caldereria cal buscar-los ni més ni menys que fa cent anys, quan el catllarenc Carles Perelló Novell, tècnic amb àmplia experiència en les canalitzacions establí al carrer Pallars del barceloní barri d’ El Poble Nou Tuberias Perelló. L’empresa, guardonada amb una medalla d’or en l’exposició Universal de 1929, va ser pionera en l’ús de la soldadura elèctrica en el sector, i destacà en la producció de canonades per a salts d’aigua i calderes de vapor del tipus field. Passat el tràngol de la guerra Civil, l’empresa continuà amb empenta i noves fites tècniques fruit de la prolífica ment de Josep Ma Perelló Teixidó, segona generació d’industrials que presumia d’haver construït l’únic gasogen de Barcelona capaç de coronar el Tibidabo. Ja sota la direcció de Josep Ma Perelló Nicolau, Perelló Caldereria abandonà el Poble Nou que l’havia vist néixer a conseqüència de la reurbanització del barri, i el 2003 es traslladà a les actuals dependències, a Martorell. Els seus fills Joan (enginyer tècnic mecànic) i Josep Maria (arquitecte tècnic) comparteixen la direcció de l’empresa. La quarta generació de calderers.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: