Vés al contingut

Curtidos Badia: Blanquers amb passat, present i futur

Anomenats blanquers o adobers, els que transformen la pell crua en un producte útil per a la indústria gaudeixen de tradició centenària a casa nostra. Curtidos Badia fa més d’un segle que brega en el sector, i proveeix material d’alta qualitat a firmes de moda de primera línia mundial.

Xavier Badia, gerent de la centenària Curtidos Badia i president del Gremi d'Adobers d'Igualada

Xavier Badia, gerent de la centenària Curtidos Badia i president del Gremi d’Adobers d’Igualada

 Més enllà del fet industrial i productiu, el sector de l’adoberia pot enfocar-se des d’una òptica poc usual que Xavier Badia, gerent de la centenària Curtidos Badia, reivindica amb vehemència: “Els blanquers reciclem un subproducte de la indústria càrnia, donem valor afegit a un residu que seria costosíssim eliminar. A Igualada  reciclem les aigües residuals i elaborem un producte biodegradable. Som, per tant, una indústria local, sostenible i que treballa amb matèria primera de proximitat”.

 Curtidos Badía-01-01

Una activitat tradicional

L’adoberia a la capital de l’Anoia compta amb una tradició de 800 anys. Concentrades en el barri del rec per la necessitat de subministrament d’aigua abundant, a mitjan segle XX les més de 200 empreses del sector treballaven el monoproducte i elaboraven el 70% de les soles consumides per a la indústria del calçat d’Espanya. Tancades en si mateixes i geloses dels secrets d’una activitat en la que l’experiència és capital, l’entrada d’Espanya al mercat comú afavorí l’arribada de material estranger i les abocà a una crisi sense precedents. Les que no van tancar van sobreviure reorientant la producció cap a productes de major valor afegit, per a selleria o marroquineria. Aquest va ser el cas de Curtidos Badia, que paral·lelament inicià una intensa  tasca internacionalitzadora gràcies a la qual actualment exporta el 85% de la producció. En aquest escenari en transformació, l’entrada en vigor d’estrictes normatives mediambientals forçà als industrials del sector a unir esforços per posar en marxa una depuradora i processar les aigües residuals generades per l’activitat. Inaugurada el 2001, la instal·lació va suposar una inversió de 11 milions d’euros. Xavier Badia va viure aquest complex procés en primera persona: “En el nostre cas la crisi ens va agafar en un estat empresarialment saludable, i vam sortir-ne reforçats. Quan la crisi arriba cal buscar les oportunitats fora”. I rebla: “Passats 20 anys de la lluita des de principis dels noranta, tenim una clientela de marques solvents i reconegudes, que han anat a parar a adobers com nosaltres perquè requereixen un producte d’alta qualitat i novetats continuades, i una producció estable, segura, controlada i versàtil”.

El nivell d'hidratació de la pell és clau en cadascuna de les fases d' adobat, readobat i acabats, i després dels processos en mullat cal escorrer convenientment les peces. L'aplicació de pressió combinada amb buit s'utilitza per estirar les pells ja curtides

El nivell d’hidratació de la pell és clau en cadascuna de les fases d’ adobat, readobat i acabats, i després dels processos en mullat cal escorrer convenientment les peces. L’aplicació de pressió combinada amb buit s’utilitza per estirar les pells ja curtides

Procés complex, mecanitzat i manual

En essència, l’adobat consisteix en l’estabilització de la proteïna de la pell (el col·lagen), per evitar-ne la putrefacció i donar a la pell la consistència i el tacte necessaris per a la finalitat a la que es destina, ja siguin resistents soles de sabata com fina napa per a confecció.

Entre els molts processos existents per adobar la pell, el més estès i l’usat a Curtidos Badia és el que empra sals de crom, caracteritzat per un bon equilibri entre qualitat i economia de producció, i que consta de tres fases: adobat, readobat i acabat. L’adobat parteix de la pell en cru i dóna com a resultat un cuir semielaborat apte per a ser emmagatzemat. En el readobat la pell s’homogeneïtza mitjançant resines i additius, es tenyeix i s’engreixa per obtenir un producte amb el color i consistència aproximats. La fase d’acabat combina diversos processos: el batanat per remarcar la textura de la pell i esponjar-la, el gravat de textures per pressió, el pintat amb laques per ajustar el color als requeriments precisos del client, tractaments superficials amb silicones… en total poden arribar a fer-se més de vint operacions fins arribar al producte acabat. En tractar-se de material per a articles de luxe, les pells de Curtidos Badia han de complir unes normes molt estrictes en quant a color i solidesa del color, resistència a l’abrasió i aspecte final, per això les darreres fases resulten les més delicades del procés.Curtidos Badía-03

El concurs de la maquinària és important en moltes de les operacions, algunes realitzades en l’interior d’enormes tambors rotatius, d’altres emprant l’equipament específic del ram. Diego Navarro, enginyer tècnic químic és el responsable del departament tècnic i reivindica la combinació de ciència i ofici de la professió de blanquer:”La feina a l’adoberia ha canviat molt gràcies a la mecanització de gran part de les operacions, però continua exigint molt d’ofici, i és tan important controlar el procés com comptar amb bons professionals. Gairebé en totes les operacions cal emprar el tacte, ja que tan sols tocant la pell podem intuir si les coses van bé o si hi ha algun punt a corregir. Treballem amb lots petits i combinacions de processos molt diverses, i cadascú ha de tenir molt clara la influència de cada acció en el resultat final”.

Els caballets amb el llom arrodonits són típics de les adoberies i eviten que la pell es rebregui d'una operació a l'altra.

Els caballets amb el llom arrodonits són típics de les adoberies i eviten que la pell es rebregui d’una operació a l’altra.

 

Projectes de futur

La tradició adobera local ha dotat d’una sèrie d’infraestructures que permeten a la capital de l’Anoia prendre posicions com a futura capital europea de la pell. Hi ha museus, una escola d’enginyeria amb estudis tècnics específics, una escola municipal amb formació en artesania, instal·lacions suficients per permetre acollir empreses del sector i, el més important, una tradició centenària. Aquesta suma de factors no es dóna enlloc més d’Europa, i unida a l’empenta dels empresaris, organitzats com un clúster, permet veure aquesta fita com una realitat pròxima. La Càtedra A3 in leather innovation de la UPC permetrà atreure inversors, consolidar la indústria i facilitar la innovació. L’antiga adoberia J Bella serà la futura seu del clúster de la pell, una instal·lació clau amb serveis comuns per a totes les empreses del gremi. Més enllà en el temps, es pensa en el nou parc empresarial on per poder traslladar i ampliar les fàbriques actuals.

El procés està sent acompanyat en tot moment per l’administració local, que dóna suport als industrials i veu en el sector de l’adoberia un motor econòmic potent i amb futur, que en l’actualitat formen 28 empreses i dóna feina directament a 800 persones. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: