Vés al contingut

Bacsa: qüestió de pes

Amb una solvent trajectòria en el món del pesatge, Bacsa frega les quatre dècades de vida en un sector on és una reconeguda especialista. Amb la incorporació d’una nova línia de balances comercials al catàleg, l’empresa de Santa Perpètua està potenciant la presència a l’estranger.

José María Catalán i Delfín Herrero, fundadors de Bacsa, amb l'equip de la planta de Santa Perpètua de la Mogoda

José María Catalán i Delfín Herrero, fundadors de Bacsa, amb l’equip de la planta de Santa Perpètua de Mogoda

 Bacsa es constituí el 1984 fruit de l’emprenedoria deJosé María Catalán i Delfín Herrero. Tots dos van formar-se en l’extinta Basculas y Arcas Pibernat i, coneixedors en profunditat del negoci, establiren una nova empresa per, des de Santa Perpètua de Mogoda, aprofitar la crisi del sector per introduir-hi noves tecnologies.

 Presents en tots els camps

El manteniment, disseny i fabricació de bàscules industrials centrà l’activitat de la societat. El 1992, el grup Precia, multinacional francesa del sector, entrà a formar part de l’accionariat. Un fet que reflexa el tarannà de l’empresa perquè, com afirma José María Catalán, “amb la competència és millor arribar a acords i col·laborar que lluitar directament”. L’arribada al segle XXI suposà l’externalització de la secció metal·lúrgica, davant de l’alt cost que suposava actualitzar les instal·lacions per mantenir-les dins la normativa. La darrera decisió estratègica de la firma va ser l’adquisició de la fàbrica valenciana de balances comercials Igarra, gràcies a la qual ha ampliat el seu radi d’acció dins el sector del pesatge. “Tot i que la tècnica i concepte del producte és molt semblant -apunta Catalán- el canal de distribució del pesatge industrial i comercial són completament diferents”. I rebla el directiu de Bacsa: “Sempre hem apostat per fer un producte de disseny propi i per la producció local, i aquest fet ha marcat la trajectòria de l’empresa”.

Des de balances comercials fins a grans bàscules de pesatge de camions.

Des de balances comercials fins a grans bàscules de pesatge de camions.

 

Pesatge electrònic

Des dels inicis, Bacsa apostà pel pesatge electrònic, una tècnica incipient en la dècada dels 80 que acabà amb les complexes  bàscules mecàniques. “No crec que m’equivoqui si afirmo que vam ser els primers en homologar, l’any 88, una bàscula de gran tonatge electrònica, -explica Delfín Herrero, actual cap del Servei d’Assistència Tècnica-. Vam apostat per l’electrònica amb suport informàtic per pura lògica, observant l’evolució del sector, tot i que Introduir la nova tecnologia no va ser fàcil,  i vam haver de lluitar per convèncer empreses i ajuntaments per instal·lar bàscules que requerien connexió a la xarxa per funcionar”. Des dels inicis, Bacsa dissenya el software usat per controlar els seus productes, des del departament d’I+D en el qual, actualment, hi treballen 4 enginyers, dos d’ells informàtics.

Les bàscules es calibren segons el punt geogràfic on van destinades.

Les bàscules es calibren segons el punt geogràfic on van destinades.

És precisament en el camp del suport informàtic on Catalán (president de l’Asociación Española de Coordinación de la Industria del Pesaje) creu que se centrarà l’evolució del sector: “El telemanteniment suposarà una revolució, un estalvi per a usuaris i fabricants perquè permetrà fer el manteniment de les bàscules on-line, sense haver de desplaçar pesats i costosos equips. Caldrà, primer, una adaptació de la normativa, ara per ara una de les més estrictes que existeixen”. 

 SAT ràpid i eficaç

Bacsa fa el manteniment de les 10.000 bàscules de camió que ha instal·lat en els darrers 30 anys, així com moltes altres de fabricants que han desaparegut. Això explica que el 50 % del personal de l’empresa treballa en el Servei d’Assistència Tècnica, una secció vital per al present i futur de l’empresa, com explica Catalán: “Una bàscula en un port o en una línia de producció ha d’estar 100% operativa les 24 hores del dia. Una aturada pot tenir un cost elevadíssim, per això cal oferir un servei d’assistència tècnica  ràpid i eficaç. En aquesta línia, els indicadors assenyalen que fem bé la feina. Si ofereixes un bon servei tècnic tens molt guanyat. Crec que la capacitat de reacció de Bacsa és una de les nostres virtuts”.

Bacsa-01

 Afers exteriors

Exportar bàscules industrials és difícil ja que és necessari disposar in situ d’un SAT fiable i de confiança. Per això Bacsa instal·la equips allí on hi té delegacions que poden assegurar aquest servei. Les oficines de Tàrrega, Madrid, Sevilla, Granada, València i Barcelona asseguren cobrir gran part del territori peninsular.

En el pesatge comercial la situació és molt diferent, i les vendes s’incrementen progressivament gràcies al recentment creat departament d’exportació. Les balances de Bacsa, de concepció modular i fabricades íntegrament en acer inoxidable, són un producte de gamma mitja-alta, destinades al petit comerciant de producte de qualitat. “Les virtuts de les nostres balances ens han empès a mirar cap a l’exterior- apunta Catalán-. Aquesta no era una decisió obligada, però ens ha anat molt bé per compensar la caiguda del mercat intern”. L’exportació obre perspectives de futur en aquesta petita i enèrgica empresa: “Ens mantenim, i ens mantindrem. Veig l’empresa en bona forma – afirma orgullós, Catalán- amb gent jove que pot tirar-la endavant. Un personal fantàstic, el nostre principal patrimoni.”

 La cèl·lula de càrrega: revolució electrònica 

Revolucionà el món del pesatge en la dècada dels 80, i eliminà els sofisticats mecanismes tradicionals basats en palanques i ganivets.  La cèl·lula de càrrega és un dispositiu electrònic que permet convertir una força (en aquest cas, el pes) en un senyal elèctric. El pes deforma el cos metàl·lic de la cèl·lula, que incorpora una galga extensiomètrica. La galga té la propietat de variar la resistència elèctrica per efecte d’aquesta deformació, i a partir d’aquesta variació, transformada en senyal digital, la bàscula o balança determinen el pes. El cos de la cèl·lula té formes diferents en funció de l’ús a que es destina, i sempre es dissenya per a que treballi en el domini elàstic.  

Cèl·lula de càrrega

Cèl·lula de càrrega

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: