Vés al contingut

Amb perfil propi: Anudal Industrial

Anudal va ser pionera i lidera el disseny i la fabricació d’un producte metal·lúrgic de gran consum que conviu, ocult, entre tots nosaltres: els escaires i unions per a tancaments d’alumini.

Anudal-04

Juan Ramón Hernampérez, tècnic comercial del ram, va protagonitzar una seqüència emprenedora d’èxit assegurat: identificà el problema, trobà una bona solució i la posà en pràctica

Lleuger, estable i durador, l’alumini extruït s’ha convertit en matèria primera habitual en portes, finestres i mobiliari. La unió entre les diferents peces és tota una ciència, invisible als ulls del profà, aplicada en l’interior dels perfils per assegurar unions sòlides i ajustos acurats. En les beceroles d’aquesta tècnica, per resoldre angles i unions en T o creuades cada taller tenia el seu propi procediment, més o menys depurat i de resultats desiguals. Fins que Juan Ramón Hernampérez, tècnic comercial del ram, va protagonitzar una seqüència emprenedora d’èxit assegurat: identificà el problema, trobà una bona solució i la posà en pràctica. Juntament amb la seva dona Ana Núñez, fundaren Anudal (Ana Nuñez Uniones de Aluminio), en un petit taller a Badalona, des del qual es començà a comercialitzar un producte que permetia unir perfils de forma ràpida, econòmica i neta. La unió i l’escaire d’alumini, els cargols de cap cònic especial i la punxonadora per foradar els perfils s’escamparen poc a poc pels tallers del sector. “Autèntica enginyeria soriana! –recorda Hernampérez, actual president, natural de Sòria i arribat a Catalunya als principis dels setanta-. Vaig idear un sistema senzill i enginyós. Primer servíem al veí, després als tallers del barri, a l’Hospitalet, a Tarragona… i 25 anys després hem arribat a Brasil. Som els reis de l’escaire i la unió!”.

Anudal-01

Aquests elements van ser l’origen de l’empresa i continuen formant el gruix de la producció d’Anudal, tot i que el domini de la tècnica i la visió empresarial han fet ampliar l’espectre fabril a accessoris per a mobiliari, material per a pre-muntatges i accessoris de tot tipus per al sector dels tancaments. Mostra del tarannà inquiet de la empresa són la línia de productes per a instal·lació d’hortes solars “fa uns anys hi vam treballar molt, però ara està una mica aturada per efecte de les noves lleis sobre les energies renovables” – apunta l’empresari – i una línia de producte modular per a construir camps de pàdel “un sector al que penso que vam arribar una mica tard”. Els mecanitzats especials en sèrie són una altra branca de negoci que permet a Anudal treure partit del nodrit parc de maquinària de que disposa.

Anudal-02

Preparats i ben posicionats

Anudal ocupa 5 naus que sumen 9.300 m2 en el polígon Pomar de Dalt. En la dedicada al tall i el mecanitzat dels perfils s’arrengleren 38 talladores amb bancada d’alimentació automàtica que treballen incansables omplint les caixes de transport que es desplacen per una cinta transportadora controlada automàticament i que abasteix, segons els requeriments de cada peça, les estacions de desgreixat, mecanitzat i muntatge. La gestió lògica de les ordres de producció és possible gràcies a un sistema MES (Manufacturing Execution System) que controla a temps real la producció, els processos i les tasques que duen a terme les màquines. L’ordre i la neteja generals no passen desapercebuts quan es recorren les dependències de l’empresa badalonina: “Complim les 5 S escrupolosament i tenim la certificació ISO 9001”, apunta Enric March, responsable de planificació. “Tenim 68 famílies de producte i més de 3.200 referències que fabriquem en lots que poden arribar a 150.000 peces. És imprescindible treballar amb ordre”. I apunta: “L’utillatge i les i màquines automàtiques que fem servir es dissenyen i fabriquen al nostre taller, equipat com pocs i amb operaris especialitzats”.

Anudal-03

Enric March, Cap de Producció. La gestió de les ordres de producció és possible gràcies a un sistema MES (Manufacturing Execution System)

La inversió que en el seu dia suposà aixecar una fàbrica moderna i automatitzada ha estat clau per superar la crisi que afecta tan profundament la construcció. Així ho explica Hernampérez: “tenim una fàbrica moderna, flexible i competitiva. Hem superat la crisi i no dubto que sortirem endavant. Com ho hem fet? De la única forma possible: gastant diners per obrir mercat a l’exterior, que és el doble de car que fer-ho aquí. Colòmbia i Brasil (on Anudal ha establert una fàbrica per abastir el mercat local) han suposat un gran esforç i ara comencen a donar els primers fruits, ja exportem més el 50% de la producció. A Espanya hi ha competència, però vam ser pioners i tenim experiència i marca”. Hernampérez ressalta com el mercat ha fet evolucionar la forma de treballar: “Vam començar fent grans sèries de poques referències. Ara fabriquem les mateixes unitats totals, però sumant milers de referències diferents. En aquestes condicions només pots ser competitiu en preu i varietat amb unes instal·lacions com les nostres. Per això estem potenciant l’Oficina Tècnica, on no donem l’abast perquè col·laborem estretament amb els clients, una estratègia que a ells els permet crear producte propi i a nosaltres subministrar-los els complements”. Les idees estan clares en aquesta empresa inquieta i amb vocació social (la plantilla integra un 30% de treballadors amb alguna discapacitat física, psíquica o sensorial) que proclama sense complexes els seus valors: Innovació, qualitat, servei, ètica i acció social.

Anudal-06La punxonadora manual
Una petita màquina d’accionament manual segueix sent un referent a Anudal. Es tracta de la punxonadora que els tallers fan servir per foradar els perfils i ajustar-los als diferents escaires i unions existents. Fet (com no podria ser d’altra manera!) de perfils extruïts i mecanitzats, aquest accessori imprescindible per a l’execució amb garanties de tot tipus tancaments empra matrius intercanviables per a poder adaptar-se a les diferents famílies de productes. Va presentar-se al Construmat de 1987, i aviat se’n derivà una versió d’accionament pneumàtic. La petita punxonadora continua amb una salut mecànica envejable: l’obertura a nous mercats en països d’economia emergents li ha brindat una segona joventut a una màquina que reflexa l’esperit d’Anudal: un producte senzill, eficaç i enginyós.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: