Vés al contingut

BOMBERS DE BARCELONA: adéu al parc de l’Eixample

Tres importants equipaments de l’eixample barceloní estan sotmesos a un procés de renovació i canvi: L’hospital Clínic, el mercat del Ninot i la caserna dels Bombers del carrer Provença, que serà enderrocada després de 77 anys de servei per fer espai a l’ampliació de l’hospital. Al cos de Bombers no tan sols hi trobem gent d’acció: hi ha un grapat de tècnics, entre ells ETI’s, integrats en la ben greixada maquinària d’aquest complex cos de prevenció, extinció, i seguretat.

Història

En pensar en els bombers a tots ens ve a la memòria un home (i des de fa pocs anys, també una dona) uniformat i amb casc baixant d’un camió vermell entomant una mànega, corrents en direcció a un foc per apagar-lo. Però a més de les operacions en incendis o d’altres sinistres, el cos de bombers fa moltes més feines. Actualment el SPEIS (Servei de Prevenció, Extinció d’ Incendis i Salvament) és una complexa organització que no tan sols es dedica a les emergències sinó que, directa o indirectament, vetlla per la seguretat d’infraestructures i  edificis mitjançant una important tasca de prevenció i protecció civil en la que hi participen tècnics qualificats (enginyers, enginyers tècnics, arquitectes i arquitectes tècnics).

L’origen del Cos de Bombers tal com l’entenem avui en dia hem de buscar-lo al mitjan segle XIX, concretament l’any 1865, quan es municipalitza el servei que fins llavors s’anomenava Societat d’Assegurances Mútues. Fins llavors el cos de bombers el formaven un grup de treballadors dels gremis relacionats amb la construcció (paletes, fusters i manyans), que adquirien el compromís de deixar momentàniament la feina i anar a treballar com a bomber quan una emergència ho requeria

El Cos va anar professionalitzant-se, i la figura del bomber ocasional del segle XIX va derivar cap a la d’un treballador més vocacional però plenament integrat en el Cos (tot i que sovint en les estones lliures continuava exercint el seu ofici per complementar un sou més aviat magre). El Cos de Bombers llavors era autosuficient en molts aspectes: les oficines, els tallers de manteniment dels vehicles, les obres, reformes i manteniment de les casernes… tot funcionava amb recursos propis, treient profit d’uns tallers ben dotats i d’una plantilla formada per paletes, electricistes, fusters, manyans i mecànics.
Ja fa temps que ser bomber ha passat a ser una professió per ella mateixa, amb uns exigents requisits d’accés al cos, un llarg període de formació i un sou que no obliga a buscar feines complementaries. Ja pocs recorden quan la màxima temperatura suportable per un bomber s’assolia quan començaven a cremar les orelles, i la figura del bomber que recela de la mascareta antigàs per considerar-la una protecció inútil per a un homenot fet i dret ja és història.
L’estructura del Cos ha evolucionat també, i de l’organització original dedicada en exclusiva actuacions en les emergències (anomenades operacions), en derivà una branca que amb els anys prendrà especial rellevància: la Divisió de Protecció Civil i Prevenció. Als Bombers hi trobem quantitat de tècnics titulats: el cap de la Divisió d’Operacions i els de les dues unitats territorials en què s’organitzen les 7 casernes del cos ho són, com també gran part de la plantilla de la Divisió de Protecció Civil i Prevenció, degut al tarannà tècnic-administratiu de la feina que s’hi du a terme.

El Cos de Bombers de Barcelona, en xifres
Número de casernes: 7
Total de Bombers en plantilla: 700
Treballadors del cos d’operacions: 680
Treballadors de la secció de Prevenció i Protecció civil: 20
Tècnics titulats al Cos: 24
Sortides anuals realitzades: unes 17.000 (2009)
Temps mig d’arribada: 6,58 min en serveis urgents
Vehicles operatius: 70

Següent

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: