Vés al contingut

Talladora de mosaic i ceràmica RUBÍ

Trobar una solució a una necessitat. Aquesta va ser, fa seixanta anys, la inquietud de la que en sorgí una eina que ha esdevingut universal i que es manté líder indiscutible en el tall de rajoles i mosaics: la talladora Rubí, sempre al costat dels paletes d’arreu del món, facilitant-los el dia a dia.

Quan, un dia de l’any 1950, el rubinenc Joan Boada, rebé l’encàrrec del seu futur sogre d’inventar un útil per tallar rajoles, poc imaginava que aquella comanda familiar li canviaria la vida. Aplicant la mecànica més elemental (el lliscament sobre unes guies i la llei de la palanca) ideà una màquina que revolucionaria la col·locació dels paviments de mosaic hidràulic, una tasca manual que requeria una destresa que no tots els treballadors posseïen i que provocava grans quantitats de rebuig i pèrdues. Convençut de que l’invent funcionava i tindria sortida més enllà de l’àmbit familiar, en Joan el va patentar i, tot fent front comú amb el seu germà Antoni, van establir-se en un petit taller a Rubí iniciaren la fabricació del que van anomenar “Cortador de azulejos y cerámica Rubí”. Amb el suport d’una intensa tasca comercial i de difusió, la talladora es convertí en una eina indispensable per al col·locador, figura destacada del gremi de la construcció amb la generalització del gres i la ceràmica durant els anys 60. La marca comercial esdevingué genèric i “la Rubí” es convertí en companya inseparable dels oficials.  

Talladores en la cadena de muntatge

El 1969 les virtuts de la talladora ja han transcendit les fronteres de l’Estat i es crea la societat Germans Boada, S.A. Les dècades següents, amb la intenció de fornir integralment al professional, es completa el catàleg fins arribar les més de dues-mil referències actuals, incloent un vast assortit d’eines manuals i automàtiques, equipament i protecció per al treballador i productes específics de neteja de formulació pròpia.

Magatzem automatitzat

La fàbrica ha seguit una evolució paral·lela al producte: d’un sistema de producció vertical s’ha passat a una filosofia de treball propera a la de l’automoció, més adequada a la diversitat de materials i tecnologies que exigeix el producte actual. Un equip de dissenyadors i enginyers treballa en noves creacions i optimitzar les existents en el Rubí Technology Center, atents a les necessitats del mercat i en col·laboració als fabricants del ram. En la moderna fàbrica situada a L’Albornar (Baix Penedès) es dedica a principalment a l’assemblatge, i en el procés hi juguen un paper vital tres magatzems (dos d’ells completament automatitzats) on hi conviu material per muntar, producte acabat i recanvis. D’allí s’abasteixen les estacions de muntatge i s’expedeixen les comandes destinades a gairebé tots els països en els que Rubí hi té filials comercials, actualment uns 140. 

Un disseny que perdura

La funcionalitat és premissa imprescindible en una eina, i la prova de que Joan Boada va encertar en plantejar el disseny de la talladora és que, seixanta anys després, es manté gairebé inalterat. Fins i tot la presentació, un estoig inicialment de fusta i ara de plàstic bufat, és conceptualment idèntic. Els nous materials i complements diversos n’han millorat les prestacions, i durant dècades la família ha crescut  adaptant-se a tots els usuaris i destinacions: les més de 50 referències actuals satisfan des de les necessitats  domèstiques del bricoleur,  als exigents requeriments d’acabats i productivitat del professional. Talladores de fins a metre i mig de longitud, amb base de fusta, de planxa o d’alumini, o dotades amb separador multipunt de fins a 1000kg de força i base amb suspensió. Sempre acompanyades d’un assortit de rodets de widia que permeten tallar qualsevol material, inclosos els d’acabat rugós, sempre que se segueixi la màxima del tallador: marcar una incisió contínua.

La descendent més directe del model original de 1951 en conserva, més enllà de l’esperit, l’arquitectura bàsica. Denominada TS, és la supervendes de la gamma. Nous materials, colors, tractaments i acabats… i la facilitat d’ús i eficàcia de sempre, que mantenen aquest clàssic en vida de Rubí com a líder mundial.

Eines per a la construcció 

En la nova planta del Penedès, Germans Boada destina un ampli espai a la difusió i preservació dels oficis relacionats amb la construcció. Batejat com a Espai temàtic “Eines per a la construcció” relaciona ofici, cultura i història  junt a l’exposició dels productes de Rubí.

Museu i show-room de Rubí

Aquest compacte i complet museu és la suma de diverses col·leccions particulars, entre les quals destaca la de Germans Boada, abundant en material gràfic i documental. Eines de totes les èpoques, algunes ja en desús, d’altres encara vigents tot i la seva antiguitat, conviuen amb el fons d’una empresa, conservadora d’un interessant llegat que inclou peces sorprenents, com una de les primeres 25 talladores fabricades el 1951, els plànols del primer prototip o el ciclomotor Guzzi Hispania amb el que Antoni Boada sortia a fer demostracions del seu invent durant la dècada dels 50. L’exposició del catàleg actual de Rubí és el contrapunt ideal al museu per comprovar in situ l’evolució del treball en el sector.

Aula – taller

Si en l’Espai Temàtic les eines descansen immaculades i lluents en una vitrina, a escassos metres dos espais donen vida al catàleg: un permet als estudiants de primària i ESO emprar el tallador i tenir un primer contacte amb els materials bàsics un cop visitat el museu. L’altre és el paradís dels afeccionats a les reformes: una aula equipada amb tot el material que Rubí posa a l’abast del col·locador. Allí es formen aprenents, oficials i distribuïdors de la marca en cursos destinats a millorar les capacitats de treballadors i professionals. La formació suposa un profitós intercanvi de coneixements entre consumidor i productor, que obtenen d’aquesta instal·lació un benefici mutu. La tasca de difusió de l’ofici que du a terme Germans Boada va més enllà d’aquestes aules: la biblioteca Rubí, una sèrie de guies il·lustrades destinades al professional, posa blanc sobre negre els secrets de l’ofici i el bon ús de les eines. Amb més de 6.000 visites anuals, amb l’Espai Temàtic Germans Boada fa bandera de la funció social de l’empresa.  

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: