Vés al contingut

Adaptar-se al medi

Flexibilitat, agilitat i rapidesa de resposta. Aquesta forma de treballar és la que permet que una microempresa del bloque ocho es mantingui operativa produint circuits impresos. Circuitos Paredes, un petit Can Batlló dins de Can Batlló, és un dels darrers fabricants d’aquests components de la Península.


Per Circuitos Paredes hi han passat Infinitat de metres quadrats de planxa de fibra en brut, i n’han sortit milions de circuits impresos llestos, preparats per formar part de petits electrodomèstics, components de maquinària diversa i kits de muntatges electrònics.
Luis Paredes era l’encarregat d’un taller dedicat a la fabricació components per al món dels televisors i les ràdios. Es féu càrrec de l’empresa de la que n’era encarregat quan es jubilà el propietari, i decidí centrar l’activitat exclusivament en els circuits impresos, el component de més pes específic en la producció de llavors. Si fa vint anys la fabricació tenia un component manual considerable, actualment la impressió i el tallat i mecanitzat de les plaques es realitza en màquines automàtiques, i al Circuitos Paredes de 2009 quatre persones són suficients per despatxar el dia a dia, amb puntes de producció incloses. En Raúl, fill d’en Luís, és qui porta el pes de l’empresa, ajudat pel seu pare, la seva mare i un operari.
El procés de producció dels circuits impresos és senzill, i comprèn dues fases: primer, la impressió del circuit mitjançant un procés fotoquímic. Seguidament, un mecanitzat de precisió en una fresadora de control numèric executa els forats per a la fixació dels components i mecanitza la forma exterior.
Tot i que la minúscula porta d’entrada i l’estretíssim passadís no ho fan pensar, el taller de Circuitos Paredes es distribueix en una espaiosa sala rectangular amb entresolat i un sostre altíssim, format per gruixudes bigues reblonades que s’entrecreuen en una quadrícula que defineix un bonic enteixinat mecànic. El terra, de mosaic hidràulic, en algun moment deuria haver estat de color groc, però el pas dels anys l’ha desgastat, i ara té una tonalitat entre ocre i grisenca.
Circuitos Paredes ha interioritzat les lleis del funcionament orgànic i caòticament endreçat de Can Batlló, i tots els elements del polígon hi tenen el seu representant a escala reduïda en el taller: La menuda entrada ens remet a la diminuta porta del carrer Constitució. El lay-out aparentment atzarós d’un local amb data de caducitat és el viu reflex del urbanisme fabril d’urgència del polígon: les lleixes, premses i cisalles es distribueixen de forma similar a la dels carrers i construccions de l’exterior. Fins i tot els atrotinats tancaments d’alumini on s’imprimeixen els circuits semblen tenir el seu homòleg en les naus més modernes i terriblement funcionals de l’exterior: atrotinats i multi-apedaçats, no obstant absolutament pràctics. Les instal·lacions, tant d’extracció de vapors com les elèctriques, recorren el taller a mitja alçada, formant una inextricable i desigual teranyina de cables i tubs de variades seccions que semblen aguantar-se els uns als altres, tal com passa a l’exterior, en els carrers de l’inveterat polígon.
La longevitat de l’empresa és una prova tangible de que el sistema funciona, i quan acabi el viacrucis legal i es cobrin les indemnitzacions, en un nou local de Sant Vicenç d’Hortons els Paredes no hi duran tan sols la moderna maquinària, també hi duran part de l’esperit batllenc que traspua aquesta petita indústria.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: