Vés al contingut

Zeta Espacial: Llaminadures d’abast mundial

Zeta Espacial és el fruit d’una idea enginyosa i de l’empenta d’un empresariat que va combinar audàcia i valentia i va convertir en universal una idea materialitzada en forma de caramelets explosius. Els Peta Zetas, buc insígnia de l’empresa rubinenca, endolceixen diàriament el paladar de milions d’infants d’arreu del planeta.

Ramon Escolà i la seva gam explosiva de productes: Peta Zetas aquí i Pop Rocks per exportació.

Ramon Escolà i la seva gama explosiva de productes: Peta Zetas aquí i Pop Rocks per exportació.

Si el gas carbònic és tan efectiu a l’hora de fer més abellidor un refresc, per què no mirar d’integrar-lo en una llaminadura? Aquesta pregunta, que ara pot semblar lògica i descabellada al mateix temps, va formular-se-la Ramón Escolà, enginyer químic, a mitjan anys setanta. Per trobar-ne el desllorigador, en un petit reactor d’una empresa dedicada als tractaments per a calderes començà a investigar i fer proves. Passats dos anys d’assaigs, el producte de les proves esclatà en petits fragments extreure’l de la màquina: havia nascut el caramel que peta.

Amb l’ajut de socis i el finançament bancari es muntà una petita planta a Sant Boi per fabricar la innovadora llaminadura, que batejada com Peta Zetas va obtenir un èxit fulgurant: 24 milions d’unitats venudes en tan sols dos mesos, un “boom” afavorit pel factor sorpresa al que seguí una caiguda de vendes igualment contundent. “Sortir al mercat amb un monoproducte va ser una decisió molt arriscada- recorda Escolà, actual propietari i director de producció de l’empresa- i davant el descens de vendes vam veure en l’exportació la única sortida possible”.

Quilos i quilos de sucre esperen el seu torn al magatzem per a passar per una de les instal·lacions més grans d'Europa de producció de caramel en continu.

Quilos i quilos de sucre esperen el seu torn al magatzem per a passar per una de les instal·lacions més grans d’Europa de producció de caramel en continu.

Un català universal

Amb escassos recursos econòmics i humans, Escolà i els seus inicien la tasca internacionalitzadora: els contactes s’estableixen a base de telèfon i telex (úniques tecnologies disponible aleshores), i Zeta Espacial es presenta a les fires del sector compartint estands amb d’altres empreses per minimitzar despeses. Els esforços es veuen recompensats, l’exportació arrenca i augmenta imparable fins al dia d’avui, en que les llaminadures made in Rubí arriben a seixanta països de tot el món. En aquest període de creixement destaquen dues fites: la construcció, el 1992, d’una nova planta de 10.000 m2 a Rubí (emplaçament actual de l’empresa), i la culminació del procés d’internacionalització amb l’establiment, el 2002, d’una nova fàbrica a Toluca (Mèxic), i de Pop Rocks Inc., filial americana amb equip comercial propi per abastir el mercat nord-americà, a Atlanta.

 

La mida ideal

El producte de Zeta Espacial s’ajusta a la capacitat productiva i comercial de l’empresa rubinenca: ocupa un nínxol de mercat massa petit com per interessar a les grans multinacionals i resulta excessivament complex i tecnificat per als petits productors. Per això, a més de producte propi, Zeta Espacial incrementa any rere any la producció de Peta Zetas a granel per abastir clients de diversa índole, des de petits restaurants a grans multinacionals de l’alimentació. Inevitablement, el reeixit caramel explosiu ha estat objecte d’imitacions, però la garantia de qualitat i la condició d’inventor ha permès a Zeta Espacial mantenir-se com a líder mundial, el que es tradueix en un volum d’exportació del 93% del total de la producció de la planta catalana, capacitada per fabricar milers de quilos de producte diaris.

 

Els tècnics comenten els detalls sobre la versió virtual de la nova màquina de picking que han dissenyat. La maquina de picking en producció.

Els tècnics comenten els detalls sobre la versió virtual de la nova màquina de picking que han dissenyat. La maquina de picking en producció.

Producció integral

Zeta Espacial crea i desenvolupa una línea de productes que inclou més de seixanta referències. En destaquen les múltiples versions de Peta-Zetas i el Two-to-One, un caramel amb sorpresa. L’equip de Zeta Espacial inclou un departament de disseny gràfic i industrial propi, que defineix el packaging, grafismes i expositors, molt importants en productes destinats als nens. La dèria per controlar directament tot el relacionat amb la producció ha contagia l’organigrama, fins al punt de disposar d’una oficina tècnica interna que dissenya o adapta la maquinària i línies de producció i d’envasat, així com els sistemes de control informàtic de les diverses màquines que permeten conèixer en temps real l’estat de la producció i de les comandes. Per a la fabricació de caramels estàndards es disposa d’una de les instal·lacions de producció en continu més grans d’Europa.

Recentment Escolà passà el testimoni de la direcció comercial i de màrqueting a la seva filla Dotty, per centrar-se en la direcció de la producció. “Aplico el sistema de producció 7.0 -apunta Escolà-. Que és, senzillament, el tipus de comandament que fa un experimentat enginyer de 70 anys”. Imaginació, optimisme i bon humor: Zeta Espacial demostra diàriament que la recepta funciona.

 

Un sòlid gasificat amb múltiples aplicacions

Zeta Especial-01El caramel perd la condició de sòlid per efecte de la temperatura. Aprofitant l’estat fluid, mitjançant pressió s’ injecta gas carbònic en l’interior i les petites bombolles queden atrapades en el caramel quan aquest solidifica. Per efecte de la humitat el caramel es dissol i el gas s’allibera, donant lloc a l’inconfusible crepitar del Peta Zetas.

Inicialment es començà venent en els clàssics sobrets, format que es manté vigent, acompanyat de noves formulacions i noms: amb xiclet, amanit amb un ampli ventall de gustos, acompanyat d’una piruleta, amb xocolata… Les noves aplicacions se surten del camp estrictament infantil: la cuina d’autor, la pastisseria, l’alimentació general, les sals de bany i fins i tot esquers per a la pesca prenen aires renovats amb la presència d’aquest sòlid gasificat, que es coneix com  Peta Zetas en l’arc mediterrani com a Pop Rocks en la resta del món. 

Podeu llegir l’arrticle publicat a Theknos aquíthumb_portada_theknos170_editora_20_306_1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: