Vés al contingut

Força i tacte

Tanquem la sèrie d’articles sobre Can Batlló amb la sensació d’haver visitat una reserva d’oficis i indústries singulars, algunes en vies d’extinció. D’entre les rareses fabrils en destaca per mèrits propis Repulsados Manuel Cuesta, que batalla en els temps que corren amb una petita tropa d’obrers especialitzats i un arsenal d’experimentada i vella maquinària.


El diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans és clar i diàfan: Repulsar és “donar forma de cos de revolució a una planxa metàl.lica conformant-la al torn amb la pressió d’una eina”.
Del taller d’un repulsador en surten peces destinades a l’ornament i que, pel volum de producció o la forma no és viable conformar amb una matriu: Peus per a gerres o fruiteres, parts de trofeus, elements decoratius d’objectes tan dispars com sortidors de cervesa o passos de sants. La crisi, el canvi en les modes, les peces de plàstic injectat i la competència dels països amb mà d’obra barata planteja greus dificultats a aquest gremi que, any rere any, acumula nombroses baixes en el cens industrial.
La maquinària emprada en repulsat està dissenyada especialment: Les cisalles circulars per retallar la planxa en rodones  (planxa normalment de llautó, plata o acer inoxidable), i el torn de repulsar, amb un xarrió retràctil que prem el metall fortament contra un motlle. Planxa i motlle giren junts, i l’operari adapta l’una a l’altre triant el conformador més indicat per a cada operació, exercint la pressió necessària. La interacció home-màquina és total: l’operari treballa lligat amb un cinturó de cuir que el subjecta pels ronyons al torn per poder prémer la planxa enèrgicament. Es tracta, doncs, d’un treball eminentment manual i pràcticament artesà, però amb un elevat component de força mecànica i física i en el que el tacte hi juga un paper determinant. Si ho requereix, el procés inclou diverses fases amb motlles entremitjos amb els que apropar-se pas a pas a la forma final. En cas que l’estirament del metall sigui molt gran, entre fase i fase s’inclou un recuit per donar maleabilitat de nou a la planxa.
Manuel Cuesta va establir el seu propi taller de repulsats a Can Batlló fa més de trenta anys, després d’aprendre l’ofici en diverses empreses del ram. Des de llavors no s’ha mogut del polígon, canviant de local, de socis i d’empresa diverses vegades. Actualment ocupa una espaiosa planta baixa en el bloque dos, un espai diàfan amb columnes de fosa i sostre de bigues d’acer i voltes de totxo cuit, on van arribar a treballar 23 operaris. El taller no sembla haver sofert reformes de fa anys: les màquines i els utillatges estan perfectament operatius i no acumulen pols, però tenyits amb una pàtina grisenca.  S’hi respira un aire d’activitat, de feina feta pacientment i a consciència. A Repulsados Manuel Cuesta hi treballen sis operaris, incloent en Víctor Cuesta, que dirigeix el negoci des de que el seu pare es jubilà. L’operari “menys” experimentat compta divuit anys d’ofici, i aquesta experiència brinda un domini de la tècnica absolut. Veure’l evolucionar lligat al torn dominant el metall dolç untat amb greix, aplicant la força precisa amb l’eina adient per calcar la forma del motlle és gairebé un espectacle.
No són temps fàcils per als repulsadors, ni per a tants d’altres rareses productives del polígon de la Bordeta. Tindran cabuda (i sentit!) oficis manuals basats en l’experiència en un segle XXI cambiant i tecnificat? El temps ens donarà la resposta.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: