Vés al contingut

La Fageda: gelats de disseny socialment sostenible

El disseny d’un producte no té perquè tenir en compte tan sols aspectes tècnics: cal considerar el procés productiu, l’obtenció de la matèria primera i la relació de l’empresa amb els proveïdors i empleats. Els gelats de la cooperativa La Fageda són una mostra de producte dissenyat de forma social i econòmicament sostenible.

Arriba la llet, fresca del dia, directament de les vaques de la Garrotxa i es prepara la recepta del gelat.

L’origen de la fàbrica de gelats de la Cooperativa La Fageda és un antic centre de producció artesana situat a Badalona, que donava feina a vuit treballadors amb algun tipus de discapacitat intel·lectual. L’empresa, que passava per greus dificultats econòmiques, va ser adquirida per la cooperativa de La Garrotxa. Amb aquesta operació s’assegurava la continuïtat d’uns llocs de treball que, més enllà de l’activitat econòmica que ajuden a desenvolupar, són un valuós element integrador en la societat dels treballadors.
Una inversió de tres-cents mil euros en maquinària i reformes i cinc mesos de treballs van convertir l’obrador original en l’actual fàbrica, que té en el gelat de iogurt (un producte en que La Fageda n’és un reconegut especialista) el producte emblemàtic.
La planta té capacitat per produir vuit-cents litres diaris de gelat, i l’aplicació d’una filosofia semi-industrial en la manufactura assegura un producte amb les garanties de qualitat i sanitàries que s’exigeixen per a omplir les lleixes dels supermercats. Tot plegat funciona gràcies a una plantilla d’onze treballadors (com puntualitzen a la fàbrica, vuit de discapacitats i tres sense discapacitats reconegudes), organitzats amb l’assessorament de la casa mare i amb el suport d’un grup de psicòlegs i treballadors socials. Aquesta unitat productiva, d’esperit Garrotxí tot i que emplaçada al Barcelonès, funciona doncs perfectament greixada des de que va reobrir les portes el març de 2010.

Processat del gelat automatitzat, i…voilà: el gelat de iogurt!

Quines són les característiques d’un gelat de qualitat? Les propietats organolèptiques (color, gust, textura) estan íntimament lligades al procés productiu i a la qualitat de les matèries primeres, que en el cas que ens ocupa provenen de les granges que La Fageda té a La Garrotxa. Un dels factors clau en l’obtenció d’un bon gelat és la quantitat d’aire que s’afegeix en la mantecació, el procés que es du a terme en el freezer (la mantecadora industrial que fa gelat en continu), tot refredant la mescla i afegint-hi aire per esponjar-la i conferir-li la textura i untuositat desitjades. El gelat resultant ha de ser cremós, per efecte de la formulació mateixa, de la quantitat d’aire afegida i de les propietats anticongelants del sucre. En sortir del freezer, un litre de la mescla d’ingredients pasteuritzada original ha augmentat un vint per cent en volum. Si d’una falta d’aire en resultaria un producte pesat i excessivament contundent, un excés generaria un producte massa lleuger, més pròxim a una mousse que a un gelat. L’ús del freezer  diferencia la producció industrial de l’artesana, i permet mantenir sota control tots els paràmetres bàsics que asseguren que les propietats del gelat es mantindran constants: viscositat, temperatura, i proporció d’aire/massa.

La Fageda és una empresa amb molta experiència en el camp dels làctics, i els especialistes de la casa són els encarregats de la formulació dels gelats. Fruit de cates i reunions en resulten unes receptes que miren d’aconseguir les característiques considerades òptimes, ajustant els nivells de sucre, d’aire, de nata o llet o dels fruits secs o bocins de fruita que s’afegeixen en algunes receptes. Un petit departament de “prototips” dotat de dues mantecadores artesanals permet comprovar fàcilment les millores realitzades en els productes i assajar noves fórmules.
Enguany bon temps s’ha fet esperar, però la canícula no sorprendrà la petita fàbrica de La Fageda, que ja funciona rodada i preparada per abastir el mercat amb uns gelats de llet i iogurt cremosos, i social i econòmicament sostenibles.

One Comment leave one →
  1. 06/12/2015 9:36 pm

    Nos interesaría monta negoci de gelats I agreiriem informacio del vostre producte

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: