Vés al contingut

Folch S.A.: lligant el futur

Ja fa més de seixanta anys que Folch SA produeix cordes a Llinars del Vallès, i en ple segle XXI continua oferint  producte tècnic de qualitat reconeguda. Amb un catàleg renovat i servint a sectors diversos, l’empresa llinassenca està immersa en un procés de modernització a tots els nivells.

Marc Pascual, cap de producció de Folch S.A. davant d'una de les màquines de trenar.

Marc Pascual, cap de producció de Folch S.A. davant d’una de les màquines de trenar.

Cada casa és un món, i la dita és extrapolable al món empresarial. El sector de les cordes treballa un producte tradicionalíssim d’orígens ancestrals amb mecanització contemporània i materials de darrera generació en constant evolució. Una curiosa combinació de passat, present i futur.

 Fibres, cordills i cordons

A Folch SA fabriquen cordes en materials sintètics, partint sempre de fibres mono o multifilament. El procés és simple en el concepte: es tracta d’anar agrupant fibres o grups de fibres mitjançant el torçat i el trenat, i d’aquesta manera augmentar la secció del conjunt  per obtenir la resistència desitjada. L’execució pràctica de la idea és bastant més complexa: les màquines de trenar i torçar treballen en continu, i són autèntiques filigranes de la mecànica de precisió en que molles, contrapesos, lleves, tensors i guies es combinen en uns conjunts que farien feliç al més exigent dels afeccionats als mecanismes. “En aquest ram la tecnologia ha afectat principalment a la productivitat i rapidesa. Per això aquí hi conviu maquinària moderna amb peces gairebé de museu, encara útils per a encàrrecs especials”. Així explica la diversitat mecànica de la planta en Marc Pascual, enginyer tècnic mecànic, actual cap de producció de Folch SA. Defineix com a representant mecànic més singular la Folch 12, una enorme màquina de trenar de 12 pues concebuda a la mateixa empresa, apta per fabricar cordes de fins a 1000 metres de longitud sense interrupció.

Diverses etapes del procés de fabricació de les cordes a partir de fibres mono o multifilament

Diverses etapes del procés de fabricació de les cordes a partir de fibres mono o multifilament

L’estructura d’una corda és diferent si es tracta d’un cap, estatxa o drissa, però podríem resumir-lo, ordenant els elements que la composen per diàmetre creixent, en fibra (unitat elemental), cordill (grup de fibres torçades), i cordó (grup de cordills torçats).  El trenat i torçat d’aquests components dóna lloc a les diferents famílies de productes: Caps (obtinguts per torçat de cordons),  estatxes (obtingudes per trenat de 8 cordons), i drisses (cordes amb doble trenat). Els diàmetres poden variar des dels 4 mm de caps de 3 cordons o trenats, a enormes estatxes de 128 mm de diàmetre, per a ús naval.

Dos mides ben diferents de màuines de trenar. A la dreta la enorme Folch 12, concebuda a la mateixa empresa.

Dos mides ben diferents de màuines de trenar. A la dreta la enorme Folch 12, concebuda a la mateixa empresa.

La resistència i el grau d’elasticitat d’una corda depenen, a més del material emprat, del pas del torçat i del sistema de trenat. L’actiu més important de l’empresa es troba en l’experiència en el càlcul i l’ús dels diferents materials i tècniques en funció de l‘aplicació. Uns càlculs que es fan a partir dels assaigs de tracció realitzats sobre grups unitaris de fibres, i que mitjançant taules i coeficients específics per a cada tipologia de producte permeten extrapolar els resultats a cadascuna de les cordes. Per a proves d’assaig de producte final, a Folch SA disposen d’un enorme banc de proves de fins a 200 TM de força.

 Folch-01

Modernització d’una activitat tradicional

La fàbrica de Folch SA ha estat sempre al mateix lloc: una construcció en l’obaga de la serralada litoral que ha anat creixent de forma quasi orgànica, envoltada d’un ufanós bosc d’alzines i pins. El  lay-out resultat dels 60 anys d’activitat és un xic desconcertant per al forà, amb construccions adjacents intercomunicades a diversos nivells. No obstant, el conjunt funciona amb força lògica, ja que els diferents espais estan organitzats com unitats independents de producció. Pascual és un dels responsables del procés de modernització general impulsat des de l’actual gerència. “D’un temps ençà estem mirant de canviar el funcionament del conjunt de la fàbrica i de l’empresa en conjunt. Des del punt de vista estrictament productiu estem modernitzant les instal·lacions, hem establert un programa de manteniment i estem implantant un sistema informàtic de gestió integral”.  A nivell comercial, Folch SA està potenciant el mercat exterior, mirant d’augmentar les exportacions i el tracte amb flotes i ports d’arreu del món, tot i que, com explica el cap de producció, l’empresa ja exporta, de vegades indirectament: “Ara per ara resulta difícil precisar quina proporció de la producció és exportació, perquè bona part del producte que fabriquem acaba en vaixells navegant a l’estranger. El que estem fent és internacionalitzar el tracte amb les empreses”. Tots aquests canvis miren de reforçar el producte de Folch SA en la gamma alta de les cordes, amb un producte de reconeguda qualitat. “No som proveïdors de clients que només busquen preu – apunta Pascual- perquè el rigor en la producció, el control de qualitat i les auditories externes que garanteixen el producte tenen una incidència lògica en el cost. Per als qui tan sols busquen preu ja hi ha altres fabricants amb productes de rang d’inferior, encara que una corda que duri més anys, com és el nostre cas, a la llarga suposa un estalvi”.

L’estatxa patentada d’una empresa familiar
Folch-04Els orígens de Folch S.A. cal buscar-los al carrer Vallespir del barceloní barri de Sants. Allí Jacinto Folch Salvans començà a elaborar cordes, abans de traslladar el negoci al Vallès Oriental, on inicià la fabricació, entre d’altres productes, d’estatxes inextensibles de disseny i patent propis. El seu fill Salvador va ser el responsable del desenvolupament tecnològic de l’empresa, especialment de la maquinària emprada en la fabricació. Teresa Folch Munné, tercera generació al capdavant del negoci, va ser qui va donar l’empenta fabril definitiva a l’empresa, fent créixer tant el catàleg com el volum de la producció. En l’actualitat les seves filles Anna i Marta Mas Folch, besnétes del fundador de l’empresa, dirigeixen l’empresa i són responsables de la recerca de nous mercats  i del procés d’internacionalització i professionalització de la gestió endegat recentment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: