Vés al contingut

Cirprotec: Sobretensions sota control

La protecció contra sobretensions començà fa més de dos-cents anys amb la invenció del parallamps. La generalització d’elements electrònics i d’instal·lacions sensibles a les variacions de tensió ha sofisticat la tècnica i l’ha convertit en tota una ciència, en la que Cirprotec n’és una destacada especialista.

Cirprotec-05

José Antonio Martín, gerent de Cirprotec. Detall de la fàbrica protegida per parallamps marca de la casa

Les conseqüències d’una pujada de tensió en la xarxa poden tenir conseqüències nefastes per als aparells connectats a la xarxa elèctrica, i poden ser causa de grans pèrdues econòmiques. Una instal·lació remota que deixa de funcionar i oferir el servei adient, un rètol lluminós que s’apaga i ofereix una imatge de deixadesa, un equip malmès o inservible fins i tot durant el període d’ amortització…  Cada cop són més les instal·lacions que cal protegir de les alteracions en el subministrament elèctric, i per satisfer aquesta necessitat Cirprotec es fundà el 1993, a Terrassa. Els tres socis responsables de l’aventura empresarial dissenyaren un paquet elemental de protecció contra agents atmosfèrics destinat al sector bancari, especialment útil en oficines situades en poblacions petites on els problemes ocasionats per pujades de tensió eren molt costoses i difícils de detectar. Estar present en el sector adequat, amb l’equip humà i el producte adients tingué com conseqüència el creixement i la consolidació com empresa, i gairebé vint anys després Cirprotec és una de les empreses de referència en el sector, amb 70 treballadors, un nivell d’exportació que supera el 50% de la producció i un sòlid equip de I+D+I que treballa en el desenvolupament de nous productes.

Cirprotec-04

Departament de R+D. Enresinat de components

D’industrials a domèstics

El progrés continu de la tecnologia ha estat un dels motors de Cirprotec que, després d’uns inicis bregant exclusivament amb ampers, ha fet extensius els coneixements a les telecomunicacions i la radiofreqüència. Originalment Cirprotec s’especialitzà en paquets complerts per a la instal·lació en empreses, però la generalització d’aparells sensibles a les pujades de tensió en les llars ha afegit a l’oferta productes d’ús domèstic. Als tradicionals  diferencial i magnetotèrmic que protegeixen de curtcircuits i derivacions a terra, en les vivendes aviat serà norma trobar-hi un dispositiu de protecció contra les sobretensions com els que es produeixen a Terrassa . A la indústria, on les interrupcions de flux elèctric i les avaries tenen conseqüències costoses i amb repercussions de vegades greus sobre la producció, la protecció ja s’ha generalitzat, tant si es tracta de sobretensions d’origen atmosfèric (anomenades transitòries, de curta durada però gran intensitat) com les relacionades amb problemes en la xarxa de subministrament (les anomenades permanents, de menor intensitat però superior durada).

Cirprotec-02

Producció molt tecnificada.

Producció integral

José Antonio Martín, gerent de Cirprotec, defineix l’empresa com “tecnificada, àgil i amb capacitat de resposta”. I fer honor a aquests adjectius és difícil en un ram subjecte a gran quantitat de normatives i on la responsabilitat del bon funcionament del producte és altíssima i requereix molts assaigs i proves abans de treure un producte al mercat. A l’empresa terrassenca decidiren que la millor manera d’assegurar l’agilitat suficient en les maniobres productives era controlant tots els graons del procés, i en l’actualitat la concepció, disseny, assaigs i fabricació es controlen i executen a la planta del barri del Segle XX de la co-capital vallesana. Això ha estat possible gràcies a un coneixement profund del producte i a unes instal·lacions modernes dotades amb tècniques de producció especialitzades. Cirprotec ha adoptat els estàndards de qualitat de l’automòbil, i disposa de la flexibilitat suficient per a adaptar-se a les variacions en la demanda gràcies al concurs d’una xarxa de proveïdors locals estructurada. Els assaigs, la fase que tradicionalment més allarga els períodes de desenvolupament dels productes de seguretat, des de fa dos anys es realitzen en un sofisticat laboratori dissenyat específicament i que suposà una inversió de més d’un milió d’euros. Amb unes prestacions que el fan únic al món, permet assajar la resistència a sobretensions severes de tipus 1, amb tensions de fins a 1.200.000 V i corrents de 400 KVA.

Cirprotec-03

Imatge de l’impressionant laboratori d’assaig de descàrregues, de fins a 400KVA i 1,2 milions de volts

Mirar endavant

A Cirprotec hi treballa una plantilla jove i experimentada, una combinació tan efectiva com difícil d’aconseguir. El panorama de crisi actual ha disminuït el ritme de creixement de l’empresa, i la baixada de la demanda del mercat local ha fet bascular la producció cap a les exportacions. Cirprotec té el client natural en els països de major nivell ceràunic (l’indicador que determina la possibilitat que hi hagi llamps en una zona determinada), on la demanda d’elements de protecció és elevada i facilita l’entrada de nous productes. La conjuntura ha esperonat la vessant creativa de l’empresa, que en línia a l’any de l’enllumenat eficient (del que ha estat empresa patrocinadora) està ultimant un innovador sistema de detecció remota i en temps real de robatori de línies elèctriques. Aquesta és la paradoxal fita de Cirprotec, fer de la lluita contra les adversitats una forma de crear riquesa.

 

El protector total

Cirprotec-01En el catàleg de Cirprotec destaca la Unitat de control de línia, un element compacte que actua com a protector magnetotèrmic, diferencial i contra sobretensions permanents. Calcula el temps d’actuació en relació a la magnitud de la sobretensió,  i en cas d’incidència es reconnecta automàticament quan detecta que les condicions de treball són novament segures. Una pantalla LCD informa de tots els paràmetres de funcionament i permet visualitzar el registre històric d’interrupcions, i  mitjançant una entrada MiniUSB es pot actualitzar el software de gestió.

Podeu veure l’article publicat a la revista Theknos clicant sobre la revista:

Theknos 168

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: