Vés al contingut

Roura: il.luminació sostenible

Degut al caràcter funcional i ornamental i a les repercussions econòmiques i mediambientals que en suposa la gestió, el sector de l’enllumenat públic ha viscut canvis radicals els darrers anys. Industrias de Iluminación Roura en són especialistes, i les seves creacions fan més segurs els passos nocturns de ciutadans d’arreu del món.

No és comú trobar empreses amb una vida productiva tan llarga com Roura Industrias de Iluminación, els orígens de la qual es remunten al 1919, quan Joan Roura Naspleda establí a Premià de mar Indústrias i Fundición Roura. Dedicada inicialment a la producció de components diversos de fosa, a mitjan anys 50 abandonà la fabricació de peces foses i se centrà en el disseny i muntatge de lluminàries i fanals, especialitat en que i que s’ha forjat una sòlida reputació. Tot i els múltiples canvis i mudances propis d’una existència dilatada, és el segle XXI el que ha concentrat la major part de canvis en l’empresa, relacionats estretament amb l’aplicació de les noves tecnologies, responsables d’una nova manera de treballar tant pel que fa al producte com a l’estratègia comercial.  

Les noves lluminàries LED, sinònim d'eficiència energètica

El disseny assistit per ordinador s’aplica en tots els processos: l’estructura dels fanals es dimensiona amb l’ajut de programes de càlcul per elements finits, i el software per treballar la luminotècnia és ja una eina consolidada i imprescindible. Tot plegat suposa un notable estalvi en proves, prototips i assaigs en laboratori, i els períodes de desenvolupament s’escurcen i les prestacions del producte s’optimitzen. Abandonar els mètodes tradicionals no ha estat en absolut traumàtic, com exposa amb claredat Joan Roura, quarta generació dedicada al negoci i actual director general: “la forma de treballar ha canviat, però la ciència encara rau en fer servir la llum justa i saber posar-la on interessa”.

Models per a fondre a la sorra perduda el popular fanal de l'Eixample, i el software més avançat per al disseny de lluminàries

Els estudis realitzats pel departament han demostrat en molts casos que l’estalvi associat a la renovació de les lluminàries és suficient per amortitzar inversions de forma ràpida, de vegades tan sols un any. No obstant els guarismes no són una arma infal·lible, i en el context actual la tasca comercial vol una dedicació intensa i extensa, incloent l’ús de solucions innovadores com la introducció de formes de pagament inèdites en el sector (el rènting), o les garanties de fins a 5 anys per a tots els productes.

Joan Roura i Òscar Gonçalves. Vista general de la fàbrica.

 

Y, el fanal de l’Eixample

 En el variat catàleg de Roura destaca amb llum pròpia el fanal Y, buc insígnia de la firma de Santa Perpètua i del que, en les diferents versions, se n’han fabricat unes sis mil unitats. Creat per un equip de tècnics i dissenyadors que treballà sota el paraigües productiu de Roura, aquest fanal s’instal·là en tot l’Eixample barceloní després de guanyar un concurs internacional. Construït íntegrament en alumini, el peu i la lira que suporta la lluminària són fosos, i el fust és de tub extrusionat i conificat. Fora de Barcelona s’ha instal·lat en diversos punts de la península, com Tudela, Múrcia o Andorra.

Vocació local i global

La proximitat no està renyida amb la internacionalització, i a Roura creuen que la col·laboració amb proveïdors locals, el tracte directe i una llarga trajectòria en comú es reflexa directament en una millor qualitat del producte. Més enllà d’anar a buscar components i col·laboradors el més a la vora possible, a Roura són conscients de la importància d’obrir-se a nous mercats, i per això treballen conjuntament amb partnersdistribuïts per varis punts d’Europa i Àsia. Precisament en col·laboració amb una empresa francesa del sector, Roura està desenvolupant una nova lluminària amb LED de darrera generació, destinada a produïr-se a la planta de Santa Perpètua de Mogoda. Amb un preu final ajustat, arribarà al mercat amb la intenció de convertir-se en una supervendes, i donar l’empenta definitiva per a la internacionalització de l’empresa. 

Producció a la fàbrica de Santa Perpètua

El taller mòbil

Els fanals de la Diagonal de Barcelona

Vuitanta-cinc anys després de fabricar els fanals de la Diagonal, la mateixa Roura va ser l’encarregada de la restauració d’aquests nobles elements de gairebé sis metres d’alçada. El sistema d’ancoratge al sòl no permetia desmuntar-los i es dissenyà un taller mòbil per poder fer la restauració in situ.La instal·lació comptava de dues cabines (una de sorrejat i una de pintat) que funcionaven assistides per un vehicle lleuger. L’equipament permeté treballar al carrer tal com es faria a la fàbrica: eliminar les múltiples capes de pintura acumulades durant gairebé un segle de repintats, i pintar de nou la fosa en la que lluïa altre cop l’ornament modernista. El lífting mecànic va acompanyar-se d’una millora en la lluminària, i amb l’ús de làmpades modernes s’aconseguí una il·luminació de superior qualitat amb una reducció del consum elèctric d’un 40%. L’operació acabà el març de 2011, i des de llavors els fanals Diagonal llueixen tan o més que quan eren nous de trinca.

2 comentaris leave one →
  1. 22/03/2012 3:50 pm

    Si els ajuntaments estalviessin amb el consum elèctric del enllumenat públic no tindrien de reduir el salari dels funcionaris. Per sort empreses catalanes estan a la “proa” de l’eficiència..

Trackbacks

  1. Roura: il.luminació sostenible « El Tecnígraf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: