Vés al contingut

Recam Làser: Tecnologia al servei de la indústria

Aquest octubre Recam-Làser fa vint-i-cinc anys. Un quart de segle durant el qual ha incrementat l’oferta productiva fins convertir-la en un dels principals atractius, aplicant una filosofia empresarial pròpia que combina voluntat de servei amb savoir faire fabril.

Joaquim Camps. Director Tècnic i Comercial

Joaquim Camps. Director Tècnic i Comercial

En travessar la porta de Recam Làser un ja té la sensació de ser a la seu d’una empresa singular. En un inacabable mostrari s’acumulen amb l’ordre imprescindible multitud de peces destinades finalitats dispars: elements de mobiliari i de línia blanca, mecànica de competició, maquinària pesada, trofeus, ornaments de fusta i bijuteria, estructures de tub i curioses mostres de metal·lúrgia aplicada a les belles arts comparteixen l’espaiosa entrada amb un reguitzell de llampants màquines expenedores murals contemplats en silenci per un ressonador làser que presideix l’estança des d’una mena d’altar. És immediat preguntar-se si totes aquestes peces tenen quelcom en comú. La resposta, afirmativa, es troba en els 6.500 m2 que ocupen les dependències de Recam-Làser, una empresa que ha optat per definir-se com una planxisteria Industrial, potser perquè que és impossible trobar un epígraf que englobi la quantitat de serveis que ofereix a la indústria.

 

Oficines diàfanes propiciant la comuniació entre departaments i simbolitzant una estructura força plana.

Oficines diàfanes propiciant la comuniació entre departaments i simbolitzant una estructura força plana.

 

Evolució contínua

El fundador i un dels artífex de l’inquieta empresa vallesana és Pere  Barrios. Va descobrir la tecnologia làser en una conversa informal el 1988, i decidí muntar una minúscula oficina comercial a Granollers, sense infraestructura ni cartera de clients. “Vaig començar visitant els possibles clients per la comarca, passant les comandes i plànols per fax a França. Aquí ningú coneixia el tall per làser, i la tecnologia tenia ganxo”, explica Barrios. El 1992 Recam-Làser passa de comercial a productora i compra la primera màquina de tall, instal·lada en una nau a Palau de Plegamans. Dos anys després l’adquisició d’una moderna i potent talladora làser Trumpf suposa un punt d’inflexió que culmina l’any 2000, amb el trasllat de l’empresa a l’emplaçament actual, a Caldes de Motbui. Allí ha seguit creixent de forma gairebé ininterrompuda fins a dia d’avui.

Barrios defuig els triomfalismes i és d’una franquesa aclaparadora en referir-se a l’èxit de Recam Làser, avui buc insígnia d’un grup industrial que, format per nou fàbriques, dóna feina a 250 treballadors i el 2012 facturà 25 milions d’euros: “Podem dir que no hi ha hagut una estratègia empresarial premeditada. La trajectòria ha estat una combinació de factors: molta sort, anar de la mà de clients i, és clar, fer bé la nostra feina. Hem fet coses bé i també ens hem equivocat, com tothom”.

D’entrada Recam Làser es dedicà simplement al tall per làser. La inclusió de nous processos va ser causa de la demanda dels clients, i avui en dia és amplíssima i suposa el tret diferencial de l’empresa: disposa de tall per làser, aigua i oxitall; plegat CNC, múltiples tècniques de soldat manual i robotitzat, manufactura del tub, gravat làser i gestió i execució d’ acabats diversos. La secció de mecanitzat, activa des del 2009, és la darrera incorporació a la llarga llista. De cara a convertir en projectes factibles les idees dels qui arriben a Recam-Làser amb necessitat de suport tècnic, s’ha creat una secció d’enginyeria en la que hi treballen sis enginyers.

Recam Laser-01 

Organització i agilitat

Recam-Làser funciona com una maquinària ben greixada gràcies a un equip humà preparat i el suport d’un sistema de gestió informatitzat dissenyat pel departament informàtic de la casa. Joaquim Camps és el director Tècnic i Comercial, i coneix en profunditat el funcionament d’una estructura que mira de mantenir un organigrama tan horitzontal com permeten les dimensions de l’estructura. “Estem molt orgullosos del funcionament d’una empresa que té una fotografia complexa, perquè cada comanda avança fins a un punt diferent de la cadena productiva. Ens cal un esforç organitzatiu constant, especialment si tenim en compte que sempre mirem de minimitzar la burocràcia per tal de mantenir el grau d’agilitat que exigeix el tipus de producte i client”. Camps resumeix, convençut: “Podríem dir que som partidaris de l’ordre fins a un cert punt, perquè uns procediments excessivament rígids i complexes ens farien perdre l’agilitat que ens caracteritza. La clau de tot plegat rau en l’equilibri entre l’ordre i l’elasticitat”.

 

Tall per làser, soldadura, plegadores de xapa i fins i tot centres de mecanitzats. Solucions a tot.

Tall per làser, soldadura, plegadores de xapa i fins i tot centres de mecanitzats. Solucions a tot.

Aposta pel valor afegit

Després del sotrac del 2008, Recam-Làser ha seguit creixent i ha assolit el nivell de facturació del 2007, amb un increment de 25 persones en la plantilla. Una aposta per la diversificació, el servei i el valor afegit que, de moment, es mostra encertada.

Camps avala aquesta política, no té la certesa d’on els durà el futur, però sembla saber com respondrà arribat el moment de triar un camí o altre: “Enguany hem aconseguit la certificació ISO 1585 i podem treballar per al sector  ferroviari. Les darreres inversions en maquinària ens permetrien afrontar projectes de producció seriada. Una porta que es podria obrir a curt termini i que suposaria una nova forma de treballar, una filosofia allunyada del prototip i les petites sèries actuals, un nou repte! Hem detectat un canvi de tendència: molts fabricants tornen de l’Àsia i aposten per la producció local. Crec que aquest fet serà el que marcarà el futur”.

  

Planxisteria de guàrdia

El Recam – 1 dia és una solució comercial concebuda per Recam-Làser que ha esdevingut un dels trets distintius de l’empresa. A meitat dels 90 molts clients qualificaven les comandes d’”urgents”sistemàticament, fet que suposava incòmodes canvis en els plans de producció. El Recam – 1 dia suposà una eficaç eina per discriminar les urgències reals de les fictícies: un servei que assegura el lliurament de la comanda en 24 hores, acceptant el lògic cost addicional. Des de la incorporació a l’oferta de Recam Làser, el Recam – 1 dia ha estat un èxit, i en l’actualitat vora el 15% de les comandes es realitzen emprant aquest servei urgent. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: