Vés al contingut

El matràs aforat de Vidrafoc

Tub d’assaig, matràs, pipeta, vas de precipitats… objectes que segurament remeten a pràctiques elementals en  jocs de química recreativa, al laboratori de l’institut o la universitat. Vidrafoc els fabrica al Poblenou de Barcelona il·lustrant un oxímoron fabril: la indústria artesanal. 

Matràs aforat

 

Des de la central de Barcelona i nou delegacions repartides per la península i balears, Vidrafoc subministra i distribueix tot tipus d’equipament per al laboratori: des d’instruments científics a mobiliari, passant per equips de mesura, de protecció i productes químics. El catàleg inclou més de mil productes, que sumen gairebé deu mil referències. Ocupa 62 treballadors i factura vora15 milions d’euros anuals. Una estructura convencional i efectiva  per a una empresa que s’inicià en l’especialitzat sector del material per a laboratori com a fabricant, ja fa més de quaranta anys. Tot i que el mercat (i el món) han canviat molt des de llavors, Vidrafoc es manté fidel als seus orígens productius i continua amb els tallers operatius, rendint econòmicament i social, i mantenint viva la flama d’un ofici en vies d’extinció.

Tallant i calentant el tub de vidre

Aquesta singular mostra d’indústria tradicional opera en la tercera planta de l’edifici industrial que ocupa l’empresa, dóna feina a 13 treballadors i reparteix l’activitat entre el producte propi (incloent una popular línia de parament per a la llar), la reparació de material i la fabricació sota comanda.

La producció és tan heterogènia com permet el restringit ram en el que s’engloba: des de menuts ràcords roscats i taps esmerilats de tota mida a aixetes, passant per tubs d’assaig, erlenmeyers, serpentins, i equips per a destil·lació.  Alguns components, de gran complexitat d’execució, als ulls del profà representen autèntiques escultures de vidre.

Les peces de gran volum i baix consum i alguns components estàndard es compren semielaborats a proveïdors externs Europeus. Internament es comproven i en cas necessari s’ acaben amb les operacions de més responsabilitat: esmerilat, ajust dels taps, gravat i pintat d’àmbar…

Donant forma al matràs. Matrassos preparats per a un tractament de tremp

El parc de maquinària de Vidrafoc resulta tan singular com la tasca per a la que ha estat dissenyada, i comprèn adaptacions de clàssiques màquines-eina, material específic del gremi i utillatge de factura pròpia: tot en perfecte estat de manteniment i tenyit per la pàtina que deixen quatre dècades d’activitat. En cada banc de treball, dues eines imprescindibles per al treballador del vidre: el bufador de butà i les ulleres per protegir la vista de l’intensa flama groguenca.

Alta precissió per a l'aforament del matràs

El matràs aforat és un dels clàssics del laboratori, que Vidrafoc comercialitza en 13 capacitats diferents, de 5cc fins a 10.000 cc. Excepte els models de més capacitat, tots es fabriquen íntegrament als tallers del carrer de Badajoz partint d’un simple tub de vidre: es talla amb diamant, es modela el coll en un torn, i amb flama, mans i pulmons es bufa i se li dona la característica forma de pera. Un a un es cubiquen i se’n grava l’aforament. Enllesteix aquesta mostra d’artesania al servei del laboratori el marcat i un tractament al forn per eliminar tensions. Ja encapsat, viatja a empreses, escoles  i universitats d’arreu de l’estat.

Tot i que el producte propi representa menys del 20% de la facturació de l’empresa, continuar fabricant en al SXXI és  motiu d’orgull, i la producció d’equips especials sota comanda i les reparacions són porta d’entrada a nous clients.

Vidrafoc és una empresa amb vocació barcelonina: Començà el 1968 en un petit local de 50 metres quadrats al carrer Cartellà, al barri d’Horta. Des de 1971 està instal·lada en la cruïlla dels carrers Badajoz i Ramón Turró. I aviat continuarà el periple per la ciutat comtal traslladant-se a una nova fàbrica, ja en fase avançada de construcció, també al barri del Poble Nou. Instal·lacions i maquinària nova per a una indústria tradicional en plena forma.

Lot de fabricació acabat

6 comentaris leave one →
 1. maria permalink
  18/10/2011 7:51 pm

  jo nomes vull saber per ue serveix ho podeu posar siuspalu!:)

  • 19/10/2011 9:19 pm

   El matraç aforat s’utilitza per medir un volum exacte de líquit amb precisió. La marca de graduació esta posada en el coll estret i això és el que fa que es tingui molta precissió (sempre i quant omplis exactament fns a la marca, és clar)

 2. Fèlix permalink
  13/05/2015 9:43 am

  Teniu idea d’un tub d’assaig dissenyat pel científic Ramon Turró? Voldria saber si puc obtenir-ne alguna imatge. És per un estudi universitari que estic fent sobre el personatge. Qui tingui informació, si vol, la pot enviar aquí: fvillagrasa@hotmail.com Moltes gràcies.

 3. 14/06/2016 8:18 am

  Excel·lent entrada. Et cito a https://eduardcremades.wordpress.com/2016/06/12/pokahontaz-receptura/. Si us plau, fes-ne una ullada i diga’m que et sembla! Salutacions! Eduard

Trackbacks

 1. EL matràs aforat de Vidrafoc « El tecnígraf
 2. Pokahontaz – Receptura | Píndoles de química

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: