Vés al contingut

Novovent: Aires renovats per a la ventilació

La ventilació és un sector prestigiat a Catalunya, una reputació guanyada amb anys de treball seriós d’empreses com Novovent, que des de la seva seu de Barcelona dissenya equips que mouen l’aire en instal·lacions d’arreu del món.

Novovent-01Tot i que innovar en un sector tecnològicament madur com la ventilació no és fàcil, a Novovent fa anys que van apostar per potenciar la recerca i, gràcies a aquesta decisió estratègica, han superat la crisi i exporten bona part de la producció a Europa, Àsia, Amèrica i Àfrica. Nascuda a Barcelona fa vint-i-set anys, Novovent disposa d’un ampli catàleg d’elements de ventilació de disseny propi, que abasta des de petits extractors domèstics fins a potents ventiladors industrials.

De comercials a productors
Novovent neix el 1988 com comercial d’elements per a la ventilació. Espanya acabava d’entrar a la Unió Europea i l’oferta de ventilació era molt pobra en comparació a l’estranger.” Vam fer un moviment anticipatiu i vam començar a importar producte d’Europa” –Explica Pere Romero, enginyer tècnic, soci fundador i actual director general de la companyia. Després d’uns anys operant des d’un local al carrer València de Barcelona, de la inquietud tècnica de l’empresa en sorgí el Multiflow Novovent System, un sistema patentat que possibilita el muntatge de les pales del ventilador en diferents posicions, i en diferents nuclis, facilitant la utilització d’elements comuns en ventiladors de múltiples diàmetres i prestacions. Materialitzar aquesta novetat tècnica va ser el primer pas cap al desenvolupament d’un catàleg de producte propi, que a còpia d’esforços i bona feina anà restant protagonisme al producte extern. Ja amb el catàleg propi consolidat, l’empresa traslladada al polígon del Bon Pastor i amb una família de ventiladors amb personalitat pròpia i fiabilitat i les prestacions exemplars, Novovent va prendre la decisió estratègica d’invertir en I+D+I i dotar-se de les eines necessàries per aconseguir desenvolupar productes més eficients i de més valor afegit.

Banc d'assaig amb cambra semi-anecoica

Banc d’assaig amb cambra semi-anecoica

El centre neuràlgic
D’aquesta pruïja per treballar amb equipament de primera línia en sorgí un dels principals actius de la companyia: el laboratori d’assaigs. Romero el descriu com “un laboratori complert, funcional, que es va concebre per al treball i l’obtenció pràctica de dades”. Operatiu des de 2004, va permetre endegar diverses línies de treball, “ moltes de les quals van originar productes actualment al nostre catàleg, i d’altres que s’han desenvolupat i estan a l’espera de projectes que justifiquin la inversió necessària per fabricar-los”. El laboratori està equipat amb 2 bancs d’assaig en els que poden provar-se ventiladors de fins a 1.600 mm de diàmetre. Tots dos disposen d’una una cambra semi-anecoica per dur a terme les mesures acústiques. Gràcies al programa que gestiona els bancs, desenvolupat per l’oficina tècnica de Novovent, es poden mesurar simultàniament i en un únic assaig el cabal, la pressió, potència elèctrica, potència mecànica i acústica.

Mirant a Europa, i al món.
Novovent és una empresa amb vocació internacional, però de marcat perfil europeu: “sempre que ens és possible busquem els proveïdors a Europa –explica Romero.- Per solidaritat amb la indústria local, per proximitat i per qualitat intentem evitar el producte asiàtic”.

Novovent combina l’aposta europea amb una notable externalització dels serveis: “Som una empresa familiar, petita, i moltes tasques relacionades amb el disseny i la oficina tècnica les encarreguem a empreses especialitzades. En la nostra seu central, on hi treballem 10 persones, ens encarreguem de concebre, dissenyar, desenvolupar, provar i perfeccionar el nostre producte. Els actius productius (motlles, matrius, etc.), són també propietat nostra, però presten servei a casa dels proveïdors que considerem més adequats”. Des de 2009 l’assemblatge es realitza a la planta que Novovent té a Tamarite de Litera, a la província d’Osca, que és també el centre logístic de la companyia.

Solucions complertes de ventilació

Solucions complertes de ventilació

Solucions de futur
La crisis i la caiguda del mercat nacional va forçar l’empresa Barcelonina a buscar nous clients a l’estranger. L’acceptació del producte català és bona, les exportacions no paren de créixer, i actualment ja suposen un 70% de la producció. El gir internacional de les vendes fan que Novovent es plantegi instal·lar un centre productiu a l’estranger i replicar l’estructura creada a Catalunya, dirigida des de la central a Barcelona. “A dia d’avui això és pura especulació, però tal com veiem que evolucionen les coses no es pot descartar”- explica Romero, que també aventura canvis en el producte: “la tendència sembla que ens durà a oferir paquets complerts de solucions en ventilació, en comptes de vendre segons un catàleg. En ocasions ja venem el sistema de ventilació juntament amb l’enginyeria involucrada en tota la instal·lació: sensors diversos, connexions, quadres d’aparellatge elèctric, software… a mesura que aquesta mena de projectes prenguin protagonisme caldrà reforçar el departament Tècnic, un canvi que, suposem, es produirà a mig termini. Som una empresa amb molt potencial, hem treballat dur i estem preparats per afrontar el futur”.

 

L’hèlix d’alta eficiència

L'hèlix d'alta eficiència

L’hèlix d’alta eficiència


Del treball del departament d’I+D+I, l’aplicació de teories aerodinàmiques i l’observació de la natura en va sorgir, el 2008, el Serrated Novovent Concept (SNC), que va suposar un salt qualitatiu en el disseny dels ventiladors de Novovent. D’una banda, destaquen les pales amb forma de falç, que garanteixen superiors parell i pressió de treball. Al final de les pales, un apèndix aerodinàmic té la missió de reduir les turbulències. En el bordó posterior, un perfil en forma de dent de serra ajuda a reduir el nivell sonor. Respecte a les hèlix convencionals, les SNC suposen una millora en cabal, pressió i consum de l’ordre del 15%, i una reducció del so de fins a 5 Db. Ventiladors eficients i silenciosos destinats als qui busquen millores en l’estalvi energètic.

%d bloggers like this: