Vés al contingut

Estufa d’assecat JP Selecta

La paraula estufa fa pensar en un aparell domèstic per escalfar les estances els dies freds d’hivern. Però per als tècnics habituats a treballar al laboratori aquest mot els remet al dia a dia, a una eina de treball habitual, i també molt sovint a una marca: JP Selecta.

Estufes d'assecat a punt de ser expedits

El catàleg diu molt del tarannà d’una empresa, i el de JP Selecta, basat en el producte de disseny i fabricació propis, és un fidel reflex de la vocació industrial d’aquesta firma dedicada a la fabricació i comercialització d’aparells per a laboratori fundada ja fa 63 anys.

Detall estufa

El teixit industrial del país passa per un moment delicat, gairebé crític: la conjuntura, la creixent competència asiàtica i un accés cada cop més difícil als ajuts per a l’I+D per part de l’administració no conviden a afrontar el futur immediat amb optimisme. Tot i això, a JP Selecta es dissenyen, desenvolupen i comercialitzen nous productes, i la gamma disponible, actualment d’unes mil referències, augmenta cada temporada  per oferir equipament complert als laboratoris: des de senzilles pinces i suports fins a sofisticades centrifugadores d’alta velocitat  amb control per microprocessador, passant per autoclaus, estufes, termòstats i destil·ladors.

Per una qüestió de recursos disponibles la gran extensió de l’oferta fa alentir la sortida al mercat de nous productes, però afavorir l’equipament integral per davant de les novetats contínues sembla una estratègia encertada: JP Selecta ven a més de 100 països, exporta el 60% de la producció i els seus productes gaudeixen de merescuda fama en el sector. Laboratoris de tots els rams utilitzen els equips de la firma d’Abrera: sector primari (elaborats agrícoles i bodegues), indústria alimentària química, farmacèutica, clíniques i hospitals, fàbriques… la cuina d’avantguarda amb tirada a l’experimentació és la darrera incorporació a la cartera de clients.

Procés de fabricació de l'estufa d'assecat (I)

La diversitat de tecnologies presents en l’escandall de l’empresa (electrotècnia, mecànica, mecànica de fluids, termodinàmica) i la gran quantitat de normativa a satisfer fan imprescindible una estreta relació entre el departament d’I+D (format per 4 tècnics) i un conjunt de proveïdors estable i fiable. L’experiència de més de mig segle en el sector ha convertit JP Selecta en fabricant i també en proveïdor de producte acabat per a terceres marques. 

Procés de fabricació de l'estufa d'assecat (II)

A cavall entre producció i l’oficina tècnica el departament de prototips treballa aplicant un patró de desenvolupament tan elemental com pràctic: a un primer assaig per validar el concepte el segueix un prototip funcional emprat per definir les característiques finals del model que es produirà en sèrie en les instal·lacions d’Abrera, on es realitza el pintat dels components metàl.lics, el muntatge i la comprovació del producte acabat.

Clàssic de laboratori

Més de quaranta anys al mercat i centenars de milers d’usuaris satisfets han convertit L’estufa d’assecat de JP Selecta en un clàssic del sector. Passen els anys, es renova el catàleg i l’estufa blanca i blava segueix amb bona salut comercial i fabril, adaptant-se als temps que corren per mantenir la posició privilegiada en el sector.

Per estructura i aparença externa, a ulls d’un profà l’estufa pot recordar a un simple forn, però res més allunyat de la realitat. “La llista de diferències és llarguíssima”, argumenten a JP, especialistes en el tema. L’estufa garanteix una temperatura de treball homogènia en tota la cambra, precisa, constant i sense oscil·lacions, una tasca més complexa del que pot semblar en un aparell resolt de forma eficaç i sense excessives sofisticacions, que l’experiència i el pas dels anys han anat perfeccionant. Ginys purament mecànics (fixació dels dials, regulació de la pressió de tancat, porta amb ajust elàstic) han convertit l’estufa en una eina fiable i d’utilització còmoda, i els accessoris electrònics (temporitzadors, displays digitals i port de sortida per al control informàtic extern), n’han optimitzat les prestacions.

En base a una mateixa estructura i en funció de les prestacions i mides, la gamma és formada per 13 famílies amb capacitats de 19 a 720 litres: 60 models en total que inclouen estufes d’alta i baixa temperatura, de convecció natural i d’aire forçat, amb possibilitat de treballar amb buit o en atmosfera de CO2.

 Joaquim Puig, pèrit mecànic, emprenedor i inventor 

No és freqüent trobar trajectòries professionals tan dilatades com la del president de JP Selecta, Joaquim Puig Alemany. Nascut el 1930 a Martorell, acabat el Batxillerat compaginà els estudis de peritatge a l’Escola Industrial amb el treball en una fàbrica de material mèdic i quirúrgic.

Amb tan sols 18 anys Puig decidí establir-se pel seu compte. Aprofitant un petit local familiar al Martorell i amb els escassos recursos de què disposava començà a produir instrumental i petits aparells per a laboratori de disseny propi: (pinces, suports, cremadors bunsen…) La trajectòria professional de Puig des de llavors tan sols es veié destorbada puntualment quan realitzà la Milícia Universitària al cos d’artilleria de costa, al castell de Montjuic.

Vista de la fàbrica Selecta

El 1958 Puig trasllada l’empresa a uns nous locals a Martorell: allí comença la fabricació d’aparells més complexes i la producció d’un article que acabaria fent fortuna: l’estufa d’assecat i els seus derivats. L’Espanya de la postguerra viu anys de creixement continuat, i l’empresa tira endavant amb Puig al front. El 1970 s’edifica una nova fàbrica a Abrera, a tocar de la carretera nacional. Es crea la societat JP Selecta, S. A., i el catàleg continua creixent amb producte propi, que inclou nombrosos dissenys patentats pel mateix Puig.

Home-empresa integral, emprenedor, gestor i inventor, amb 81 anys segueix lligat a l’empresa com a president del Grup Selecta, que formen JP Selecta (producte propi), Comecta (importació i comercialització de producte d’altres marques) i Aquisel (fabricant de productes sanitaris per a diagnòstic in vitro d’un sol ús).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: