Vés al contingut

Valira Nomad: La carmanyola 2.0

Hi ha hagut molts intents per aconseguir una carmanyola domèstica capaç d’abandonar la vida plàcida a la nevera, adaptada amb més o menys fortuna per dur el dinar a la feina. Les carmanyoles Valira Nomad,  la darrera baula en l’evolució de la carmanyola viatgera,  han esdevingut la referència en el transport personal de viandes.

Valira Nomad

Ja ho diu la dita: aquell qui arriba primer s’enduu la palma. I a Valira van ser els primers en fer una prospecció de mercat i definir el perfil de l’usuari de les carmanyoles clàssiques: quin ús en feia, què hi trobava a faltar i, en definitiva, com milloraria el producte. El resultat de l’estudi: calia fer unes carmanyoles dissenyades expressament per dur el menjar a la feina. Havien de ser manejables, transportables i, sobretot, discretes. Així és com van néixer les Nomad, un sistema de carmanyoles estanques de 3 capacitats diferents i combinables entre elles, que es transporten en un estoig semirrígid tèxtil, de línies netes i elegants, que es pot dur penjat, com un sarró. Efectivament, el mercat demanava un producte semblant, i al segon any de producció les vendes acumulades ja fregaven les 100.000 unitats.
No ha d’estranyar que el grup Valira l’encertés d’entrada, ja que la marca de Reus coneix bé el sector del parament, en el que és present des dels anys 70 amb diversitat d’objectes: cafeteres, carmanyoles, paelles i cassoles d’alumini, termos i encenedors, entre d’altres.
Les carmanyoles Nomad van ser objecte d’un profund estudi. Si bé la configuració de l’embolcall tèxtil va ser relativamebt fàcil de definir, els contenidors van dur més feina: es van assajar diversos tipus de material fins acabar triant el PBT, un plàstic ceràmic d’estructura cristal·lina molt resistent als canvis de temperatura, fàcil de netejar i que no s’impregna de salses ni sucs. Injectada en color blanc trencat, la base de les carmanyoles té un tacte sòlid que recorda la porcellana. Les tapes, injectades amb polipropilè translúcid, incorporen quatre tanques laterals, dissenyades per a suportar més de10.000 cicles d’obertura i tancat, i una junta de silicona que assegura l’estanquitat.
La fabricació i control de qualitat de les carmanyoles es realitza íntegrament a la planta de Arhosa (una de les empreses del grup Valira) a Reus. Tota l’estructura productiva queda a casa: els motlles els fabrica una empresa veïna, també del mateix grup, encarregada de fer-ne el manteniment i de desenvolupar els utillatges necessaris per a la producció.
Tot i que Valira és una empresa de marcada vocació local, aconseguir un cost competitiu del conjunt passava per mirar cap a Àsia per a la fabricació de l’estoig tèxtil, amb un procés de producció manual que fa inviable la producció local. Acuradament acabat, és possiblement l’element que més crida l’atenció, tot i que Segons Valira la clau de la gran acceptació del producte rau en gran mesura en els contenidors, realment estancs.
L’èxit de les Nomad ha provocat l’aparició de diverses còpies, en algun casos autèntics calcs del producte original. La forta implantació en el mercat de la marca ha fet que la irrupció d’aquests plagis no hagi afectat el ritme ascendent de la xifra de vendes de les carmanyoles viatgeres de Valira, que en 2009 va ser de 120.000 unitats.
El disseny de les bosses ha patit canvis constants, i varia amb periodicitat per adaptar-lo a les tendències i per oferir variants que s’adaptin a les diverses necessitats, com per exemple l’estoig plegable. És possible que la crisi, que ha buidat restaurants i ha omplert els menjadors de les empreses, sigui en part responsable de l’increment constant de les vendes. Sigui com sigui,  mentre la gent s’endugui la manduca a la feina, veurem Nomads corrent amunt i avall.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: