Vés al contingut

Ben cordats amb Disboton

Cosits en bruses, abrics, camises i americanes: vivim acompanyats de botons, un producte de funcionament elemental, extremadament quotidià però tècnicament un autèntic desconegut.  És tan fàcil la producció com bàsic n’és el funcionament? Disbotón, mig segle dedicada al sector, ens permet respondre la qüestió.

Disbotón: fàbrica de botons

 

Emprat arreu del món en infinitat de variants de forma, color i material, l’eficaç botó gaudeix d’una dilatada fulla de serveis des de que començà a utilitzar-se com a ornament en l’edat de bronze. Unint esforços amb el trau ha esdevingut un sistema d’unió tan universal com una rosca mètrica. Si la base de funcionament no ha variat en segles, sí ho ha fet la indústria que els elabora i distribueix, que té en la catalana Disbotón un representant del botó de gamma mitja-alta, un producte industrial de producció en gran sèrie que manté un toc artesanal i de qualitat.

Senzillesa, complexitat i ordre.

Disbotón no entra en la “guerra” del botó econòmic d’injecció d’ABS, un botó purament funcional que només busca preu: la firma de Santa Perpètua, busca donar al seu producte un toc ornamental, creatiu, un valor afegit a través del disseny. Per a conjuminar funció i forma utilitza un complex entramat de processos i partint de material semielaborat s’arriba al producte acabat combinant fins a sis operacions entre mecanitzats, gravat, tractaments superficials i tintats.

Disbotón elabora producte de disseny propi o sota comanda, amb resina de poliester o materials naturals com banya,fusta d’olivera, òs, corozoo nacre. La matèria primera arriba al magatzem de Santa Perpètua de Mogoda en forma de barres, plaques o discs. Les comandes i i el procés d’escandallat la duran a recórrer en un o altre ordre les diferents seccions de la fàbrica. Hassan Saadoun és el cap de producció i principal responsable de la gestió de la planta. Coneix perfectament cadascun dels processos i emfasitza la importància de l’ordre en la producció: “el catàleg de la firma disposa de gairebé 10.000 referències i les comandes poden oscil·lar entre centenars i milions d’unitats, el que fa imprescindible un sistema de gestió informatitzat per encaixar tots els processos i seguir l’evolució de les comandes. És necessari treballar ben organitzats”.

Matèria primera ben dispar: resina, banya de búfal, fusta…. preparada en pre-formes a punt per mecanitzar.

 

Noves tecnologies

Els botons es mecanitzen en màquines automàtiques, uns ginys  a mig camí entre el torn de revòlver i el centre de mecanitzat, adaptats en cada cas al format de matèria primera. Ja tornejats la cara i el cul del botó, unes llances fan els forats (dos o quatre segons convingui), i el botó queda llest per rebre els processos d’acabat. Cada material té una cadència pròpia de treball que té una lògica repercussió en el preu final: el polièster permet una elevada productivitat, i la banya, molt abrasiva, requereix esmolats constants de l’eina, operació que en alguns casos efectua automàticament la màquina.

Mostrari de totes les referències. Secció de pulit. Acabat superficial.

Si l’automatització ja fa molts anys que ha fet acte de presència en el sector, fa tan sols 4 anys que Disbotón entrà en el món del CAD-CAM. El disseny assistit per ordinador s’utilitza en la fabricació de les eines de perfil constant: partint d’una mostra o prototip, un palpador digitalitza el perfil del botó. Es processa en un sistema de CAD i un centre de mecanitzat elabora l’eina que permetrà mecanitzar els botons. Un procés d’una hora escassa de durada que abans, emprant maquinaria manual, plantilles i sistemes òptics, implicava dedicar una jornada complerta.

Si en el mecanitzat es realitza en una sola màquina, en l’acabat trobem un ampli espectre de processos que es combinen de forma diferent segons cada cas: polit, matisat, gravat amb làser, tintat, pintat, encerat, cremat… alguns  requereixen molta mà d’obra, d’altres, com el tintat, experimentació i ofici; i d’altres l’ús de tecnologia punta, com el làser, que inclou l’ús de la visió artificial per controlar la posició dels forats del botó per fer-hi encaixar els gràfics.

 

La sala de tints. Hassan Saadoun, cap de producció, amb les mostres de color. Control de qüalitat final.

Un sector transformat

Disbotón ja era una empresa consolidada quan Josep Oriol Marín, actual president, l’adquirí el 1965. Marín n’era comercial per a l’àrea de Catalunya i Llevant i, i veient les possibilitats del negoci i davant la reticència de la direcció a modernitzar-la per seguir el rumb del sector, decidí comprar-la. Una mostra d’empenta i olfacte empresarial que ha portat a Disbotón a ser l’empresa més important del sector a Catalunya, dirigida actualment pels fills de Marín, Marcos i Andrea. El sector de la moda és molt dinàmic i avui funciona de forma radicalment diferent a com ho feia fa trenta anys. Llavors el producte arribava al consumidor, principalment modistes, a través de les merceries. Es servia en grosses (144 unitats), i els estocs acumulats i la necessitat d’amortitzar la inversió per part dels minoristes convertien el botó en un producte car. Actualment Disbotón exporta entre el 80 i el 90% de la producció, principalment a tallers de confecció asiàtics que treballen per firmes nacionals com Massimo Dutti, Mango o marques del grup Inditex. Des d’Àsia, els productes produïts a la planta de Santa Perpètua viatgen arreu del món. Jesús Miralles, conseller delegat i cap financer de l’empresa, justifica la bona marxa de l’empresa malgrat la crisi: “venem qualitat i servei. Els clients valoren la serietat i qualitat de la feina de Disbotón, el que ens permet treballar amb empreses grans i fidels i seguir creixent, mirant endavant amb optimisme”. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: