Vés al contingut

Flubetech: recobriments d’última generació

En un entorn singular com és l’Institut Politècnic del Campus de Terrassa hi trobem una empresa que treballa en la interessant frontera on es barregen indústria, tecnologia i ciència. Parlem de Flubetech, especialistes en recobriments ceràmics per a millorar el rendiment d’eines i utillatge.Flubetech-04

Flubetech (de Fluidized Bed Technologies) sorgí com una spin off de l’Institut Químic de Sarrià, dedicada a estudiar els recobriments obtinguts mitjançant la tècnica de CVD en llit fluïdificat. Els seus fundadors, Carles Colominas i Francesc Montalà, van veure en la tecnologia del Physical Vapor Deposition (PVD) la possibilitat de fer el salt cap als serveis industrials, i poder fer créixer el projecte que havien iniciat tot mantenint-lo a la primera divisió tecnològica.

Flubetech-01
Evaporar metall

Francesc Montalà, director tècnic de l’empresa, aprofita les moltes hores de pràctica en la docència per explicar el procés amb un exemple ben gràfic: “El recobriment amb PVD és com pintar amb pistoles d’ions”.
Aquesta sofisticada tecnologia es basa en la formació de compostos ceràmics per adherir-los sobre un substrat mitjançant l’evaporació d’un material blanc o target, generalment metàl·lic (titani, alumini, crom o silici) o ceràmic (diborur de titani o grafit). Aquests reaccionen amb un gas reactiu per formar el compost dur que impacta sobre el substrat per acció d’una diferencia de potencial. S’utilitza per recobrir eines i elements sotmesos a grans friccions i desgast, perquè en resulten acabats superficials de gran duresa i/o baix coeficient de fregament. El recobriment té un gruix de l’ordre de les 3-4 micres i manté pràcticament inalterada la geometria de la peça. El procés es realitza en un reactor, en el que se situa el target i les peces a recobrir desgreixades i netes. El control del grau de buit (de l’ordre de 10-7 mbar), la potència d’evaporació, pressions, cabals dels gasos reactius i la temperatura són imprescindibles per efectuar correctament el procés. Fet el buit, s’introdueixen els gasos: el target, es bombardeja amb ions d’argó per desprendre els ions metàl·lics que reaccionen amb els gasos reactius, i la forta diferència de potencial entre cambra i substrat, els accelera i projecta contra la superfície de la peça a recobrir, on s’hi adhereixen. Si es busca duresa superficial, es treballa amb nitrur de titani, de titani-alumini, o de crom-alumini. Si la finalitat és reduir el coeficient de fricció, s’obtenen recobriments de carboni amorf de tipus DLC (Diamond Like Coating), basat en l’obtenció de carboni enllaçat com ho està en el diamant i el grafit, simultàniament.

Francesc Montalà, Director Tècnic de Flubetech i professor associat de Ciència i Tecnologia de Materials a la UPC

Francesc Montalà, Director Tècnic de Flubetech i professor associat de Ciència i Tecnologia de Materials a la UPC

A la primera divisió tecnològica
Quan l’any 2009 Montalà i Colominas es van plantejar la possibilitat de donar una empenta definitiva a l’empresa i apostar pels serveis industrials van buscar el suport financer necessari i la col·laboració del fabricant del reactor (l’alemanya CemeCon). En plena crisi, però amb bones perspectives de futur, la petita Flubetech va fer un cop de cap i s’instal·là al IPCT de Terrassa, centre universitari reconvertit en polígon tecnològic per a start ups, iniciant una fructífera singladura tècnica i productiva.

“Primer vam començar a treballar per a clients que necessitaven un proveïdor que els oferís un servei proper –explica Montalà-, treballant al seu costat, amb serietat i rapidesa. Ara disposem d’una cartera de clients en la que destaquen esmoladors, fabricants d’eines, motllistes, matricers i fabricants del sector biomèdic”. El radi d’acció de Flubetech el limita el pes del material a recobrir, que n’encareix el transport. El sector biomèdic està incrementant el protagonisme en el gruix de la facturació, ja que es tracta de peces d’alt valor afegit i pes reduït en les que el transport té menys repercussió en el cost final. Per això Flubetech té la certificació ISO 13485, específica per components biomèdics.

Flubetech-02

El PVD és una deposició física en fase vapor, per recobriment d’elements sotmesos a grans friccions i desgast.

Les previsions, segons Montalà, són mantenir la tendència a l’alça de l’empresa: “Volem créixer endreçadament, i progressivament anar separant funcions dins de l’empresa. Som 8 treballadors i fins ara tots hem fet una mica de tot. El creixement estimat per a l’any vinent és del 15%, i en aquesta línia estem treballant amb nous mercats i clients. Hem d’augmentar la nostra capacitat productiva, una inversió que requereix fer una planificació molt acurada a mig termini. Tot va lligat a la situació de l’economia en general: si tothom va millor, nosaltres també anirem millor”.

Empresa, universitat i recerca

Flubetech és una empresa de serveis industrials interessada en l’àmbit universitari i els projectes. Manté vincles amb la UPC (Montalà és professor associat a la UPC impartint l’assignatura de Ciència i Enginyeria de Materials del grau en enginyeria mecànica, a Terrassa, i Colominas és catedràtic de Materials a IQS i coordinador del Màster en materials); col·labora amb el CIEFMA (Centre d’Integritat Estructural i fiabilitat dels materials de l’UPC) i el GEMAT (Grup d’Enginyeria de Materials de l’IQS ), amb la Universidad Pública de Navarra i participa en projectes amb centres tecnològics com el CTM a Manresa, TECNALIA a Donostia, TEKNIKER a Eibar, AIN a Pamplona o ASCAMM de Cerdanyola. També és membre del Clúster de materials avançats (MAV) coordinats per ACCIO. Sempre amb un enfocament més tecnològic i divulgatiu que comercial, Flubetech participa en xerrades i jornades tècniques.
En el camp de la recerca ha iniciat el projecte HIPINMOULD que té per objectiu desenvolupar i aplicar la tècnica d’evaporació HIPIMS (High Power Impuls Magnetron Sputtering) al recobriment de motlles per a la injecció de plàstics, És un dels 7 projectes aprovats a Catalunya dins programa europeu Horizon 2020 de finançament de pimes innovadores i amb projecció de creixement.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: