Vés al contingut

Cayvol Grup: carrossers del medi ambient

Una gestió assenyada dels actius és vital per a que una empresa avanci. Aquest és el cas de Cayvol que, després d’uns anys difícils, exporta equips al món sencer i afronta novament un període de creixement.cayvol-02

L’origen del nom dóna una idea de la orientació fabril d’aquesta empresa: CArrocerías Y VOlquetes. Més de trenta anys d’activitat han bastit un catàleg extens en equips i carrosseries per a camions, especialitzats en les activitats relacionades amb el medi ambient. Carrosseries per a recollida selectiva o deixalleries mòbils, equips portacontenidors de ganxo o de cadenes, equips per a compactació de residus, plataformes elevadores, bolquets i una ampli assortit de productes especials: plataformes porta-vehicles per a rescat en carretera, elevacubs laterals, remolcs agrícoles, mini-bolquets… Aquesta llarga llista de complements per a la branca pesada de l’automoció es materialitzen en dues plantes: A Sant Fruitós del Bages Cayvol hi té l’oficina tècnica i la fàbrica.  El disseny i execució dels equips es du a terme allí, inclosos el muntatge i acabat de la majoria de components, i la producció integral dels pistons hidràulics, els components de més responsabilitat. En una segona planta, a la Llagosta (Vallès Oriental) es duen a terme les reparacions i el muntatge de gran part dels vehicles amb destí a la península.

Saber créixer per poder decréixer

Albert Bruno, fill del fundador i director gerent actual Josep Bruno, és director comercial  i d’exportacions de Cayvol, i ens dóna les claus de la sanejada situació actual de l’empresa després d’uns anys duríssims: “Del 2008 fins al 2013 vam afrontar una caiguda de les vendes del 80%, i la facturació va baixar dels 40.000.000 a 7.000.000 d’ euros. Aquest canvi difícilment l’hauríem pogut pair si abans no haguéssim planificat el creixement adequadament. No ens havíem endeutat mai, i sempre havíem crescut ocupant locals de lloguer. Vam arribar a tenir 9 plantes, i tot i això vam poder replegar-nos endreçadament quan van venir maldades, passant de prop de 140 empleats a 50. Després de fer un grandiós esforç humà, el 2014 vam començar a créixer novament, i creiem que el pitjor ja ha passat”. Bruno apunta una altra de les decisions clau per a la supervivència de l’empresa: “Tradicionalment ens hem centrat en equips destinats al medi ambient, un sector molt més estable que la construcció”.

cayvol-03

Obrir-se al món

L´any 2014 va ser un any excepcionalment reeixit en comandes d´exportació, i un 90% dels equips fabricats per Cayvol (gairebé un 50% del total de  la facturació) van viatjar a l’estranger. Aquesta és una dada especialment rellevant si tenim en compte que fa set anys la quota d’exportació era de l’ordre del 5%. “Parlo idiomes i conec el producte perquè l’he mamat –explica Bruno-, així que amb la patacada de 2008 vaig veure clar que havia d’agafar el maletí i sortir a buscar clients a l’estranger”. El mercat estava receptiu al producte de Cayvol, i a les primeres missions comercials a Europa (Eslovaquia, Bulgaria, Romania), van seguir les d’Amèrica llatina: Peru, Mèxic, Xile, Colòmbia… “Actualment venem equips fins i tot a Austràlia. El mapa del món és molt gran, i hi ha espai per a tothom. En tots els mercats hem estat ben rebuts”.

Els equips de Cayvol són maquinaria pesada. Què fa decidir als clients de països remots pel producte de la firma catalana? Bruno desgrana els motius un a un: “La tecnologia emprada, la qualitat, una marca reconeguda i la possibilitat d’adaptar-nos a les necessitats dels clients. A l’oficina tècnica de Sant Fruitós ens hem adaptat als estàndards de cada país per poder cobrir les necessitats de cada mercat. Això ens ha suposat molta feina, però també ens n’ha assegurada molta.

cayvol-01

La dificultat de fabricar

Bruno afirma convençut: “Som un país poc competitiu, els marges industrials són molt baixos. A diferència d’altres països europeus com Itàlia, a Espanya no hi ha un teixit industrial sòlid i això per a empreses com la nostra és un problema, perquè ens costa proveir-nos de components i materials a preus competitius”. Aquest handicap condiciona l’estratègia industrial de Cayvol, que veuria més lògic disposar d’un parc de proveïdors potents i capacitats que els permetessin centrar-se en les tasques de més valor afegit: el disseny i muntatge dels “kits” que es munten als tallers dels distribuïdors. “Estem mirant de treballar en aquesta direcció per millorar la competitivitat del nostre producte”, rebla Bruno.

Els equips han canviat molt en els darrers anys: l’acer d’alt límit elàstic ha alleugerit les estructures tot reduint la quantitat de reforços necessaris, es fan servir menys soldadures i més unions acollades, i els conjunts són més resistents i fàcils de reparar. “La tècnica canvia i Cayvol ara es troba en un moment de relleu generacional. Els operaris que van fundar l’empresa s’estan jubilant, tots ells professionals amb formació pràctica d’altíssim nivell. Ara la feina es fa d’una altra manera, i encarar aquesta transició serà tot un repte”.

Els inicis cooperatius

Josep Bruno i Salgot, enginyer industrial, decidí establir-se pel seu compte en considerar que la gestió de l’empresa on treballava no era l’adequada i en posava en risc la continuïtat. Amb l’inestimable suport de 15 treballadors de l’empresa que el secundaren en la decisió, fundà la cooperativa Cayvol SCCL, establerta a Barcelona el 1982. L’empresa va créixer ràpidament i va obrir nous tallers i plantes. El 1985 es va constituïr Cayvol Comercial SL, dedicada a la comercialització del producte Cayvol, i que actualment concentra la pràctica totalitat de l’activitat del grup Cayvol.

De l’antiga cooperativa, encara operativa dins el grup, encara en queden socis treballadors.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: