Vés al contingut

Mikalor Hose Clamps: L’abraçadora rodona

Enginyers, projectistes, tècnics, instal·ladors i afeccionats al bricolatge han treballat en un moment o altre amb productes Mikalor, reconeguda marca propietat d’un grup de llarga trajectòria en el sector metal·lúrgic. En una nau de Sabadell, Mikalor Hose Clamps produeix abraçadores que fixen conduccions arreu del món.

 

La Màquina: entra fleix i surten abraçadores

Mikalor Hose Clamps és una empresa de caràcter marcadament industrial que produeix un producte de gran consum partint de matèria primera, i en la conjuntura actual resulta noticiable que una empresa així gaudeixi d’una salut fabril envejable. L’experiència en el sector, el sòlid bagatge tècnic acumulat, una plantilla experimentada i una estratègia industrial i comercial encertada són els responsables que les abraçadores Mikalor continuïn fabricant-se més de 50 anys després que les primeres unitats del model anomenat normal es despatxessin per a ser muntades en els Fiat assemblats sota llicència a la planta de Seat, a la Zona Franca de Barcelona. L’abraçadora primigènia de Mikalor es continua fabricant, i presta servei eficaçment i humil en moltes llars assegurant les conduccions taronges de gas butà, però la principal protagonista del dia a dia de la firma vallesana és ara el model Asfa.  Amb serratge per vis sens fi, partint de fleix i fil d’acer es fabrica íntegrament a la factoria que el Grup Mikalor té a la capital vallesana.


 

La rellevància de la velocitat de creuer

“És clar que la velocitat de fabricació es reflecteix directament en les xifres de producció, però en la nostra fàbrica el més important és aconseguir una fabricació continuada, fiable i sense interrupcions. La productivitat és més elevada si treballem continuadament totes les hores possibles”. Així descriu Carlos Garriga, enginyer i director general del Grup Mikalor, l’esperit que mena la planta de Mikalori que fins al dia d’avui ha donat notables resultats.

Carlos Garriga, Director General del Mikalor. Passió per les màquines

Mikalordisposa d’un parc de sofisticada maquinària automàtica, dissenyada pel personal de la casa en col·laboració amb proveïdors, especialistes i, puntualment, amb el suport de tècnics de l’UPC. Un equipament que evoluciona contínuament amb l’objectiu de convertir-se en centres productius més flexibles, fàcils de posar a punt i, sobretot, fiables. A alguns els sorprèn la preponderància d’elements mecànics en l’execució de moltes de les operacions: lleves, rodets, palanques i juntes Cardan treballen incansables mil·limètricament conjuntats  per retallar el fleix,  plegar la planxa i assemblar les abraçadores. Tot i gaudir de l’imprescindible suport de la pneumàtica i l’electrònica, l’ús de la mecànica pura permet a la maquinària treballar amb cadències elevades mantenint la precisió i assegurant independència i rapidesa de reaccions enfront possibles avaries i operacions de manteniment.

Màquines en majúscules. No són ni les més noves ni les tecnològicament més avançades, però són pura poesia mecànica de gran bellesa plàstica.

Assegurar una producció constant passa per controlar què succeeix en cadascuna de les fases del procés, per això es disposa d’elements de control (sensors de pressió en les matrius, de tensió en els alimentadors de fleix…) que comproven cadascuna de les operacions realitzades i detecten possibles desviacions respecte als paràmetres considerats estàndard. Totes les fases de muntatge tenen dispositius que separen del procés els elements defectuosos.

La tecnologia requereix de mà d’obra especialitzada per funcionar, i l’experiència pesa molt en un sector que inclou novetats constantment i obliga al reciclatge continuat. Operaris i tècnics, amb sòlida formació tècnica i manual, esdevenen un important actiu d’una empresa on la precisió en el treball d’homes i màquines permetrà seguir abraçant nous reptes fabrils.

 

Procés de fabricació de les abraçadores Mikalor

Tradició metal·lúrgica

El grup Mikalor és format per quatre empreses: Mikalor Hose Clamps, fabricant de brides i abraçadores; Mikalor Tools & Engineering, dedicada al desenvolupament d’utillatge i projectes tècnics; Mikalor Fastening Solutions, especialitzada en la producció d’elements de fixació; i Damesa, empresa dedicada a la distribució dels productes del grup. Fa vora cinc anys Mikalor va patir una profunda reestructuració i va vendre la secció de fabricació de peces especials per a automoció a la multinacional ITW. La decisió va resultar un encert: va alleugerir l’estructura del grup i va permetre obtenir la liquiditat suficient per materialitzar una ferma aposta per la distribució i la logística, amb un nou magatzem automàtic que permet al grup oferir un servei gairebé immediat als clients d’arreu del món, on s’exporta gairebé el 60% de la producció.

 

Simplicitat sofisticada

L’abraçadora Asfa de vis sens fi és un element de funcionament simple, però amaga solucions tècniques enginyoses que han requerit llargs processos de desenvolupament per tal d’aconseguir una producció seriada de qualitat. El control del parell d’accionament del cargol durant l’assemblatge assegura la sensació de serratge correcta a l’usuari, i el disseny  garanteix una distribució de pressió pràcticament constant al llarg de tota la circumferència. Més enllà d’aquests atributs propis d’un producte de qualitat, és en la banda on trobem el toc distintiu que la diferencia de la competència: la brida Asfa és plana en la cara interior i, un cop muntada, no malmet ni marca la conducció on s’instal·la. El dentat que engrana amb el vis sens fi tan sols és en la cara externa, generat amb una tecnologia d’encunyat desenvolupada per Mikalor. 

 Enllaç a la revista Theknos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: