Vés al contingut

Tradició i modernitat

El darrer dels representants del ram del metall de Can Batlló gaudeix d’una salut fabril envejable, gràcies a una fórmula que combina experiència i joventut, tradició i modernitat. Solvent i experimentada, Talleres Mecánicos Satalia fabrica i repara maquinària per a ascensors i elevadors des de fa gairebé mig segle.


Talleres Mecánicos Satalia ocupa un espaiós local en el bloque diecisiete, en un dels sectors del polígon de construcció més moderna, de carrers relativament amples i naus d’un sol pis terriblement funcionals. Presideix l’entrada al taller un escampall de ferros, politges i peces diverses. La fressa sorda dels torns mecanitzant grans politges de fosa, el crepitar elèctric dels soldadors i, puntualment, el xiscle d’una desbarbadora, composen la banda sonora d’aquesta curiosa unitat productiva, on el desordre endreçat certifica els efectes de la segona llei de la termodinàmica: no es pot reduir l’entropia d’un sistema aïllat.
La singladura de Satalia comença fa gairebé cinquanta anys a la part alta del Poble Sec, en un petit taller de serralleria, auxiliar dels fabricants d’ascensors. Fa vint-i-cinc anys l’empresa es traslladà a Can Batlló, quan l’activitat ja se centrava en la fabricació de tot tipus de peça per a la indústria de maquinària elevadora: petites sèries, peça única i reparacions. El trasllat al polígon de la Bordeta permetia disposar d’una nau més espaiosa on treballar en condicions amb un lloguer raonable, i seguir a la ciutat, a la vora dels clients. Actualment a Satalia hi treballen 14 persones, repartides entre el taller i el grup d’operaris que fa reparacions i muntatges in situ.
Satalia és una empresa singular: combina un parc de maquinària insòlitament arcaica i una plantilla sorprenentment jove, que inclou un parell d’incorporacions de darrera hora arribades de l’Escola Industrial. El secret de Satalia, doncs, rau en l’experiència acumulada durant més de quatre dècades, en l’empenta i l’energia que la sang jove dóna al treball i, possiblement, en el conjunt d’inveterada maquinària adaptada amb precisió i ofici als diversos processos de mecanitzat i acabat, unes eines gairebé mecànicament ensinistrades.
A peu pla, el taller impressiona: munts de politges (les més grans de vora un metre de diàmetre, algunes per reparar, d’altres inservibles, d’altres en brut encara per mecanitzar), motors, caixes reductores desmuntades, pinyons i rodes dentades. Els moviments per la nau han de fer-se per una mena de passos oberts entre màquines, piles de material, peces que semblen ferralla, bancs, prestatgeries… evolucionar per aquest taller requereix de cert joc de cintura i ull viu per tal d’anar sortejant els obstacles que impedeixen seguir la lògica que permetria desplaçar-se entre dos punts seguint una línia recta.
En un petit entresolat hi ha les oficines i els vestidors. En el despatx, on hi conviuen un PC i una Olivetti, hi regna l’ordre i la pulcritud. Una vidriera permet contemplar el taller des d’un punt de vista elevat, i és d’allí estant quan es comprèn el funcionament d’aquesta empresa, on es copsa el sentit d’aquest lay-out aparentment caòtic però tocat de certa lògica. Els torns es disposen a banda i banda, de més gran a més petit. La llimadora (quasi octogenària) i la fresadora treballen enfrontades, a tocar de la premsa per muntar els coixinets a les dolles. El magatzem del ferro protegeix la taula de soldar i la serra cinta. El material inútil, arraconat, resta gairebé inabastable sota estrats de politges, reductors, suports de rodaments, lliuraments mecànics pendents i peces esperant el torn per ser reparades.
Aviat Talleres Mecánicos Satalia S.C.C.L. travessarà la Gran Via i s’establirà en un local nou de trinca al carrer dels Motors, a la Zona Franca. I en aquest novíssim emplaçament seguirà sonant la peculiar música productiva d’aquesta empresa amb nom de flor i esperit mecànic.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: