Vés al contingut

Protecció civil i Prevenció: Els bombers que no apaguen focs

De fa 40 anys el Cos de Bombers disposa d’una branca amb funcionament autònom destinada a la protecció civil i la prevenció. Es tracta d’una branca del cos de caire bàsicament administratiu (com diuen ells, “som els que no apaguem focs”), i amb notable presència d’enginyers tècnics (a més d’arquitectes, aparelladors i enginyers). Aquesta secció s’encarrega bàsicament de la supervisió de projectes i adaptacions a la normativa, a la prevenció i a tasques de formació i divulgació entre la ciutadania.

Els projectes de construcció de la majoria d’edificis, infraestructures o adaptacions d’edificis existents a nous usos (públics o no), passen tots per les oficines de Protecció civil i Prevenció. Allí els projectes són estudiats pels tècnics, els quals emetran un veredicte en referència a la seguretat de les noves instal·lacions enfront als riscos d’incendi, inundacions, etc. En cas de ser necessari, aconsellaran sobre les modificacions pertinents per tal de millorar o optimitzar el la seguretat dels projectes. L’informe emès des del cos de Bombers és un informe preceptiu, és a dir que prové d’una autoritat en la matèria i és per tant d’obligat compliment.


Actualment, els sistemes de prevenció cada cop són més eficaços, i estranyament es donen incendis de gran magnitud. La prevenció operativa té com a objectiu preparar el cos d’operacions per a casos com aquests, en instal·lacions susceptibles de patir focs perillosos o de grans dimensions, ja sigui per tractar-se d’indústries que treballen amb materials perillosos, ja sigui per tractar-se de llocs on s’emmagatzemen materials inflamables o explosius. La Divisió de Protecció Civil i Prevenció du a terme un treball de camp amb la Divisió d’Operacions per a que els bombers coneguin “in situ” les instal·lacions. D’aquesta manera, arribat el moment d’una emergència, s’assegura l’eficàcia de les accions per tractar-se de llocs que els equips ja coneixen: Amb la visibilitat reduïda pel fum d’un incendi és un gran ajut tenir una idea prèvia del lloc s’està treballant.
També funciona activament una Aula de Prevenció, que publica material didàctic i que imparteix cursos per a escoles, empreses i comunitats de veïns (de vegades in situ, de vegades en una aula habilitada en la mateixa caserna del carrer Provença). En aquests petits cursos s’ensenyen coneixements bàsics però molt útils per a que la gent sàpiga com reaccionar enfront un incendi o emergència.

Situats en el primer pis un edifici a tocar de la vella caserna, la Divisió de Protecció Civil i Prevenció mantindrà les dependències en la ubicació actual fins a nou avís, separant-se físicament del cos d’operacions quan aquest es traslladi al parc provisional de Joan Miró. Separats, però treballant com sempre en la mateixa sintonia: els uns de portes enfora, els altres fent una tasca sovint tant desconeguda com necessària. I seguiran prestant, sol·lícits, els seus serveis, amb de la caserna que va ser gairebé casa seva durant tants anys en el record, i amb la mirada posada en el futur.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: