Vés al contingut

Lectroscan: Últim refugi dels raigs catòdics

Dins les velles i polsoses naus de Can Batlló s’hi duen a terme activitats diverses i singulars, com si la insularitat que provoca treballar dins d’un recinte gairebé emmurallat hagués creat una reserva d’activitats curioses. En les naus del senyorívol bloque ocho hi trobem la darrera empresa de l’estat dedicada al muntatge i reparació de tubs de raigs catòdics.


Entrant per una de les entrades laterals del bloque ocho uns palets carregats d’enormes pantalles de televisió ens dóna la benvinguda. Li fa companyia a un muntacàrregues espatllat. Veure aquesta pila de tecnologia quasi obsoleta al costat  d’una eina de treball avariada és un mal averany si parlem d’indústria, però a Can Batlló, el polígon a punt de ser desmantellat, aquestes estampes gairebé tragicòmiques estan a l’ordre del dia. A vint graons escassos de distància, pujant  per una envellida escala, Lectroscan continua reparant i muntant tubs de raigs catòdics, i continuarà fent-ho fins que la pantalla plana o la propietat els obligui a entonar l’adéu siau definitiu al món de les activitats productives.
Just encetada la dècada dels vuitanta, un grup d’ex-treballadors de Transvol Electrónica de España decidí establir-se pel seu compte fent el que millor sabien fer: pantalles de televisió.  Calia buscar un emplaçament que els permetés ser a la vora dels clients potencials, les fàbriques i els tallers de reparacions (en aquells anys la compra d’un televisor era un esforç econòmic notable, i les avaries se solien reparar). Barcelona era la ubicació ideal i, tenint en compte que en la zona sud de la ciutat hi havia dues importants fàbriques de televisors (Vanguard  a L’Hospitalet i Elbe  a Hostafrancs), el recinte industrial de Can Batlló era un emplaçament òptim. El 1981, Lectroscan, S. A. començà a operar en l’espaiós local de 500 metres quadrats que encara ocupa. L’aventura catòdica, doncs, fa més d’un quart de segle que dura, i visqué l’època de màxima producció a mitjan anys vuitanta, quan les comandes dels fabricants de màquines de “marcianos” per a bars i salons recreatius obligava a treballar gairebé dia i nit als tretze treballadors amb que llavors comptava l’empresa. Actualment, la irrupció del plasma i el TFT ha reduït molt la càrrega de treball (centrat en reparacions i garanties), i en les inveterades instal·lacions de Lectroscan, inalterades i sempre actives des de que l’empresa va engegar-les per primer cop,  hi treballen set persones.
El principi de funcionament dels televisors de tub es manté invariable des de fa dècades, i la maquinària de Lectroscan s’ha mantingut també sense alteracions de cap tipus:  bufadors de butà per soldar el vidre un cop reposat el canó electrònic, grans forns connectats a bombes de buit per segellar els tubs reparats, maquinària manual per polir la superfície de les pantalles… ni les columnes de fosa, ni les vidrieres, ni les parets de totxo tindran, de moment, notícia alguna de l’arribada del món digital. El control dels aparells és també un tant arcaic: absència de pantalles tàctils, abundància d’interruptors i botons, uns curiosos registres que funcionen amb un paper giratori i un bolígraf accionat elèctricament i que anota els cicles de temperatura dels forns, i manòmetres d’agulla. A tocar dels forns hi ha els bancs de proves dels televisors. Els tubs reparats es proven i s’ajusten, connectats a uns circuits preparats a tal efecte, amb les resistències, els transistors i els cables multicolors a la vista. Tot plegat té un aire com de laboratori, o d’habitació dels mals endreços d’un malalt de l’electrònica. Solucions del segle XX per a la tecnologia del segle XX… en naus del segle XIX. Una combinació insòlita, impossible, amb els dies comptats. Una petita part de la història fabril de Can Batlló que el pas dies s’encarrega d’esborrar.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: