Skip to content

Cafetera Mini Moka M-600: funció i forma

Són tan sols dues fredes xifres i no reflecteixen l’atribolada existència fabril de la cafetera Mini Moka M600, ni els esforços i enginy que amaga la petita exprés domèstica: trenta quatre anys de producció ininterrompuda, gairebé set-centes mil unitats venudes.  Guarismes que certifiquen que un bon disseny no passa mai de moda.

La M-600 i el detall del filtre Super crema

El fabricant de cafeteres Gaggia Española decidí aprofitar l’empenta que li donava el ser una marca de renom i fer la una incursió en el sector de les cafeteres exprés domèstiques. El 1971 entrava a les cuines de l’estat la Mini Gaggia, una cafetera d’èmbol i palanca, rèplica a escala de les màquines de bar. Quan Gaggia introduí la tecnologia de les bombes elèctriques en els seus productes, decidí incloure la millora a la línea domèstica de productes i fer una nova cafetera més petita, pràctica i econòmica. El disseny formal s’encarregà a André Ricard, mentre la mateixa Gaggia en desenvolupà els elements interns i funcionals. El 1976 es posava en producció la primera sèrie de cafeteres Mini Moka, des del primer dia un èxit de vendes: eren les primeres en arribar al mercat, funcionaven perfectament i l’encertat disseny de Ricard (seleccionat per als premis Delta) agradava al comprador. Funció i forma, una recepta imbatible.
La M-600 del 2010 és externament idèntica al model original, tot i que en el seu interior els components han anat canviant per tal de fer quadrar la difícil equació que suposa millorar la qualitat del producte i ajustar-ne els costos. El calderí, originalment de llautó fos ara és d’acer inoxidable estampat. La bomba, ànima de la màquina i responsable principal de la qualitat del cafè va començar sent un producte dissenyat per la mateixa fàbrica, i actualment és un component estàndard, més sofisticat i potent, de procedència italiana. Tots els conductes que amaga la carrosseria d’ABS són de silicona trenada, material que esmorteeix les pulsacions de la bomba i són responsables de fer de la M-600 una màquina sorprenentment silenciosa.  El filtre Supercrema, un dispositiu patentat per Mokaexpres, assegura una pressió constant en la cassoleta d’erogació i permet obtenir un cafè de qualitat òptima, independentment de la mòlta del gra.
La petita M-600 ha estat sempre la pedra angular de la fàbrica, amb una quota aproximada del seixanta per cent de la producció total de l’empresa. Tot i que s’havien arribat a muntar més de 30.000 màquines anuals, la crisi i la irrupció dels cafès encapsulats ha frenat el ritme fabricació, que el 2009 va ser d’unes 12.000 unitats, totes de consum estatal.
La M-600 es fabrica gairebé íntegrament a Catalunya: Es conformen els calderins, s’estampen, mecanitzen, poleixen i cromen els components de llautó. Es tallen els conductes a mida, es munta la instal·lació elèctrica, s’injecten les carcasses, es munta tot el conjunt i un cop encapsat es distribueix a les botigues. En els temps que corren, processos tan productivament sostenibles comencen a sonar a ciència ficció.
Al servei post-venda de l’empresa de vegades arriben màquines fabricades fa més de 25 anys, que han filtrat centenars de litres de cafè, i que continuaran fent-ho un cop reparades. “ No sé si és bo o és dolent  per a l’empresa que aquesta cafetera duri tants anys, però en tot cas és símptoma de qualitat”, comenta en Daniel Soler, responsable del departament tècnic i que ha patit i gaudit els èxits i neguits de la dilatada existència de la M-600.
La petita M-600 segueix tossudament als aparadors de les botigues i es resisteix a cedir el testimoni com a protagonista de les sobretaules, reivindicant una alternativa de proximitat a la moda del cafè encapsulat i oferint la solvència de més de 30 anys de funcionament i una línea tan moderna com el primer dia.

Anuncis
9 comentaris leave one →
 1. joan permalink
  14/04/2013 2:35 pm

  A on es pot comprar?

 2. 22/04/2013 6:03 pm

  Por favor, necesito recambios de este mismo modelo M-600 del año 1990, el deposito del agua, los pulsadores rojos o grises, me da igual, el filtro, en Zaragoza, habia 3 SAT, y ya no tienen nada, dicen que la ha absorbido TAURUS??, funciona de maravilla, mi cuñada tiene una igual y somos……….. cafeteros, DONDE PUEDO COMPAR RECAMBIOS???? Muchas Gracias.

 3. 17/12/2014 11:42 am

  Donde puedo comprar la minimoka 600

 4. 13/06/2012 8:44 pm

  Excel.lent iniciativa!

Trackbacks

 1. La llegendària Mini Moka « El tecnígraf
 2. La llegendària Mini Moka « El tecnígraf
 3. Antonio » Ressucitant una Mini Moka M-600
 4. Visita 10.000 « El Tecnígraf
 5. Coses a antonio.cat » Ressucitant una Mini Moka M-600

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: