Vés al contingut

Inoxcrom: Tecnologia aplicada a l’escriptura

Alguns objectes amaguen molta més tecnologia del que pot semblar a primer cop d’ull: darrere l’aparent simplicitat hi ha una sofisticació de vegades gairebé oculta. Aquest és el cas dels bolígrafs Inoxcrom: un producte econòmic i elemental i alhora un compendi de sapiència fabril, experiència i tecnologies variades.


Dissenyar i fabricar productes de gran consum al nostre país ja és una raresa, potser fins i tot una tossuderia. Un dels secrets per fer-ho és disposar d’una fórmula que combini experiència i tecnologies modernes amb una marca reconeguda i solvent. Aquest és el cas de la barcelonina Inoxcrom, popular firma de productes d’escriptura amb un extens catàleg que inclou des de senzills bolígrafs de plàstic fins a elegants estilogràfiques, tot dins el marc del que en l’argot empresarial s’anomena value for money: un producte de qualitat a un preu raonable.

Fixem-nos en un bolígraf de la línia ecològica d’Inoxcrom: cinc peces injectades en plàstic biodegradable, una molla d’acer i una càrrega amb la punta metàl·lica en la que una petita esfera d’un mil·límetre de diàmetre és la responsable del traç. Tot plegat no sembla excessivament complex, però quan es tracta d’oferir un producte competitiu a nivell mundial fabricat en una capital europea cal filar molt prim, i l’automatització i la qualitat final són objectius imprescindibles. Per aconseguir-los, a Inoxcrom juguen un paper determinant un magatzem automatitzat on es gestionen gairebé 10.000 referències, sofisticats motlles on s’injecten els components de plàstic en una planta amb 58 màquines d’injecció, instal·lacions automàtiques de serigrafia, tampografia i film termotransferible per decorar els cossos i demés components, i màquines de muntatge i comprovació automàtiques d’accionament mecànic, pneumàtic i electrònic. Tot gestionat mitjançant una complexa organització que permet que la fabrica de Sant Andreu funcioni amb la flexibilitat i el rigor imprescindibles que exigeix un catàleg tan extens.

Les xifres són les pròpies de l’eficaç sistema productiu: fins a 300.000 recàrregues diàries i 75.000 bolígrafs. Tots comprovats un per un i llestos per dibuixar sense parar fins a 8 km en línia recta. Quan la tinta de la càrrega s’exhaureixi, la bola de carbur de tungstè haurà donat més de dos milions i mig de voltes en l’interior de l’allotjament inoxidable.

Entre els històrics d’una marca amb una existència que supera el mig segle, destaquen dos productes: el bolígraf 55, un clàssic en vida amb una data de naixement que escapa fins i tot a la memòria dels treballadors més veterans, i el Fine Line, el popular bolígraf i punta fina metàl·lic de disseny gairebé minimalista del que als anys 80 se’n van arribar a fabricar 60.000 unitats diàries.

Els canvis en el mercat i el nou ordre mundial han fet evolucionar Inoxcrom, que en els darrers quinze anys ha passat de ser una empresa bàsicament vertical (molta producció centrada en un catàleg reduït de fabricació completament interna) a tenir una estructura més horitzontal i flexible, amb un ampli ventall de models centrats en el producte propi, el personalitzat i el regal d’empresa. Alguns dels processos que antigament es feien a la casa s’han externalitzat, mentre els més delicats i els que és imprescindible controlar continuen fent-se internament: la injecció dels components, la decoració dels cossos, i el muntatge del producte final.

Inoxcrom ofereix qualitat i disseny, i té el seu punt fort en la capacitat tècnica i la recerca permanent de les tendències que permeten obrir nous sectors de mercat, com són les franquícies o, per exemple, una línia productes ecològics respectuosos amb el medi ambient. Tot i viure moments de canvi,  Inoxcrom està sòlidament posicionada als cinc continents. Sap d’on ve, coneix el terreny que trepitja i per tant sap cap on vol anar. I per una empresa aquests són actius imprescindibles.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: