Vés al contingut

AMES, S.A: Indústria i ciència de la pols metàl·lica

Convertir pols metàl·lica en peces sòlides requereix temperatura, pressió i l’aplicació de tècniques sofisticades. AMES treballa des de fa més de seixanta anys aquesta ciència, una trajectòria que l’ha convertit en una de les empreses de referència en el sector.

Cèsar Molins, Director General d'AMES, primera productora estatal de peces sinteritzades

Cèsar Molins, Director General d’AMES, primera productora estatal de peces sinteritzades

Una visita a les instal·lacions d’AMES permet percebre una combinació de modernitat, tradició, joventut i experiència especials, segurament fruit d’haver de bregar durant cinc dècades amb una tecnologia en la que potents premses de 200 tones fan treballar matrius ajustades a la centèsima: una aparent desproporció de forces i toleràncies que obliga a aplicar una pulcritud extrema en totes les fases del procés productiu, una cura que sembla impregnar l’empresa a tots els nivells. Cèsar Molins, director general d’AMES, afegeix entusiasme a aquesta primera impressió: “Ser una empresa basada en la tecnologia no ens farà mai rics, però ens permet gaudir del treball diari”. Una simple xifra permetrà extreure conclusions a tot aquell que tingui relació amb el món de l’empresa: en la darrera celebració per homenatjar als qui fa més de 25 anys que són a la casa, AMES regracià els serveis prestats a 250 dels 650 treballadors. Experiència i ciència combinades per generar riquesa.

Ames-01

Producte propi

Poc després de posar en marxa l’enginyeria Electra Molins, els germans Cèsar i Salvador  Molins decidiren endegar un negoci industrial que inclogués la producció i venda de producte propi. Emprenedors i atrets per la tecnologia, apostaren per la producció de coixinets de bronze autolubrificats, llavors una novetat a l’Estat. Corria l’any 1951 i s’instal·laren una petita fàbrica al barri de La Bordeta de Barcelona, on el domini d’una tècnica innovadora com el sinteritzat els permeté incloure fabricació per a tercers al producte propi. Actualment AMES és un sòlid grup industrial amb 4 plantes a l’Estat (St. Vicenç dels Horts, Montblanc, Tamarite de Litera i Solsona), una a Pasadena (USA), i oficines tècniques i comercials a Itàlia, Mèxic, Japò, Brasil i Suïssa. El 85% del producte fabricat a Espanya es destina a exportació.

Pols metàl·lica i grans tirades

La pulvimetal·lúrgia és una gran desconeguda dins els processos productius. Consisteix en la unió mitjançant calor de pols metàl·lica, per norma general prèviament compactada mitjançant pressió. El procés permet aconseguir peces amb un grau divers (i controlable) de porositat i duresa.

Les variables que intervenen en el procés són moltes: formulació i granulometria de la pols metàl·lica emprada, pressió i mecànica de compactació, temperatura, temps i atmosfera de sinterització. “L’assumpte té música! -resumeix amb un toc d’humor Molins, especialista i apassionat en la matèria- i l’èxit dels projectes rau en el domini de totes les tècniques que intervenen en el procés”.  

La gran precisió de producció i l’estalvi de mecanitzats conseqüència d’un excel·lent acabat superficial són els principals avantatges del sinteritzat; als que cal afegir la possibilitat de combinar materials de naturalesa molt diferent, i la gairebé inexistent pèrdua de matèria primera en la producció. Tècnicament, la principal contrapartida del sinteritzat és causa de les limitacions geomètriques del conformat per pressió en la matriu, handicap al que cal afegir l’enorme inversió en utillatge prèvia a la fabricació (matrius de moviments complexes accionades per premses de control numèric). Tot plegat converteix el sinteritzat en una tècnica rendible únicament per a produccions a gran escala de peces de petit format, normalment components destinats a l’automoció o, ocasionalment, el petit electrodomèstic.

A partir de Fe en pols es conformen les peces i es passen pel forn de sinterització on adquireixen les propietats finals.

A partir de Fe en pols es conformen les peces i es passen pel forn de sinterització on adquireixen les propietats finals.

 

Producció integral

En la planta d’AMES pot sorprendre que les premses estiguin firmades per la mateixa empresa que les fa produir. L’explicació és senzilla: en els inicis de l’activitat, quan l’autarquia menava l’economia del país, era gairebé impossible abastir-se de material d’importació. Aquest fet forçà l’empresa catalana a fabricar les seves pròpies premses de compactació, i convertí el Departament de Construcció de Màquines i Automatismes d’AMES en expert en el projecte i execució d’aquest tipus de maquinària, i en proveïdor de la mateixa empresa. Ja amb les fronteres comercials obertes, mantenir l’activitat de la secció s’ha revelat com una encertada decisió estratègica, ja que en l’actualitat AMES  CMA opera com empresa independent dins el mateix grup, i dissenya i elabora automatismes i utillatges especials tant per a les diferents plantes d’AMES com per a tercers, optimitzant el rendiment d’un actiu tan valuós com és el coneixement en profunditat de tota la tecnologia que envolta un procés.

 

AMES CMA desenvolupa i produeix utillatges aprofitant l'experiència de la sinterització i la fabricació de maquinària

AMES CMA desenvolupa i produeix utillatges aprofitant l’experiència de la sinterització i la fabricació de maquinària

F + I: formació i investigació

La recerca és gairebé intrínseca al treball en la pulvimetal.lúrgia, el que fa difícil calcular la quantitat de recursos que AMES destina a l’ I+D: tots els projectes suposen un estudi previ i un període de proves que incrementen el nivell de coneixements interns i se sumen a l’ampli bagatge tècnic del personal i de l’empresa.

AMES funciona amb una política interna definida i particular, que Molins descriu orgullós i convençut: “Aquí hi regna un esperit de família, potenciem la formació, intentem crear cultura de honestedat i d’exigència tant en la feina i com en el tracte personal. Tenim una ètica del treball, i la prova d’aquesta manera de funcionar és l’absència d’executius d’alt rang arribats de l’exterior: a AMES tothom és conscient de que qui treballi i s’impliqui en la feina progressarà en l’empresa, i la promoció interna és el retorn que es dóna a la gent de casa. Aquesta és la cultura d’empresa que tenim. Es pot considerar bona o dolenta, però és la nostra”. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: