Vés al contingut

Viver d’empreses

Can Batlló tenia un funcionar orgànic. Era una mena d’ésser fabril vivent, animat per fluxos interns de mercaderies, feina i personal, alguns dels quals començaven i acabaven intramurs del vell polígon.  Un espai comú feia de centre neuràlgic: el bar Batlló. Allí s’hi tancaven tractes i hi sorgien noves idees productives entre gots Duralex i estovalles de quadres.


Ara que novament se sent parlar d’emprenedors, de la cultura de l’esforç i dels beneficis de produir bens (materials, culturals o socials) en comptes d’especular, els vivers d’empreses són una peça important si es tracta d’ajudar als qui decideixen endegar una aventura productiva: Recintes on establir-s’hi en locals amb un lloguer raonable, tràmits àgils i eficaços per a poder posar en marxa projectes sense perdre temps resolent munts de paperassa. Bones comunicacions físiques i bona connexió interempresarial per facilitar la generació de sinèrgies, l’intercanvi de coneixements i tecnologia i, potser, endegar conjuntament projectes d’envergadura. En definitiva, un funcionament a doble nivell: el propi de cada empresa i el del viver com un ens viu, formant una mena d’ecosistema productiu.
Aquests factors, en major o menor mesura, es donaven a Can Batlló fins que la indiferència de l’administració i el boom immobiliari van anar minant els pilars sobre els que se sustentava el funcionament del polígon. Les empreses, grans o petites, col·laboraven entre elles i sovint un mateix producte anava de taller en taller fins al seu acabat final, aprofitant una organització que estalviava temps, transports i diners. Del tracte entre empreses en sortien noves iniciatives fabrils que, per comoditat, s’instal·laven en el mateix polígon. Les puntes de feina es repartien entre les empreses del ram, i fins  i tot la mà d’obra especialitzada tenia certa mobilitat intra-batllenca quan calien reforços urgents.
En tractar-se d’un recinte privat, els tràmits per instal·lar-s’hi eren molt senzills i ràpids: les empreses de vegades es posaven en marxa sense tenir gaire cura de la normativa vigent, però ho feien de forma gairebé immediata. La manca de notícies sobre accidents laborals fa pensar que l’escassetat de mitjans materials se suplia amb ofici, perquè a Can Batlló si una cosa hi havia era mà d’obra especialitzada de les disciplines més dispars.
El funcionament del Polígon tenia, doncs, un component gairebé orgànic, amb un dens teixit de llaços fabrils, tècnics i laborals. Aquest sistema nerviós productiu del polígon tenia el seu centre neuràlgic i espai de trobada al bar Batlló, allí on s’hi anava a fer el primer tallat de matinada i el reparador “quinto” en vesprejar. Punt de trobada de treballadors i empresaris, allí naixien noves idees fabrils, es tancaven tractes laborals, sorgien (i també hi morien) projectes. Les parets esgrogueïdes del bar i la gastada barra de fòrmica han estat testimonis de la gestació de moltes empreses, i aula de formació de molts empresaris forjats en aquest viver d’empreses avant la lettre que ha estat el polígon industrial del barri de la Bordeta.
El bar es va traslladar l’abril passat al nou edifici de la Zona Franca, al carrer dels Motors. Les parets escrostonades i amb alguna humitat i els gots de Duralex i les tovalles de fil han deixat pas a un espaiós local de parets multicolors i mobiliari modern i llampant.
El projecte del nou local ha estat executat per empreses de Can Batlló: la retolació, la fusteria, la cuina i la serralleria del nou Bar seran possiblement en la darrera mostra tangible de les possibilitats del polígon, cada mes que passa una mica més a la vora de ser ja història.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: