Vés al contingut

“Arts” plàstiques

En els solitaris carrers de Can Batlló hi ha dos punts on l’olfacte reconeix la flaire sintètica i lleugerament dolça que exhala el procés d’injecció de plàstics. Dues empreses dedicades a aquesta tasca resisteixen emmotllant peces a diari: Teqser, que produeix peces per a línia marró i automoció, i Victextron, dedicada a la producció de cascs de protecció per a la construcció.


Agustí Carner, Enginyer nascut a Manlleu i autèntic self made man, dirigeix Teqser (Tecnologia, Qualitat i Servei), empresa que el 1982 s’engegà en uns baixos del carrer dels Jocs Florals. Des de 1985 ocupa dues espaioses naus del Bloque Ocho: una acull el despatx i el magatzem, i l’altra està dedicada a la fabricació. Per motius obvis el segon local és el més interessant: allí unes veteranes màquines injecten ABS controlades amb un sistema informàtic que en el seu dia va ser pioner a l’Estat. Desenvolupat conjuntament amb l’empresa fabricant de la maquinària, el control informàtic de la producció fa vint-i-cinc anys significà una costosa inversió, ara abastament amortitzada. Tot plegat fou una operació complexa, perquè es realitzà a Àustria i les comunicacions als anys 80 no eren ni de bon tros tan fàcils i ràpides com ho són avui en dia. Ara les pantalles de fòsfor verdes i les botoneres que permeten controlar el sistema ens semblen anacròniques, però en el seu moment el control informatitzat dels paràmetres d’injecció i la tria automàtica de les peces defectuoses eren gairebé ciència ficció.
Actualment Teqser funciona com una màquina ben greixada, tot i que arribar fins aquí no ha estat una tasca fàcil. Carner és dels qui creu que “si vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit”, i l’aplicació d’aquesta filosofia li ha comportat quantitat de jornades laborals inacabables, però també grans satisfaccions. Asseguts en un atapeït despatx (els despatxos són com els rebedors de les cases: no serveixen per a res, sentencia Carner), i acompanyats de la seva secretària Rosa, l’industrial desgrana orgullós la història de l’empresa, l’evolució de la feina, el difícil present, i les decepcions continuades derivades del tracte amb l’administració. El futur? un cop negociada la indemnització amb la propietat, potser passi per tancar l’empresa definitivament i descansar una mica després de més de 30 anys de tecnologia, qualitat, servei… i treball.

A un centenar escàs de metres de Teqser, una persiana metàl·lica mig baixada permet entreveure els baixos d’una vella màquina d’injecció. Afinant l’oïda la sentim treballar amb el respirar asmàtic d’un sistema hidràulico-pneumàtic amb milions d’injeccions en els conductes. Cada minut, de les entranyes metàl·liques de la màquina en surt un casc en brut. Una operària el recull, en poleix les rebaves hàbilment i hi col·loca la protecció interior donant forma a un casc YELMO acabat “made in Can Batlló”, llest per a embalar i servir. Aquesta és la producció principal de Victextron: cascs de protecció per a la construcció. Diàriament es fabriquen entre 500 i 1000 cascs injectats en deu colors diferents, sota la direcció de Francesc Ayala, enginyer i propietari de l’empresa, que dirigeix aquest negoci familiar, dedicat de fa dècades al material de protecció. L’activitat originalment incloïa tèxtil (fabricaven impermeables i derivats), però de fa deu anys s’ha centrat exclusivament en els cascs degut a la forta competència asiàtica, que fa inviable seguir lluitant en d’altres fronts. Els productes Victextron s’exporten a tot Europa, i si ara es fabriquen a Can Batlló aviat sortiran, també lluents i acuradament embalats, dels nous locals de la Zona Franca.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: